Hovedinnhold

Spår langvarig stillingskrig i Libya

Libya-ekspert: - Skeptikerne har fått rett

SKADET: Denne måten ble skutt av en snikskytter i byen Misrata. Gaddafi-regjeringen har nå inngått en avtale med FN om å få humanitær hjelp inn i den beleirede byen. Foto: AFP
SKADET: Denne måten ble skutt av en snikskytter i byen Misrata. Gaddafi-regjeringen har nå inngått en avtale med FN om å få humanitær hjelp inn i den beleirede byen. Foto: AFP
(VG Nett) De som advarte mot en langvarig og vanskelig operasjon dersom det ble innført flyforbud over Libya er i ferd med å få rett.

Denne saken handler om:

Det mener Libya-ekspert Bjørn Olav Utvik.
En knapp måned etter at FNs sikkerhetsråd besluttet å gå til aksjon for å beskytte sivilbefolkningen I Libya mot angrep fra landets leder Muammar Gaddafi, er det få tegn til at opprørerne vil klare å ta kontroll over områdene som fortsatt holdes av Gaddafi-lojale styrker.

LES OGSÅ: Hevder NATO holder på å gå tom for presisjonsbomber

Tvert imot har Gaddafi-styrekene de siste dagene gjennomført en omfattende offensiv mot flere av opprørsbyene. Søndag angrep libyske regjeringsstyrker opprørssoldater i nærheten av den opprørskontrollerte byen Ajdabiyah øst i Libya. Samtidig fortsetter de omfattende rakettangrepene mot byen Misrata.

Misrata har vært beleiret av styrkene til Muammar Gaddafi i flere uker. Gatekampene har rast inne i byen, mens bombeangrepene mot de opprørskontrollerte områdene har økt kraftig i styrke.

Fastlås stituasjon

Libya-ekspert Bjørn Olav Utvik ved Universitetet i Oslo mener situasjonen på bakken er fastslåst, og spår at stillingskrigen mellom Gaddafi-styrkene og opprørshæren kan bli langvarig.

- Problemet er at opprøret har vært veldig dårlig organisert. I motsetning til Egypt og Tunisia fantes det knapt organisasjoner i Libya i utgangspunktet. Da Gaddafi nektet å gi etter for opptøyene ble de kastet ut i en militær konfrontasjon som de var enda dårligere forberedt på, sier Utvik.

- Har de som advarte mot en vestlig, militær innblanding i konflikten fått rett?

- De som mente at dette ikke ville føre til en rask løsning på konflikten, og advarte mot en situasjon der man ikke kommer noen vei uten å gå inn med bakkestyrker, har fått rett. Vi må regne med at den stillingskrigen vi nå ser vil vare en god stund fremover, sier Utvik.

LES OGSÅ: Libysk etterretning jaktet NRK-journalister

Han understreker at motstanden mot en utvidelse av operasjonen vil være stor, både internt i NATO og blant allierte i den arabiske verden.

- Det eneste som kan løse situasjonen på kort sikt er at vi får en mer omfattende splittelse innad i regimet, der noen i kretsen rundt Gaddafi tar kontrollen og setter han på sidelinjen. Det er lite som tyder på at det vil skje i nær fremtid, men vi kan ikke utelukke det, sier Utvik.

Nødhjelpskorridor

Den libyske regjeringen skal mandag ha inngått en avtale med FN om å slippe humanitær hjelp inn i områder som de siste dagene har vært gjenstand for harde kamper. FNs generalsekretær opplyser at organisasjonen nå vil få inn hjelp til hovedstaden Tripoli, mens Gaddafis talsmann Moussa Ibrahim understreker at avtalen også innenbærer en nødhjelpskorridor til den beleirede byen Misrata, melder nyhetsbyrået AP.

- Formålet med avtalen er å sørge for en trygg ferdselsåre for folk som ønsker å forlate Misrata, og få inn mat og medisiner, sier Ibrahim.

Frigitt kameramann: - 40 dager i fengsel er nok

Ifølge Ibrahim skal avtalen sikre at internasjonale hjelpeorganisasjoner får tilgang til byen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks