Hovedinnhold

Marokko med nye anklager mot Norge

Ambassadøren kalt inn på teppet - igjen

BLE GJEMT HER: Stedfortredende ambassadør Hans Fredrik Lehne i den norske ambassadørens residens i Rabat, der Khalid Skahs barn oppholdt seg i tre døgn før flukten hjem til Norge. Foto: Nina Eirin Rangøy/VG
BLE GJEMT HER: Stedfortredende ambassadør Hans Fredrik Lehne i den norske ambassadørens residens i Rabat, der Khalid Skahs barn oppholdt seg i tre døgn før flukten hjem til Norge. Foto: Nina Eirin Rangøy/VG
Marokko skjerper kritikken av Norge og anklager norske diplomater for å ha spilt en nøkkelrolle da løperkongen Khalid Skahs to barn ble ført ut av landet og gjenforent med sin norske mor.

Denne saken handler om:

Norges ambassadør i Rabat, Bjørn Olav Blokhus, ble mandag nok en gang kalt inn på teppet i marokkansk UD og konfrontert med det som ble hevdet å være nye opplysninger i saken.

- Opplysningene bekrefter at den norske ambassaden var direkte involvert i den ulovlige utsendelsen av de to barna, uten farens tillatelse, heter det i kunngjøringen Blokhus fikk overlevert.

LES OGSÅ:Skah mener ambassaden brukte mafiametoder

Bisto barna

De to barna, en jente på 16 år og en gutt på 13 år, har likhet med sin far både marokkansk og norsk statsborgerskap.

Barnas norske mor, Skahs ekskone Anne Cecilie Hopstock, forlot Marokko og dro hjem til Norge i 2007.

I slutten av juli skal barna ha flyktet fra faren og oppsøkt den norske ambassaden i Rabat. De norske diplomatene bisto de to barna, som reiste tilbake til Norge med sin mor.

Skah hevder at norske diplomater aktivt deltok i å frakte barna ut av landet, noe utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) har benektet.

- Norske myndigheter hadde ingenting med denne reisen å gjøre, sa Støre 5. august.

- Bagatelliserer

Marokkanske myndigheter slår seg ikke til ro med forsikringen fra Støre og hevder å sitte med beviser for at norske diplomater gikk for langt.

Skah til VG Nett:- Jeg føler meg forrådt av Norge

- Norske myndigheter bør på ingen måte overse eller bagatellisere de handlinger deres diplomater i Rabat har gjort seg skyldige i, heter det i kunngjøringen fra marokkansk UD, som nå varsler et rettslig etterspill i saken.

Khalid Skah ble olympisk mester på 10.000 meter i Barcelona i 1992. Han fastholder at barna ble bortført fra Marokko mot sin vilje, og han har truet med å forfølge saken i europeiske og internasjonale rettsinstanser.

Anne Cecilie Hopstock har på sin side saksøkt eksmannen for bortføring, vold og trusler.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks