Hovedinnhold

London-brannen: Dette har skjedd

Flere mennesker ble sperret inne i flammehavet da boligblokken «Grenfell Tower» begynte å brenne natt til onsdag.

Denne saken handler om:

London-politiet på en pressekonferanse onsdag tidlig ettermiddag at minst seks personer har mistet livet i den høyblokk-brannen, og at det tallet er forventet å stige når det blir tilrådelig for nødetatene å gjennomsøke det utbrente bygget.

Politiet opplyser også at 64 personer er fraktet til seks forskjellige sykehus i forbindelse med brannen, og at 20 er kritisk skadet.

Høyblokken «Grenwell Tower» har 120 leiligheter fordelt på 24 etasjer, og det skal bo rundt 400-600 mennesker i boligblokken.

En rekke vitner forteller at de har hørt hjerteskjærende rop om hjelp fra bygningen, men at det ikke var noe de kunne gjøre. Brannen spredde seg svært raskt.

– I mine 29 år som brannkonstabel, så har jeg aldri noen gang sett noe i nærheten av dette omfanget, sier Londons brannsjef, Dany Cotton.

Artikkelen fortsetter under grafikken.

Det har kommet flere meldinger om beboerne som hoppet for å unnslippe flammene, også fra de høyere etasjene. 

En baby skal ha blitt kastet fra 9. eller 10. etasje og blitt tatt imot av mennesker på bakken. Den lille gutten skal ha kommet fra hendelsen med mindre skader.

Ifølge Londons ordfører, Sadiq Khan, klarte ikke brannvesenet å komme seg høyere opp enn 12. etasje på grunn av flammeinfernoet.

Politiet opplyser på pressekonferansen onsdag at brannvesenet skal ha vært på stredet seks minutter etter at det ble meldt om brann i høyblokken.

En nabo, Piers Thompson, sier til VG at brannen spredte seg veldig raskt, og at det var spredt til hele den ene siden av bygningen iløpet av 15 minutter. Naboen sier også at det virket som det var den nye kledningen bygget fikk i fjor som gikk opp i flammer.

40 brannbiler og 200 brannkonstabler har vært i aksjon på stedet.

Brannårsaken

Det er ikke kjent hvordan brannen startet. En av beboerne har forklart at det begynte å brenne i hans kjøleskap. Også tidligere har det kommet rapporter om dårlig elektrisk anlegg i bygget.

Det er ingen opplysninger om at brannen kan skyldes en terrorhandling.

Artikkelen fortsetter under videoen.

I et blogginnlegg fra november i fjor skriver «The Grenfell Action Group» at eiendomsselskapet KCTMO var heldige som unngikk storbrann i 2013.

Beboerne hadde da i en lengre periode opplevd gjentatte strømbrudd og kortslutninger, som følge av feil på det elektriske anlegget.

«Grenfell Action Group spår at det ikke vil gå lang tid før KCTMO-ledelsen må stå til ansvar for beskrivelsene i denne bloggen. Vi vil gjøre alt i vår makt for å sikre oss at myndighetene vet hvor lenge og hvor rystende vår utleier har ignorert sitt ansvar for å sikre helsen og sikkerheten til leietagerne. De kan ikke si at de ikke har blitt advart», skrev de i fjor høst.

<p>FULL FYR: Politiet har sperret av et stort område rundt Grenfell Tower for å gi plass til nødetatene.</p>

FULL FYR: Politiet har sperret av et stort område rundt Grenfell Tower for å gi plass til nødetatene.

Foto: Daniel Leal-olivas, AFP

Bygget fra 1974 ble senere totalrenovert, og arbeidet var ferdig tidlig i 2016. Flere av beboerne forteller imidlertid etter nattens brann at de mener plastbekledningen som ble brukt på bygget gjorde at flammene spredde seg raskt på utsiden, skriver Guardian.

I tillegg til bekledningen, så ble det også byttet vinduer og installert et nytt varmesystem. De fire nederste etasjene ble også bygget opp, noe som skapte ni nye leiligheter.

Sosialboliger

Grenfell Tower ligger i North Kensington, en bydel nordvest i London, mellom Notting Hill og Kensal Green. 

Bydelen var tidligere fattig, men husprisene har steget, og North Kensington er i dag regnet som eksklusivt.

Grenfell Tower er en del av Lancaster West Estate, et boligkompleks med nærmere 1.000 sosialboliger. Eiendomsselskapet KCTMO administrerer det vegne av kommunen.

– Hørte ikke brannalarmen

Brannen startet rundt klokken 00.55 lokal tid, natt til onsdag, og flere hadde gått til sengs da flammene brøt ut. Noen av de overlevende har fortalt at de ikke hørte brannalarmen ikke gitt av, eller at den var veldig lav. 

Tidligere formann i Grenwell Tower beboerforening, David Collins, sier til BBC at de gjentatte ganger meldte fra til utleieren om bekymring rundt brannsikkerheten i høyblokken. Bekymringene skal ha blitt avvist av utleieren av høyblokken, som skal ha nektet å undersøke de påståtte manglene.

Bydelsrådet skal også ha avvist en anmodning fra beboerne om å undersøke utleiers praksis.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks