Hovedinnhold

Norske soldater på plass i Mali

**Norge sender 15 nye soldater i høst **Skal drive etterretning for FN

I FELT: En fransk soldat bruker kikkertsiktet på våpenet sitt som kikkert på et gatehjørne i Gao i Mali. Nå får han og FN-soldatene støtte av norske etterretningsoffiserer. Foto: AFP PHOTO/JOEL SAGET/NTB Scanpix
I FELT: En fransk soldat bruker kikkertsiktet på våpenet sitt som kikkert på et gatehjørne i Gao i Mali. Nå får han og FN-soldatene støtte av norske etterretningsoffiserer. Foto: AFP PHOTO/JOEL SAGET/NTB Scanpix
Lørdag var de første norske offiserene på plass i FN-styrken MINUSMA i Mali.

Denne saken handler om:

MINUSMA

  • Forkortelse for The United Nations Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali.
  • Vil til sammen bestå av 11.200 militært personell, 1440 politifolk, samt en del sivile.
  • Overtok etter AFISMA (African-led International Support Mission in Mali) 1. juli.
  • Oppgavene blir å støtte den politiske prosessen og sørge for stabilitet i landet.

    KILDE: Forsvaret

- Det har vært litt uklart når de skulle reise ned fordi alle formalitetene måtte på plass. Men de reiste nedover nå i helgen, sier Ivar Moen, informasjonsoffiser ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) til VG.

De fire har bakgrunn fra etterretningsmiljøene i Forsvaret, og FOH er tilbakeholdne med opplysninger om hvem de er og hvilke avdelinger de kommer fra.

- De er så få at vi ikke ønsker å si så mye om disse fire. Men de har en faglig bakgrunn som gjør dem godt egnet til å utføre den jobben de skal gjøre, nemlig drive analyse- og etterretningsarbeid, sier Moen.

I løpet av høsten vil de fire få følge av ytterligere 15 nordmenn. Det er klart etter at FN ba om flere norske soldater til FN-operasjonen, får VG opplyst tirsdag kveld.

- Soldatene er klare til å reise. Men det vil ta litt tid, fordi vi må vente på at alle avtaler og infrastruktur er på plass i Mali, sier Moen, som antyder at bidraget vil dra i løpet av «noen måneder».

Regjeringen har i lengre tid jobbet for å få til flere norske FN-bidrag. Som VG har skrevet tidligere, vil det norske bidraget til MINUSMA-styrken bestå av soldater fra etterretningsmiljøene.

E-kjerne

De norske hysj-offiserene skal utgjøre kjernen i FN-styrkens etterretnings- og analyseenhet ASIFU (All Sources Information Fusion Unit). I tillegg skal noen av offiserene jobbe ved FN-styrkens hovedkvarter i Bamako.

- Jobben deres blir å samle inn, sortere og analysere informasjon fra en rekke ulike kilder, sier Moen.

Ny president - store utfordringer

De norske soldatene kommer til et Mali som står foran noen svært spennende måneder. I sommer ble Ibrahim Boubacar Keita valgt til ny president med overveldende flertall av stemmene.

Urolighetene i Nord-Mali, som først de franske og senere FN-styrken har klart å holde rimelig i sjakk de siste månedene, er nå i ferd med å gå over i fredsforhandlinger.

Forhandlingene med opprørsgrupper og nomader involverer konflikter som strekker seg flere tiår tilbake i tid, skal starte i løpet av september.

I tillegg må Keita kjempe mot korrupsjon, etniske uroligheter og få økonomien tilbake på bena etter et blodig år - både for folket og den økonomiske situasjonen.

I kulissene lurer også andre problemer: I sommer ble kupplederen Amadou Sanogo med et pennestrøk forfremmet fra kaptein til firestjerners general, ifølge nyhetsbyrået AP.

Dermed ble han plutselig den høyeste offiseren i Mali, selv etter valget i juli.

MINUSMA tok i juli over for den fransk-afrikanske styrken, som siden januar har kjempet mot islamistiske opprørere i Mali.

Norge har vært en pådriver for en FN-styrke i Mali, og utenriksdepartementet har tidligere signalisert at Norge ville bidra til styrken.

MINUSMA skal bestå av 11.200 soldater og 1440 politifolk - de aller fleste av disse fra afrikanske land.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks