Hovedinnhold

Full kebab-forvirring etter EU-forslag

<p>KEBAB: Her skjærer en mann kebab på en kafé i Frankfurt. </p>

KEBAB: Her skjærer en mann kebab på en kafé i Frankfurt. 

Foto: Michael Probst, AP
Det er full forvirring i kjølvannet av et EU-forslag om å tillate  bruken av fosfater i kebab.

Denne saken handler om:

Iallefall hvis vi skal tro den anerkjente avisen The Guardian og nyhetsbyrået AP.

Kebaben kom opp da EU kommisjonen foreslo å tillate bruken av fosfater i lam, fårekjøtt, storfe og kalvekjøtt som grilles på spyd. Men forslaget havnet i trøbbel i EU-parlamentets helsekomité hvor avstemningen endte 32–22 mot forslaget fordi politikerne mente en slik blankofullmakt kunne øke risikoen for hjertesykdommer.

Les hele dönerkebab-forslaget her.

Nå skal saken opp til avstemning i EU-parlamentet.

– Dagens lovgivning tillater ikke tilsetning av fosfater i kebab-kjøtt. Avstemningen som vil finne sted i EU parlamentet handler ikke om å forby kebab. Kebab vil ikke bli forbudt, sier en EU-kilde til VG.

De europeiske lovgiverne som i utgangspunktet sa nei til EU kommisjonens forslag, viste til studier som knytter fosfater til hjerte- og karsykdommer, melder nyhetsbyrået AP.

Dette er de sunneste typene kjøtt, ifølge ernæringsfysiolog Tine Sunfør:

«Dönerdiskriminering.»

Eierne av kebabkiosker i Tyskland mener fosfatene er nødvendige, og debatten har ikke blitt mindre heftig etter som noen pølser, som også inneholder fosfater, ifølge AP ikke vil bli rammet.

Noen kebab-selgere mener det er snakk om «dönerdiskriminering.»

– De leter etter måter å ramme tyrkiske bedrifter her. Et slikt forbud vil være den største søppelhaugen man kan tenke seg, sier Baris Donmez, eieren av en kebab-kro i Berlin, til AP.

Husker du? Mattilsynet fant svinekjøtt i kebab

VG har ikke klart å kartlegge om noen produsenter, tross forbudet, likevel bruker fosfater siden dette forslaget har skapt så stor forvirring og ståhei.

– Vi bruker rent kjøtt som ikke er tilsatt noe bortsett fra eget krydder. Det er mange kjeder som har egne råvarer og marinerer kjøttet selv, sier Kutlay Yeser, styreleder i Balkan Pizza & Kebabhouse, til VG.

Han mener det slett ikke er nødvendig å bruke fosfater for å holde kjøttet sammen.

«Per i dag er det ikke tillatt med fosfat i kebab. Det ble imidlertid vedtatt et utkast til forordning på et møte i september. Forslaget innebar godkjenning av fosfat i dypfrosne kjøttspyd til restauranter og gatekjøkken. Forslaget er på høring, før det eventuelt endelig vedtas i parlamentet. Hvis det vedtas vil eventuelle produsenter i Norge som lager slike spyd også få bruke fosfat», skriver Cecilie Svenning, seniorrådgiver, seksjon fremmedstoffer og EØS, i Mattilsynet i en e-post til VG.

Millionsalg

EU forbyr normalt bruk av fosfater i kjøtt, men det er visse unntak, skriver The Guardian

Avisen skriver at det daglig selges rundt 1,3 millioner dönerkebaber i Storbritannia mens den tyske avisen Frankfurter Rundschau anslår at de rundt 16.000 kebabkioskene i landet selger tre millioner måltider per dag.

– Hvis EU-parlamentet får viljen sin, er det dødsdommen for hele dönerkebabindustrien i EU, sier Kenan Koyuncu i den tyske foreningen for produsenter av dönerkebab til den tyske avisen Bild.

NB. I første versjon av denne saken sto det at forslaget kan bety slutten for kebab. Uansett om forslaget går gjennom eller ikke, vil det være mulig å få kjøpt kebab i all overskuelig fremtid.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks