Hovedinnhold

Forberedt på at svineinfluensaen kan komme til Norge

MUNNBIND: En gruppe turister bruker munnbind mens de tar bilder i Mexico City. Nå mener EU at Europa snart kan vente seg de første dødsfallene av svineinfluensaen. Foto: EPA
MUNNBIND: En gruppe turister bruker munnbind mens de tar bilder i Mexico City. Nå mener EU at Europa snart kan vente seg de første dødsfallene av svineinfluensaen. Foto: EPA
Folkehelseinstituttet frykter at svineinfluensaen kan komme til Norge, men mener at beredskapen til å håndtere eventuelle smittetilfeller er god.

Denne saken handler om:

- Beredskapen er god - og økende. Vi sendte lørdag ut informasjon til alle kommunene og helseforetakene i landet med retningslinjer for hvordan eventuell smitte bør håndteres. I tillegg overvåker vi situasjonen kontinuerlig, sier overlege Bjørn Gunnar Iversen ved Folkehelseinstituttet til NTB.

LES OGSÅ:Svineinfluensa i New York

- Kontakt helsetjenesten

Foreløpig er det bare meldt om tilfeller av svineinfluensa i Mexico og USA. Det rapporteres imidlertid om mulige smittetilfeller i New Zealand, Storbritannia og Frankrike blant folk som har vært på reise i Mexico og USA.

- Dersom folk som har vært i disse landene får feber og luftveissymptomer etter hjemkomst, ber vi dem om å holde seg mest mulig unna andre folk, og om å kontakte helsetjenesten så raskt som mulig, sier Iversen.

Vanligvis bryter sykdommen ut i løpet av én til tre dager etter at man er smittet, men Folkehelseinstituttet har satt en grense på en uke etter hjemkomst for å være på den sikre siden.

LES OGSÅ:Mexico: Myndighetene ber folk holde avstand på to meter

Informerer reisende

Ved flere internasjonale flyplasser er det nå innført helsesjekk av reisende som kommer fra de utsatte områdene.

- Dette er ikke aktuelt i Norge. Mange som eventuelt kan være smittet, vil ikke ha rukket å få symptomer ennå når de ankommer Norge. Da er det viktigere å gi god informasjon til dem som har vært i disse landene, slik at de raskt oppsøker helsetjenesten dersom de får symptomer på influensa, sier Iversen til NTB.

Folkehelseinstituttet har i samarbeid med Helsedirektoratet utarbeidet en informasjonsplakat om svineinfluensa. Den vil bli hengt opp på norske flyplasser i løpet av de neste dagene.

LES OGSÅ:Influensa-dødstallene stiger i Mexico

Vet lite

Iversen understreker at de foreløpig vet veldig lite om svineinfluensaen og hvor farlig den kan være.

Blant de tilfellene som er registrert i USA, skal sykdomsbildet være mildt. I Mexico meldes det om over 1.000 smittede og 80 døde, men ifølge Iversen er det vanskelig å vite med sikkerhet om dødsårsaken i disse tilfellene virkelig er svineinfluensa.

- Mest sannsynlig er viruset ikke farligere enn vanlig influensa. Det spesielle med svineinfluensaen er at vi vet veldig lite om den. Da er det bedre at vi blåser litt ekstra i luren nå og iverksetter mange tiltak, sier overlegen.

Verdens helseorganisasjon (WHO) erklærte lørdag kveld utbruddet av svineinfluensa for å være en alvorlig hendelse av betydning for internasjonal folkehelse.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks