Hovedinnhold

Stoltenberg sitter fast i New York

GULL VERDT: Jens Stoltenberg avbildet med sin nyinnkjøpte iPad. Foto: SMK
GULL VERDT: Jens Stoltenberg avbildet med sin nyinnkjøpte iPad. Foto: SMK
NEW YORK (VG) Statsminister Jens Stoltenberg ble i natt for fullt rammet av flykaoset. Norges mektigste mann er helt maktesløs - og sitter nå dønn fast i New York.

Denne saken handler om:

Tips oss

- I likhet med veldig mange andre er jeg blitt forsinket på grunn av vulkanutbruddet. Det er lite å gjøre med det, så derfor skal jeg jobbe fra New York i dag, sa Stoltenberg til VG Nett rett før midnatt amerikansk tid.

Aske fra onsdagens vulkanutbrudd under Eyjafjallajökullen på Island har ført til store problemer for flytrafikken i Nord-Europa. Mange fly har ikke kommet seg på vingene torsdag. På Vestlandet og nord for Trondheim går det ingen fly. Utenlandstrafikken sørover og østover går greit, mens fly til Storbritannia er innstilt. På Oslo Lufthavn Gardermoen er cirka halvparten av alle avgangene innstilt torsdag morgen.

- Slik det ser ut nå blir Gardermoen helt stengt klokken 10, men det er Avinor som tar den beslutningen, sier informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo Lufthavn Gardermoen.

Får dette store konsekvenser for deg? Tips oss!

VULKANUTBRUDD: Asken fra vulkanutbruddet på Island onsdag kan føre til at flymotorer blir ødelagt. Foto: Reuters
VULKANUTBRUDD: Asken fra vulkanutbruddet på Island onsdag kan føre til at flymotorer blir ødelagt. Foto: Reuters

Statssekretær ved Statsministerens kontor, Torbjørn Giæver Eriksen, opplyser at statsministeren og hans følge egentlig skulle reist hjem klokken åtte lokal tid i går kveld. I flere timer satt nordmennene på Newark-flyplassen og ventet på å få ta av.

Les også:Norges ambassadør og Krohn Devold evakueres etter vulkanutbrudd

Kansellert

Men til slutt ble hele flyet kansellert. Da var det bare å vende tilbake til Manhatten og skaffe seg et hotellrom for natten.

Ifølge statssekretær Eriksen er avreisen foreløpig utsatt ett døgn. Men han innrømmer at det ikke er usannsynlig at statsministeren kan bli i New York i flere dager. Nå jobbes det med å finne ut hvor nær Norge han kan komme seg med et annet fly, men klokken 06 i morges norsk tid var ingen alternative planer klare.

Les også:Vulkan-aske stopper flytrafikken

Jens Stoltenberg har siden i forrige uke vært på rundreise i Mexico og USA. Mandag og tirsdag deltok han på president Barack Obamas store konferanse om atomsikkerhet. I går besøkte han FN, og hadde møter med generalsekretær Ban Ki-Moon.

På programmet for Stoltenberg torsdag sto signering av kondolanseprotokollen etter flyulykken i Polen, men dette utgår.

Dronningen forsinket

Flyproblemene har også skapt trøbbel for kongefamilien. Dronning Sonja skulle etter planen fly fra Stavanger Lufthavn Sola til Danmark for å feire dronning Margrethes 70-årsdag tordag, men på grunn av kanselleringer sitter hun nå i bil på vei til Oslo.

- Dronningen kommer nok ikke til å rekke de planlagte arrangementene i København i kveld, sier informasjonsrådgiver Sven Gjeruldsen ved Slottet.

Kronprins Haakon er på vei hjem etter sitt besøk i Qatar. Han landet i London torsdag morgen, og det er foreløpig usikkert om han kommer hjem til planlagt tid. Etter det VG Nett kjenner til skal flyet til kronprinsen etter planen gå klokken 11.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks