Hovedinnhold

Vil bombe flere mål i Libya

VIL BOMBE MER: General David Richards vil bombe flere mål i Libya, mens forsvarsminister Grete Faremo vil ha et mindre omfattende norsk bidrag. Det store bildet viser et norsk F-16 fly på vei til oppdraget i Libya. Foto: Lars Magne Hovtun, Forsvaret/Pa Photos
VIL BOMBE MER: General David Richards vil bombe flere mål i Libya, mens forsvarsminister Grete Faremo vil ha et mindre omfattende norsk bidrag. Det store bildet viser et norsk F-16 fly på vei til oppdraget i Libya. Foto: Lars Magne Hovtun, Forsvaret/Pa Photos
(VG Nett) NATO har hittil bare skullet beskytte sivilbefolkningen, men nå åpner general David Richards for å bombe flere mål.

Denne saken handler om:

- For øyeblikket angriper ikke NATO infrastrukturen i libya. Men hvis vi vil øke presset på Gaddafis regime, så må vi seriøst vurdere å øke antallet mål vi kan slå til på, sier general sir David Richards til The Telegraph.

Richards er sjef for de væpnede styrkene i Storbritannia.

NATOs styrker kan i dag bare angripe mål som kan true sikkerheten til libyske sivile. Men Richards mener det er nødvendig å bombe flere steder for å få bukt med Gaddafis regime.

VGTV: Her drar norske F-16 fly til krigen i Libya 

- Den militære kampanjen har vært en merkbar suksess for NATO og vår arabiske allierte, men vi må gjøre mer. Hvis vi ikke høyner innsatsen nå, så er det er en risiko for at konflikten kan ende med at Gaddafi klynger seg til makten, sier Richards.

Han sier at NATOs styrker ikke prøver å angripe Gaddafi direkte, men at Gaddafi likevel kan bli truffet.

LES OGSÅ: NATO nekter for å ha bombet gjestehus 

- Vi prøver ikke å angripe Gaddafi direkte, men hvis det skjedde at han var i et kontrollsenter som ble truffet av NATO og han ble drept, så er det innenfor reglene, sier Richards.

Frykter konsenvensene

Han frykter konsekvensene dersom NATO skulle trekke seg ut av Libya nå.

- Hvis NATO trekker seg ut mens Gaddafi fremdeles har makten, så er det en stor risiko for at han vil angripe rebellene på nytt, sier han.

NATO har vært inne i Libya i to måneder, men Gaddafis regime ar fremdeles kontroll over den libyske hovedstaden Tripoli.

Ifølge BBC får Richards støtte fra andre NATO-offiserer.

- Politisk løsning

HAR KONTROLL: Muhammar Gaddafi har fremdeles kontroll over hovedstaden Tripoli. Foto: Ap
HAR KONTROLL: Muhammar Gaddafi har fremdeles kontroll over hovedstaden Tripoli. Foto: Ap

Den norske forsvarsministeren Grete Faremo (Ap) har på sin side gått ut og varslet at Norge vil bidra med mindre i Libya dersom operasjonene videreføres etter 24. juni.

Til nå har den omfattende operasjonen kostete 261 millioner kroner.

- Det finnes ingen militær løsning på situasjonen i Libya. Den må løses politisk, konstaterte hun.

- Ikke bedre

NUPI-rådgiver Helge Lurås har i kjølvannet av NATOs Libya-aksjon gått ut og sagt at sivilbefolkningen ikke har fått det bedre etter at organisasjonen startet bombingen for to måneder siden.

LES OGSÅ: Norge sier aldri nei i Libya 

- Det totalet antallet mennesker som er drept i og rundt Libya etter at bombingen begynte, er trolig høyere en det ville blitt dersom Gaddafis styrker hadde gått inn i Benghazi, har Lurås tidligere sagt.

Han mener også at situasjonen er fastlåst.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks