Hovedinnhold

Tror «Den enøyde» sto bak hotellangrepet

<p>BERØMT OG BERYKTET:  AQIM-leder Mokhtar Belmokhtar skal være tilbake i varmen i Al-Qaida, og beskyldes for å stå bak det andre terrorangrepet mot hoteller i Vest-Afrika på få måneder.</p>

BERØMT OG BERYKTET:  AQIM-leder Mokhtar Belmokhtar skal være tilbake i varmen i Al-Qaida, og beskyldes for å stå bak det andre terrorangrepet mot hoteller i Vest-Afrika på få måneder.

Foto: Handout, Afp
Dette kan være mannen bak nok et blodig hotellangrep i Afrika: Den beryktede Al-Qaida-lederen Mokhtar Belmokhtar.

Burkina Faso

Tidligere fransk koloni i Vest-Afrika, grenser til Mali, Niger, Benin, Elfenbenskysten, Ghana og Togo.

Innbyggere: 17,3 millioner

Hovedstad: Ouagadougou.

Kjent for: Et av verdens minst økonomisk utviklede land. Få naturressurser.

Blaise Compaore ble president etter et statskupp i 1987. Han ble gjenvalgt fire ganger, sist i 2010.

Hæren tok makten i slutten av oktober i 2014 da Compaore ga etter for massive folkeprotester med krav om presidentens avgang. Compaore rømte landet.

Den tidligere diplomaten Michel Kafando overtok som overgangspresident - men også det skar seg.

Roch Marc Kabore (58) ble valgt til ny president i valget i desember.

Belmokhtar, som er bedre kjent som «Den enøyde», pekes av flere ut som hjernen bak angrepet på Splendid Hotel i Burkina Fasos hovedstad Ouagadougou natt til lørdag.

Da røyken fra det brennende hotellet la seg lørdag ettermiddag, kom det grufulle synet for en dag:

I resepsjonen, gangene og rommene på Splendid lå det minst 29 døde.

I det halvt døgn lange angrepet klarte lokale sikkerhetsstyrker, godt hjulpet av spesialstyrker fra USA og Frankrike, å befri minst 126 gisler.

Og målet var langt fra tilfeldig. Hotellet frekventeres av FN-ansatte og andre vestlige i Burkina Fasos hovedstad. At ofrene skal være fra så mye som 18 ulike land, er også et tegn på at terrorangrepet vil gå inn i historien som svært svært vellykket sett fra terroristenes side.

Al-Qaida: Vi sto bak

I en erklæring som ble plukket opp av det amerikanske etterretningsselskapet SITE, tar Al-Qaida i det islamske Maghreb (AQIM) på seg skylden for angrepet.

I meldingen heter det at angriperne var medlemmer av Al-Mourabitoun, gruppen til den algeriske islamisten Mokhtar Belmokhtar. «Den enøyde» ble for alvor kjent for nordmenn flest etter angrepet mot Statoil-anlegget i In-Amenas i Algerie for nøyaktig tre år siden.

Det er ikke første gang Belmokhtars gruppe angriper hoteller. De tok også på seg skylden for det svært lignende angrepet mot Radisson Blu-hotellet i Malis hovedstad Bamako i november. Der ble minst 22 mennesker drept, mange av dem utlendinger.

DETTE ER «DEN ENØYDE»: Mannen som ikke vil dø

Angrepet i Burkina Faso er «en hevn mot Frankrike og det vantro Vesten», heter det i kunngjøringen.

– Langsiktig kamp mot Vesten

Ifølge NUPI-forsker Morten Bøås er målet med angrepene å vise at opprørerne er til stede. De vil la fienden blø så ofte som mulig, sier han.

– Det er en langsiktig kamp som handler om å slite ut Vesten og det internasjonale samfunnet, slik at de gir opp. De ser for seg at dersom det internasjonale samfunnet gir opp, er disse statene så svake at de vil falle, sier Bøås til NTB.

– Jeg anser ikke dette som et angrep som er rettet spesielt mot Burkina Faso. Det har karakter av å være en gjerning som skal spre usikkerhet i regionen som helhet, sier også forskeren Jesper Bjarnesen ved Nordiska Afrikaninstitutet, til nyhetsbyrået TT.

Skjørt demokrati

Men utenriksminister Børge Brende (H) legger i sin fordømmelse vekt på at angrepet rammer en stat som står midt i en skjør demokratisk prosess.

– Burkina Faso har nettopp fått sin første demokratisk valgte regjering på mange tiår, og målet med denne aksjonen er åpenbart å svekke den demokratiske prosessen i landet, sier han i en uttalelse sendt til NTB.

Den ferske presidenten Roch Marc Chirstian Kabore ber innbyggerne vise mot.

- Han er en legende

Den nærmest usynlige Belmokhtar har tilsynelatende stått opp fra de døde når han igjen knyttes til angrep mot vestlige mål, tre år etter at hans gruppe slo til mot Statoils anlegg i In Amenas i Algerie i 2013.

Minst to ganger er han rapportert drept, men Bøås kaller dette ønsketenkning.

– Det er ingen av oss som jobber vitenskapelig med dette, som trodde noe som helst på rapportene om at han var død, sier Bøås.

Belmokhtar har tilsynelatende blitt tatt inn i varmen igjen i AQIM etter å ha vært på kant med ledelsen der. Det skal ha skjedd etter at AQIM-lederen Abdelhamid Abou Zeid ble drept i februar 2013.

– AQIM trenger Belmokhtar, han er en legende, sier Bøås.

Kilde: NTB/VG

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks