Hovedinnhold

Amnesty anklager Israel for krigsforbrytelser

RUINER: En palistinsk mann sitter på ruinene av huset sitt i Rafah nær den sørlige grensen av Gazastripen. Foto: AFP
RUINER: En palistinsk mann sitter på ruinene av huset sitt i Rafah nær den sørlige grensen av Gazastripen. Foto: AFP
Amnesty International anklager Israel for å ha begått krigsforbrytelser under Gaza-offensiven i vinter, blant annet ved hensynsløse angrep på sivile og bruk av barn som menneskelige skjold.

Denne saken handler om:

Amnesty anklager også Hamas for å ha begått krigsforbrytelser, men fant ingen beviser for at de dekket seg bak sivile under den 22 dager lange israelske krigen.

Les også:Brende: - Krise i Gaza

Den kjente menneskerettighetsorganisasjonen oppfordrer Israel til ikke å bruke artilleri, hvitt fosfor eller andre uberegnelige våpen i tett befolkede områder.

Amnesty oppfordrer også Hamas til å slutte å skyte raketter mot sivile, noe organisasjonen også kaller en krigsforbrytelse.

«Mye av ødeleggelsene var hensynsløse og et direkte resultat av angrep på sivile mål,» heter det i rapporten.

Les også:Anklager både Israel og Hamas for krigsforbrytelser

Organisasjonen skriver også at israelske militære tvang palestinere inn i ett rom i hjemmet deres, mens de brukte resten av huset som base og stilling for skarpskyttere. «Dermed ble familiene, både voksne og barn, i praksis brukt som menneskelige skjold, noe som satte dem i fare,» heter det.

I rapporten kommer det også fram at mange palestinere, blant dem kvinner og barn, ble skutt på kort hold, selv når de ikke utgjorde noen trussel mot de israelske soldatene.

Amnesty gjør det også klart at de hundrevis av rakettangrepene til Hamas og andre væpnede grupper mot Sør-Israel «er ulovlige og utgjør krigsforbrytelser som er uakseptable».

Over 1.400 palestinere og 13 israelere døde under offensiven som Israel iverksatte som reaksjon på Hamas' rakettangrep. Blant de drepte var det ifølge Amnesty 300 barn.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks