Hovedinnhold

Aktivister sitter fast på flyplassen

SENDES UT: Aktivister fra Gaza-flåten ankommer Ben Gurion-flyplassen utenfor Tel Aviv i Israel. Foto: AP Photo / Oded Balilty.
SENDES UT: Aktivister fra Gaza-flåten ankommer Ben Gurion-flyplassen utenfor Tel Aviv i Israel. Foto: AP Photo / Oded Balilty.
TEL AVIV (VG Nett) I hele dag har aktivister fra den internasjonale nødhjelpskonvoien sittet inne i flyene som venter på å ta av fra Ben Gurion-flyplassen i Tel Aviv.

Denne saken handler om:

- Det er stekende hett på flyplassen, men israelsk sikkerhetskontroll og byråkrati gjør at det tar tid å få fylt opp flyene. Det vil trolig ennå ta flere timer før flyene er klare til avgang, sier VGs Jon Magnus som befinner seg på flyplassen.

Tre tyrkiske passasjerfly og to militære ambulansefly står ved 15.30-tiden norsk tid på et avsperret område på flyplassen. I alt 570 aktivister fra nødhjelpskonvoien skal fraktes ut av Israel og til Istanbul i Tyrkia i løpet av kvelden.

Såret i angrepet

De tre nordmennene som har sittet fengslet i Israel etter angrepet på den internasjonale nødhjelpskonvoien slapp ut av fengselet onsdag morgen. Etter det VG Nett forstår er Randi Kjøs og Espen Goffeng blant dem som har sluppet gjennom den strenge kontrollen på flyplassen.

Flyene fra Turkish Airlines landet på Ben Gurion-flyplassen litt før klokken 10 norsk tid onsdag morgen, men allerede klokken 06.14 gikk de første aktivistene som de siste dagene har sittet fengslet gjennom sikkerhetskontrollen på flyplassen. Etter det VG Nett forstår var det første flyet fylt opp, og klart til avgang rundt klokken 12 i formiddag, men ved 15.30-tiden er bare rundt 330 av de 570 aktivistene gjennom kontrollen.

- Noe av grunnen til at det tar så lang tid er at mange av passasjerene vegrer seg mot å gå om bord i flyene før de har fått forsikringer om at deres venner også får plass på flyet, sier Magnus.

Saken fortsetter under bildet!

SEIERSTEGN: En av de deporterte aktivistene gjør seierstegn til fotografene på vei til Ben Gurion-flyplassen i Tel AViv onsdag. Foto: AP
SEIERSTEGN: En av de deporterte aktivistene gjør seierstegn til fotografene på vei til Ben Gurion-flyplassen i Tel AViv onsdag. Foto: AP

Blant aktivistene som skal deporteres er 20 personer som ble skadd i det israelske angrepet. Disse befinner seg fortsatt på sykehus, og vil være de siste som blir tatt om bord i ambulanseflyene.

Med på flyene er også tyrkiske sykepleiere og fire tyrkiske parlamentarikere.

Nektet adgang

De tre passasjerflyene og de to ambulanseflyene skal etter planen ta av samtidig fra Tel Aviv, men det er fortsatt uklart når de vil ankomme Istanbul.

Israels stansminister Benjamin Netanyahu skal ha tilbudt seg å frakte aktivistene hjem med israelske fly. Dette skal tyrkiske myndigheter ha takket nei til.

Representanter for den tyrkiske ambassaden i Israel har i hele dag vært på flyplassen i Tel Aviv, men har blitt nektet å komme i kontakt med sine deporterte landsmenn. Heller ikke norsk ambassadepersonell har fått mulighet til å kontakte de tre nordmennene som har sittet i israelsk fangenskap.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks