Hovedinnhold

Raseri og drapstrusler i rommiljøet hvor Maria ble funnet

VG oppsøkte miljøet hvor jenta ble funnet

TRUSLER: Det gikk hett for seg utenfor Marias hus i morges, journalister og fotografer ble jaget med kosteskaft og drapstrusler. Foto: JON MAGNUS
TRUSLER: Det gikk hett for seg utenfor Marias hus i morges, journalister og fotografer ble jaget med kosteskaft og drapstrusler. Foto: JON MAGNUS
FARSALA (VG) Rommiljøet rundt den lille ukjente piken «Maria» er nå ekstremt opprørt over pressebeleiringen.

Denne saken handler om:

Tips oss

VET DU NOE? TIPS OSS!  • Politiet fikk øye på den blonde lille jenta forrige onsdag, under en narkorazzia i sigøynerleiren i landsbyen Farsala i Hellas.
  • Piken var skitten, skremt og forvirret. Hun snakker romspråket, men forstår også noe gresk.
  • Den veldedige organisasjonen «Barnets smil», som nå tar vare på henne, sier at paret hun bodde hos utnyttet hennes spesielle utseende og tvang henne til å tigge.
  • Kvinnen (40) og mannen (39) som «Maria» bodde hos i leiren er pågrepet, siktet for bortføring av barnet og forfalskning av fødsels- og dåpsattest. De er nå varetektsfengslet.
  • Naboer i sigøynerleiren hvor «Maria» ble funnet, hevder at jentas biologiske far er en bulgarsk omstreifer.
  • Gresk TV melder også at en far med skandinavisk opprinnelse krever DNA-test av «Maria». Mannen mener Maria er hans datter som alle trodde døde rett etter at hun ble født i 2009 i Hellas.
  • Politiet tror at Maria ble bortført ved fødselen. Interpol er koplet inn i jakten på opphavet.
  • Det finnes trolig så mange som 300.000 romfolk i Hellas.

- Kom dere til helvete vekk! Hvis ikke, så skal dere få angre på det, skriker en mann, og drar fingeren over halsen.

«Maria» ble funnet i Farsala. Landsbyen har 12.000 innbyggere og ligger midt ute i det nordgreske bomullslandet, midtveis mellom Athen og Thessaloniki.

Saker om ti savnede barn i USA, Canada, Frankrike og Polen kryssjekkes nå opp mot den mystiske jenta.

VG oppsøkte rommiljøet i dag.

To romkvinner løper etter et amerikansk TV-team og jager dem med feiekoster, en svartkledd gammel bestemor hytter med neven, og en liten gutt som sitter på en mur spytter svære klyser ned på et annet TV-team.

Føler seg stemplet

Raseriet er til å ta og føle på. Kanskje med rette, for romfolket her i Farsala på det nordgreske bondelandet føler seg stemplet, trakassert, forfulgt og nedverdiget av internasjonal presse. Med eller uten grunn.

De føler seg kollektivt stemplet som forbrytere, som barnekidnappere og slavehandlere. De har åpenbart gitt opp å forklare hvorfor - og hvordan - den lille blonde fire-, fem- eller seksåringen «Maria» har havnet hos dem.

Nå er det jungelens lov som gjelder.

Flere medier på besøk

Huset der den mystiske «Maria» ble funnet under en politirazzia sist onsdag ligger 200-300 meter utenfor selve romleiren, i en slags integrert del av en byforstad.

Nabolaget ser slett ikke så ille ut, det er mye ryddigere og penere der enn inne i den inngjerdede romleiren ute på jordet.
Jeg allierer meg med et amerikansk TV-team som har simultantolk med seg, det har jeg ennå ikke klart å skaffe meg, det er vrient i en liten by som Farsala.

Tolken spør etter «Marias» hus, og en ung kvinne oppe på en balkong peker og forklarer.

Vi runder et hjørne, og der står allerede et par andre internasjonale team - alle vil ha en bit av denne mystiske historien om den lille, blonde piken med de blågrønne øynene som åpenbart er blitt oppdratt av romfolket her:
Hvem er hun? Hvor gammel er hun? Hvor kommer hun fra? Er hun solgt? Kidnappet? Gitt bort?

STOPP! Beskjeden er klar, vi er IKKE velkomne i rommiljøet i Farsala. Foto: JON MAGNUS
STOPP! Beskjeden er klar, vi er IKKE velkomne i rommiljøet i Farsala. Foto: JON MAGNUS

Men romfolket her i Farsala vil ikke lenger forklare og fortelle hvor snille de har vært med henne, og hvordan de har tatt den lille piken til sine hjerter. De føler seg mistrodd.
Jeg løfter kameraet for å ta et bilde av de opphetede scenene som utspiller seg foran lille «Marias» hus. Det skrikes og trues, og mannen ved huset setter øynene i meg:
Han peker på kameraet mitt, skriker noe jeg ikke forstår, og drar fingrene over halsen.

Tolken til amerikanerne drar meg i armen, og sier lavt «han skal ta deg, han truer deg på livet. Vær forsiktig.»

Bak meg løper en kameramann det han klarer, etter ham kommer to rasende kvinner med svingende feiekoster, de vil knuse hans store filmkamera. Og en ung hvitkledd britisk journalist får en kaskade av spyttklyser over seg. Hun kikker opp, og der sitter et par barn, en gutt og en jente i seks-syv-årsalderen og sender dem avgårde.

Aggressive

Det begynner å bli ubehagelig, og fiendtligheten øker når et av TV-teamene vender kameraet mot en ung kvinne med et barn på armen, som sitter på «Marias» veranda.

En av rom-mennene, som til nå har vært opptatt med å mekke på en bil på gårdsplassen, retter seg opp, fisker fram en stilettkniv, og gir seg til å rense neglene med den mens han sier noe til tolken:

- Han sier at neglerenseren hans kan brukes til så mangt, oversetter hun til teamet sitt.

- Og han mener alvor. Vi må forlate stedet.

Naboer i sigøynerleiren hvor den mystiske fireåringen «Maria» ble funnet, hevder at jentas biologiske far er en bulgarsk omstreifer. Letingen etter hennes virkelige identitet må trolig utvides flere år bakover i tid.

Mener «Maria» kan komme fra USA

FUNNET HOS ROMFAMILIE: Jenta som kalles Maria. Foto: REUTERS
FUNNET HOS ROMFAMILIE: Jenta som kalles Maria. Foto: REUTERS

Et amerikansk foreldrepar har kontaktet gresk politi og sagt at «Maria» kan være deres datter Lisa, som forsvant for to år siden.

- Vi undersøker alle ledetråder, sier foreldrenes advokat John Picerno til den britiske avisen The Telegraph.

Foreldrene mener at jenta som ble funnet hos en rom-familie i Hellas i forrige uke ligner veldig på deres datter Lisa Irwin, som forsvant elleve måneder gammel i oktober 2011.

- Vi undersøker alle som blir funnet og som passer Lisas aldersprofil, sier Picerno.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks