Hovedinnhold

Ekspert om Makedonia: Kan være provokasjon fra myndighetene

** Derfor er det uroligheter i Makedonia nå
** NATO-sjef Jens Stoltenberg er bekymret

Minst 20 personer er drept i harde kamper i Makedonia. Norske eksperter stiller seg tvilende til makedonske myndigheters påstand om aksjoner mot «væpnede terrorister».

Denne saken handler om:

Helgens kamper i Kumanovo endte med over 20 drepte og 37 sårede.

Ifølge den britiske storavisen BBC skal det være 14 medlemmer av den væpnede gruppen, og åtte politifolk som er drept i sammenstøtene.

Urolighetene skal ha startet da makedonsk politi gikk til aksjon mot det de hevder var væpnede terrorister, som har tatt seg inn i landet. Denne gruppen skal ifølge myndighetene ha tilhengere i Kumanovo, en by med en stor albansk minoritet ved grensen til Kosovo.

Målet til den væpnede gruppen skal ifølge regjeringen ha vært å destabilisere landet.

<p>Professor emeritus i Balkan-studier, Svein Mønnesland.<br/></p>

Professor emeritus i Balkan-studier, Svein Mønnesland.

Foto: Terje Bendiksby, NTB scanpix

Men dette er det svært mange som rett og slett ikke tror på. Makedonia befinner seg i en dyp politisk krise. Mange tror myndighetene selv har iscenesatt det hele for å få fokuset bort fra misnøyen mot styresmaktene.

– På en måte høres det ikke så sannsynlig ut at en gruppe væpnede personer skulle prøve å få til en politisk omveltning i Makedonia, sier professor emeritus i Balkan-studier på Universitetet i Oslo, Svein Mønnesland til VG.

Han understreker at situasjonen er uavklart, og at det er vanskelig å få en oversikt over hva som faktisk har foregått i helgen.

– Det kan, som noen rykter sier, være like mye en provokasjon fra politiet og myndighetenes side. Da for å lede oppmerksomheten bort fra de andre demonstrasjonene og den generelle misnøyen. Men jeg vet ikke, og man vet for lite til å kunne analysere det, sier Mønnesland.

<p>FLERE SÅREDE: Spesialstyrken i Makedonia bærer ut sårede kolleger ved åstedet der åtte politifolk mistet livet lørdag kveld. 30 politifolk ble såret i opptøyene.<br/></p>

FLERE SÅREDE: Spesialstyrken i Makedonia bærer ut sårede kolleger ved åstedet der åtte politifolk mistet livet lørdag kveld. 30 politifolk ble såret i opptøyene.

Foto: Visar Kryeziu, Ap

Politikerforakt

<p>Ceclie Endresen, Balkan-ekspert ved UiO.<br/></p>

Ceclie Endresen, Balkan-ekspert ved UiO.

Foto: Universitetet i Oslo

Landets statsminister Nikola Gruevski, fra det konservative partiet VMRO-DPMNE, er nemlig i hardt vær om dagen. Blant annet beskyldes han for å ha overvåket alle statlige ansattes telefoner og valgfusk.

– Det er fryktelig stor misnøye både blant etniske albanere og makedonere mot myndighetene, som er forferdelig korrupte, sier Balkan-forsker Cecilie Endresen ved Universitetet i Oslo til VG.

– De politiske partiene blir ikke oppfattet som representative lengre, hverken for albanerne eller makedonerne. Det er en voldsom politikerforakt. Folk er rett og slett drittlei av vanstyre og korrupsjon, sier hun.

Dette har primært ikke noe med etnisitet å gjøre, sier Endresen.

Makedonias albanske minoritet

** Albanere er den største etniske minoriteten i Makedonia, og utgjør ifølge folkeopptellingen fra 2002 rundt 25 prosent av befolkningen i landet. Mange av disse bor i den nordvestlige delen av Makedonia.


** Etter uavhengigheten fra Jugoslavia i 1991 og utover på 90-tallet var det flere uroligheter mellom etniske albanere og makedonere. Albanerne følte seg marginalisert av styresmaktene.


** Konfliktene kulminerte i et stort opprør i februar 2001. Dette var også var påvirket av den albanske gerilja-motstanden i Kosovo. En våpenhvile ble forhandlet frem senere samme år, i juli.


** Ohrid-avtalen ble inngått i august 2001, som skulle sikre den albanske minoriteten flere rettigheter og bedre representasjon. Men landet har fortsatt vært preget av etniske splittelser.


** I fjor ble seks etniske albanere tiltalt for terrorisme. Dette skapte protester, og arrangørene ba albanerne om å demonstrere mot det de kalte «politisk motiverte rettssaker». En rekke personer ble såret under opptøyene.

(Kilde: Wikipedia, Cecilie Endresen, NTB)

– Den albanske minoriteten fikk bedre rettigheter etter Ohrid-avtalen. Selv om de nok fortsatt føler seg som litt annenrangs borgere er det en utbredt stemming på at de ikke har noe å tjene på en væpnet konflikt, fortsetter hun.

– Luta lei korrupt regime

Dette er Mønnesland også enig i.

– De siste månedene har unge, etniske makedonere som først og fremst er luta lei av et korrupt regime demonstrert mot myndighetene. Demonstrasjonene har ikke hatt tilløp til noen etniske konflikter, sier han.

– Det som har skjedd i helgen er noe helt annet. Om det er som myndighetene påstår, at en tungt bevæpnet gruppe terrorister har kommet inn i Makedonia, er det en annen og veldig alvorlig situasjon. Men det vet man ikke nok om til å kunne analysere ennå, sier han.

Natt til mandag melder BBC at myndighetene i Makedonia hevder fem kosovoalbanere ledet den væpnede gruppen.

Karsten Friis, Balkan-ekspert ved Norsk utenrikspolitisk institutt, stusser på hvorfor operasjonen ble satt i gang nå.

– Det har vært voldshandlinger mot regjeringen i lang tid. Man kan spørre seg om myndighetene velger å gripe inn nå for å ta fokuset bort fra all kritikken som har vært mot regjeringen, sier han.

NATO-sjefen bekymret

– Det er alvorlige voldstilfeller det vi nå har sett, og nå blir det viktig å få klarhet i bakgrunnen for hva som har skjedd og hvorfor det har skjedd, sier Stoltenberg til NTB søndag kveld.

For bare få uker siden var Stoltenberg i samtaler med Makedonias statsminister Nikola Gruevski, og NATO-sjefen forteller at helgens voldshandlinger ikke overrasker.

Nå har fire OSSE-biler (Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa) ankommet nabolaget i byen, skriver NTB. De skal ifølge nettstedet Alsat-M føre tilsyn med hva som har skjedd de siste 24 timene. Situasjonen forventes å normalisere seg og innbyggerne i Kumanovo kan returnere til sine hjem.

Presidenten i Kosovo, Atifete Jahjaga er kalt inn til et hastemøte med sikkerhetsrådet for å diskutere utviklingen i Makedonia.

<p>VOKTER: Makedonske politistyrker patruljerer i gatene i Kumanovo søndag 10. mai.<br/></p>

VOKTER: Makedonske politistyrker patruljerer i gatene i Kumanovo søndag 10. mai.

Foto: Armend Nimani, Afp


Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks