Hovedinnhold

Kjemper for å holde liv i Liu Xiaobo

<p>NEKTES Å DRA: I 2010 ble dissidenten Liu Xiaobo tildelt Nobels fredspris. Selv om Liu nå holder på å dø av leverkreft og ønsker behandling i utlandet, nekter myndighetene i Beijing ham å forlate Kina. </p>

NEKTES Å DRA: I 2010 ble dissidenten Liu Xiaobo tildelt Nobels fredspris. Selv om Liu nå holder på å dø av leverkreft og ønsker behandling i utlandet, nekter myndighetene i Beijing ham å forlate Kina. 

Foto: Odd Andersen, AFP
Tilstanden til Liu Xiaobo er kritisk, men Kina hevder at den kreftsyke dissidenten og nobelprisvinneren får verdens beste behandling.

Denne saken handler om:

EU er i tett kontakt med Kina for å få Liu til Europa, men myndighetene i Beijing har avvist alle tilbud om å sende Liu Xiaobo til utlandet.

Kina fastholder at Liu, som ble tildelt Nobels fredspris i 2010, er for syk til å kunne transporteres og at han uansett ikke vil få bedre behandling i utlandet enn det han nå får i Kina.

Bakgrunn: Liu Xiaobo prøveløslates på medisinsk grunnlag 

Sykehuset i Shenyang opplyser at 61-åringen er overført til akuttavdelingen der legene nå aktivt arbeider for å holde liv i ham.

– Den nasjonale ekspertgruppens syn er at tilstanden er kritisk for pasienten, heter det i en kunngjøring.

Videoklippet under skal vise hvordan Liu Xiaobo har fått behandling for sykdommen sin i fengsel.

Kommentar: Hans kamp er like viktig i dag

Liu vil behandles i utlandet 

Liu ble i 2009 dømt til elleve års fengsel for å ha medforfattet og underskrevet det politiske manifestet Charter 08, som krever demokrati og politiske reformer i Kina. 

Les også: Dette er fredsprisvinner Liu Xiaobo 

Året etter ble han tildelt Nobels fredspris. Kinas viseutenriksminister advarte Nobelkomiteen mot prisutdelingen og reagerte i etterkant med en seks år lang kald front. I fjor ble kontakten mellom Norge og Kina gjenopprettet, til jubel fra norsk industri

I mai i år ble han diagnostisert med langt fremskredet leverkreft og overført til et sykehus for behandling. To leger fra USA og Tyskland, som besøkte Liu på sykehuset lørdag, konkluderte med at det ville ha være trygt for Liu å få behandling i utlandet, slik han selv ønsker. 

Presset øker mot taus Solberg 

Presset øker mot statsminister Erna Solberg, som nekter å uttale seg om hvorvidt hun støtter EUs krav om frigivelse

2014: Erna nekter å møte Dalai Lama 

SV, Ap, KrF og Venstre er kritiske til Solbergs håndtering av saken. En kinesisk professor mener en Liu Xiaobo-uttalelse fra Solberg kan skade Norge-Kina-forholdet på nytt

Kinesisk dissident: – Erna Solberg mangler mot

Kilde: NTB/VG

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks