Hovedinnhold

Tolv døde etter storbrannen i London

LONDON (VG) Minst tolv personer har omkommet etter den voldsomme brannen i en boligblokk i London. Vitner forteller at barn ble kastet ut av vinduer i branninfernoet.

Denne saken handler om:

Tips oss

Over 200 brannfolk og 40 brannbiler har kjempet mot flammene fra bygningen, som ligger i nærheten av Notting Hill, i snart et halvt døgn.

Ved 12.20-tiden bekrefter London-politiet at minst tolv personer har mistet livet i den voldsomme brannen. De opplyser også at tallet er forventet å stige, ifølge The Guardian.

I tillegg er 69 beboere sendt til seks forskjellige sykehus i London. Ambulansetjenesten i London melder at 18 av disse er kritisk skadet.

Vitner forteller om dramatiske scener da barn skal ha blitt sluppet ut fra vinduer høyt opp i blokken, som heter Grenfell Tower og ligger i området North Kensington nordvest i London.

Samira Lamrani sier til The Guardian at hun så en kvinne slippe barnet sitt fra niende eller tiende etasje for å redde det.

– En mann løp frem og klarte å gripe barnet, sa hun til avisen.

En annen kvinne som bodde i blokken, sier hun så en kvinne kaste ut sønnen hennes på fem år.

– Jeg tror han brakk noen ben, men at han er ok, sier kvinnen, som heter Zara.

– Mange kvinner og barn i blokken

Brannsjef i London, Dany Cotton, sier at hun aldri i sine 29 år i jobben har opplevd noe liknende.

– Det er med sorg at vi nå kan bekrefte at det er omkomne i brannen. Jeg kan ikke si hvor mange som har mistet livet, og som dere forstår er det ikke hensiktsmessig at jeg spekulerer i hvor mange det kan være ved en så stor brann som dette, fortalte hun.

Brannvesenet var på stedet seks minutter etter at første melding kom inn.

En 45 år gammel mann som heter Jonathan forteller til VG at han kom til blokken like etter at det begynte å brenne. Han har stått der hele tiden, og hørt og sett ting han helst vil glemme.

– Det var helt grusomt å se folk hoppe ut. I den bygningen her var det sannsynligvis mange barn og mødre. Det vet jeg fordi jeg er nærmeste nabo, og pleide å leke i blokken da jeg selv var barn. Dette er kommunale boliger, forteller Jonathan til VG.

45-åringen forteller det samme som flere andre har sagt i morgentimene onsdag.

– Mange har klaget på sikkerheten lenge. Jeg er sint på byrådet og de som har ansvaret her, sier han.

– Flere som ikke er gjort rede for

Klokken 13.30 holdt politiet en pressekonferanse der de opplyste at slukningsarbeidet pågår fremdeles.

– Brannvesenet er inne i bygningen og arbeider der. Jeg kan ikke si noe nå om hvor mange vi tror er savnet. Vi går ut ifra at det er flere inne i bygningen som fremdeles ikke er gjort rede for, fortalte Stuart Cundy i politiet.

VGs reporter på stedet forteller at gatene er fulle av mennesker som har måttet evakuere fra hjemmene sine.

– Hele øverste halvdel er helt svart. Det velter kraftig røyk opp, og jeg kan se helt klare flammer i nest øverste etasje.

Det står også ut flammer fra etasjene lenger ned. Flammene klatrer opp og ned. Brannvesenet holder på med slukningsarbeidet, og spyler opp til der flammene står ut.

Ved krisesenteret som er opprettet i gaten like ved, er det flere som har kommet for å hjelpe og gi støtte. Folk har med mat i kurver til de som trenger det.

Hørte rop om hjelp

– Flere hundre mennesker kan i utgangspunktet ha vært der inne. Nå må vi prioritere å finne ut hvor mange som faktisk var der da det begynte å brenne, sier Nick Paget-Brown, bydelrådsleder i Kensington og Chelsea, til Sky News UK.

Flere vitner forteller at de har hørt rop om hjelp fra bygningen, og det fryktes at folk har blitt fanget i flammehavet, skriver The Guardian.

Er du i området? Kontakt VG her!

Bygningen består av 120 leiligheter, og flere øyenvitner har sagt at de har sett lys, som kan være lommelykter, som blinker på toppen.

Ambulansetjenesten i London opplyser at de har fraktet over 50 personer til fem ulike sykehus. De sier at de har over 20 arbeidere på stedet i tillegg til flere kriseteam, for å ta vare på beboerne, og at over 100 mennesker jobber med å hjelpe de som er skadet.

Se bilder fra de dramatiske timene:

– Brannalarmen gikk ikke av

En beboer, Paul Munakr, har fortalt BBC at han klarte å komme seg ut av bygningen fordi naboer og folk utenfor ropte at de som var lenger opp ikke måtte hoppe.

– Jeg er ikke sikker på om folk hoppet av bygningen eller ikke. Det viktigste for meg med denne hendelsen er det faktum at brannalarmen ikke gikk av, sier mannen som bor i 7. etasje.

The Guardian har snakket med en ikke-navngitt beboer, som sier han bodde i en etasje høyt oppe i blokka. Han sier også at brannalarmen ikke gikk av.

– Jeg hørte røykvarsleren til naboen min, men tenkte ikke mer over det. Deretter hørte jeg en av naboene mine skrike. Jeg er heldig som er i live, og det er mange mennesker som ikke har kommet seg ut av bygget, sier han til avisen. 

Hadil Alamily forteller til The Guardian at hun så en mann som hoppet fra en av de øverste etasjene: 

– Han ropte hjelp, hjelp, men ingen kom til. Han kastet en madrass ut av vinduet. Han var bokstavelig talt i brann da han hoppet.  

<p>OVERTENT: Boligblokken på 27 etasjer er fullstendig overtent onsdag morgen.</p>

OVERTENT: Boligblokken på 27 etasjer er fullstendig overtent onsdag morgen.

Foto: Toby Melville, Reuters

Beboer George Clarke forteller at han løp ut så fort han kunne da han våknet av brannalarmen. 

– Jeg står hundre meter unna og er dekket i aske. Det er hjerteskjærende, jeg har sett noen som forsøker å lyse med lommelykt fra toppen, og de kommer seg jo ikke ut, sier han til Radio 5 Live.

Vitne Victoria Goldsmith forteller noe av det samme til Sky News: 

– Det var to personer som var fanget på toppen. De forsøkte å signalisere folk med lyset fra mobiltelefonene. De kunne ikke nå dem, og flammene fortsatte oppover.

Norske Andreas Rød og Artur Sopin ble vitner til den voldsomme brannen. De bor ikke langt unna, og dro raskt ned til området for å se hva som foregikk. Da de kom dit var boligblokka allerede overtent. 

Nordmenn i London: – De gråt og skrek, og alle var sjokkerte

– Det var helt forferdelig. Mange mennesker strømmet til. Flere av dem kjente folk som bodde i blokka, og hadde ikke fått tak i dem. De gråt og skrek, og alle var sjokkerte, sier Artur til VG.

De to nordmennene forteller om mennesker i sjokk, og desperate rop etter hjelp. 

– Det var et inferno. Jeg kan ikke si noe annet enn at dette er en tragedie, sier Andreas til VG.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks