Hovedinnhold

Abbas slutter helt og fullt opp om USAs veikart

ENIGE: Palestinernes president Mahmoud Abbas støtter fullt og helt opp om Barack Obama og USAs veikart for fred i Israel. Foto: AFP
ENIGE: Palestinernes president Mahmoud Abbas støtter fullt og helt opp om Barack Obama og USAs veikart for fred i Israel. Foto: AFP
Vi slutter helt og fullt opp om det amerikanske veikartet til fred, understreket president Mahmoud Abbas da han torsdag besøkte sin amerikanske kollega Barack Obama.

Denne saken handler om:

Obama understreket etter møtet at USA støtter palestinernes krav om øyeblikkelig byggestans i bosetningene på Vestbredden, noe Israels statsminister Benjamin Netanyahu tvert avviser.

- Meningsløst, lød Netanyahus karakteristikk av kravet da han tidligere i uka orienterte den israelske regjeringen om kravet og sine egne samtaler med Obama.

Les også:Obama godtar ikke at Irsael utvider bosetninger.

Da han torsdag fikk spørsmål om tilbakemeldingene fra Israel, anla Obama en forsonende tone.

- Jeg er overbevist om at vi kan bringe fredsprosessen framover, dersom alle parter er villige til å ta ansvar og leve opp til løftene de har gitt, sa han.

Hovedkrav

De israelske bosetningene på Vestbredden strider mot folkeretten og fordømmes av en samlet verden.

Stans i utvidelsen av bosetningene er et av hovedkravene til Israel i det såkalte veikartet for fred, som først ble lagt fram av USA, EU, Russland og FN i 2002.

Les også: UDI vil tvangssende palestinere til Gazastripen.

De palestinske selvstyremyndighetene nekter å gjenoppta fredsforhandlingene med Israel, før Netanyahu stanser byggeaktiviteten i bosetningene og fjerner de mange veisperringene på Vestbredden.

Omfavner

Israel har problemer også med flere andre punkter i veikartet for fred, mens planen fra første stund har vært omfavnet av de palestinske selvstyremyndighetene.

- Vi står helt og fullt fast ved våre forpliktelser i henhold til veikartet, understreket Abbas under torsdagens møte.

Les også:Israels utenriksminister avviser 1967-grenser.

President George W. Bush slo i 2002 fast at USA støtter palestinernes krav om en egen stat, og Obama mener også at en tostatsløsning er veien til fred.

Abbas fikk nye forsikringer om dette under møtet med presidenten torsdag.

Tostatsløsning

- Det er fullstendig enighet mellom USA og palestinerne i synet på en tostatsløsning og en slutt på bosetningene på Vestbredden, sa en talsmann for den palestinske presidenten, Nabil Abu Rudeina, etter møtet.

Netanyahu vil ikke høre snakk om en palestinsk stat, side ved side med Israel, og er dermed på kollisjonskurs med amerikanerne.

En talsmann for den israelske regjeringen avfeide torsdag kravet om byggestans i bosetningene.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks