Hovedinnhold

Franken legger seg flat, men fortsetter som senator etter respektløs oppførsel mot kvinner

<p>FORTSETTER SOM SENATOR: Demokratenes Al Franken sier han er flau over anklagene om å ha klådd på flere kvinner. Han fortsetter som senator for partiet. </p>

FORTSETTER SOM SENATOR: Demokratenes Al Franken sier han er flau over anklagene om å ha klådd på flere kvinner. Han fortsetter som senator for partiet. 

Foto: Pablo Martinez Monsivais, AP
Senator Al Franken fra Demokratene sier han føler seg flau og skamfull etter at flere kvinner har beskyldt ham for å ha klådd på dem mens det ble tatt bilder.

Denne saken handler om:

Mange har krevd at Franken bør gå av, men etter en ferie med familien, var han mandag ventet tilbake på jobb som senator for delstaten Minnesota.

Menn svarer på #metoo-kampanjen: #howiwillchange

«Utilgivelig»

Fire kvinner har beskyldt ham for upassende oppførsel. Tre av dem har sagt at han tok dem på rumpa under fotografering på valgkamparrangementer i 2007, 2008 og 2010, noe Franken sier han ikke husker.

Den første kvinnen som anklaget politikeren, var radiojournalisten Leeann Tweeden. Hun offentliggjorde tidligere i november et bilde fra 2006, der Franken, som da var komiker, smiler bredt mens han later som han griper etter brystene hennes mens hun sover på et militærfly i forbindelse med en USO-turné i Midtøsten.

USO er en organisasjon som sørger for å få blant annet musikere og komikere til å opptre for amerikanske soldater og deres familier.

I et radiointervju søndag omtaler Franken bildet som «utilgivelig».

Weinstein-saken: Uma Thurman bryter stillheten 

Skal granskes

– Det spiller ingen rolle hvilke motiver jeg hadde. Det som betyr noe, er at jeg er naglet til det bildet. Hun hadde ingen mulighet til å gi sitt samtykke. Hun er i sin fulle rett til å føle seg krenket av det bildet. Jeg har bedt henne om unnskyldning, og jeg er veldig takknemlig for at hun aksepterte den, sier Franken.

Tweeden har også sagt at Franken tvang seg til et kyss mens de øvde på en USO-opptreden.

Senatoren skal nå granskes av en etisk komité i Senatet, som Franken har lovet å samarbeide med.

Franken ble valgt inn i Senatet i 2008. Han forsøkte samtidig å skape avstand til årene som komiker, da han ofte kom med slibrige innlegg og grove vitser.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks