Hovedinnhold

Høyre misfornøyd med Støres Skah-svar

Kaller statsråder inn på teppet

INN PÅ TEPPET: Forsvarsminister Grete Faremo og utenriksminister Jonas Gahr Støre må svare for håndteringen av Skah-saken i Stortinget. Foto: Scanpix
INN PÅ TEPPET: Forsvarsminister Grete Faremo og utenriksminister Jonas Gahr Støre må svare for håndteringen av Skah-saken i Stortinget. Foto: Scanpix
(VG Nett) Både utenriksminister Jonas Gahr Støre og forsvarsminister Grete Faremo må møte i Stortinget for å forklare seg om regjeringens håndtering av Skah-saken.

Denne saken handler om:

De to statsrådene holdt mandag ettermiddag en pressekonferanse etter VGs avsløringer om at både den norske ambassaden og norske spesialsoldater var involvert da barna til den marokanske OL-helten Khalid Skah ble ført tilbake til Norge i fjor sommer.

LES OGSÅ:Norsk diplomat smuglet ut Skah-barna

På pressekonferansen bekreftet Støre at de to barna ble sluppet inn i den norske residensen etter flukten fra faren, og at personell fra den norske ambassaden i Rabat kjørte de to barna til et avtalt sted for å møte familiens medhjelper.

SAMLESIDE:Les alt om Skah-saken

Støre mener likevel at norske myndigheter ikke var delaktig i barnas flukt, og understreker at kjøringen av barna ble kjent for UD først på et senere tidspunkt.

- Det jeg ønsker å si tydelig er at det fra norsk UD ikke er klarert noen utreise, ikke klarert noen aksjon, ikke klarert noe planlagt opplegg for å få dem ut av Marokko, sa Støre på pressekonferansen.

Sender brev

Høyres forsvarspolitiske talsmann Ivar Kristiansen mener det fortsatt er ubesvarte spørsmål rundt norske myndigheters rolle. Han krever derfor at både Støre og forsvarsminister Grete Faremo gir en grundig redegjørelse i Stotinget.

- Jeg registrerer at informasjonen fra regjeringen har kommet i porsjoner, tvunget fram av stadig nye avsløringer i VG. Det er ikke slik det bør være, sier Kristiansen.

HØYRE:- Alvorlig for Støre og Strøm-Erichsen

Han bekrefter at Høyre i løpet av kort tid vil sende en rekke spørsmål til regjeringen. I brevet vil Høyre krever utdypende svar på hvem i departementene som har visst hva, og på hvilket tidspunkt.

- Vi kan ikke slå oss til ro med at statsrådene holder en pressekonferanse. Vi holder derfor fast på at regjeringen må gi en egen orienterting til Stortinget, sier Kristiansen.

Saken fortsetter under bildet!

KREVER SVAR: Høyres forsvarspolitiske talsmann Ivar Kristiansen mener det fortsatt er ubesvarte spørsmål rundt norske myndigheters rolle i Skah-saken. Foto:
KREVER SVAR: Høyres forsvarspolitiske talsmann Ivar Kristiansen mener det fortsatt er ubesvarte spørsmål rundt norske myndigheters rolle i Skah-saken. Foto:

- Uakseptabelt

På pressekonferansen gjorde forsvarsministeren det helt klart at det var helt uakseptabelt at personer med tilknytning til det norske forsvaret deltok i aksjonen med å få de to barna ut av Marokko.

FORSKER:- Kjenner ikke til lignende eksempler i norsk forsvarshistorie

Hun forteller at Forsvarsdepartementet ikke var kjent med at soldater tilknyttet Forsvaret hadde deltatt i aksjonen før UD fortalte dem dette i august i fjor.

- Det er uakseptabelt at personell i forsvaret er delaktige en slik aksjon, sier Faremo.

Hun legger til at de involverte skal ha hatt ferie på det aktuelle tidspunktet og at Forsvarets utstyr ikke ble brukt.

SKAH:- Støre bruker mafiametoder

Høyre-representanten reagerer på at statsråden gjør de to spesialsoldatene til «syndebukker».

- Alle er glade for at barna nå er i sikkerhet, men vi trenger en avklaring av hvilke regler som gjelder, sier han.

Berømmer UD

Frp-leder Siv Jensen ønsker ikke å kritisere Utenriksdepartementet for deres håndtering av Skah-saken. Hun mener tvert imot det er «veldig bra» at UD engasjerer seg i sikkerheten for norske borgere i utlandet.

- Jeg er veldig fornøyd med at UD har bidratt til å hjelpe to barn som befant seg i livsfare. Det er fantastisk at de nå befinner seg i trygghet i Norge. Jeg mener vi skal være så rause at vi berømmer UD for at de har bidratt til at saken har fått en så lykkelig utgang, sier Jensen til VG Nett.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks