Hovedinnhold

- NATO vil bombe i Libya så lenge det er nødvendig

SISTE: Meldinger om eksplosjoner i Gaddafis nabolag

EKSPLOSJON: Røyk stiger opp fra bakken kort tid etter at eksplosjoner ble hørt i Tripoli. Foto: AP
EKSPLOSJON: Røyk stiger opp fra bakken kort tid etter at eksplosjoner ble hørt i Tripoli. Foto: AP
(VG Nett) Det sier NATO-sjef Anders Fogh Rasmussen.

Denne saken handler om:

Først når angrepene mot sivile opphører og styrkene til Muammar Gaddafi har vendt tilbake til sine baser, kan angrepene opphøre, ifølge generalsekretæren.

- Vi vil skaffe til veie alle de nødvendige ressurser og ha så høy operasjonell fleksibilitet som mulig innen vårt mandat. Et høyt operasjonelt tempo mot legitime mål vil bli opprettholdt, sa Fogh Rasmussen på en pressekonferanse i Berlin, ifølge NTB.

Fogh Rasmussen sa også at NATO trenger flere fly for å gjennomføre angrepene i Libya.

Kraftige smell

Omtrent samtidig med pressekonferansen i Berlin melder Sky News at en av deres korrespondenter i Libyas hovedstad Tripoli har hørt kraftige smell i byen.

Andre vitner skal ifølge kanalen ha hørt fire store eksplosjoner. Ifølge en Reuters-journalist ser det ut til at NATO har trappet opp bombardementene av den libyske hovedstaden. Flyene kunne høres over byen gjennom hele morgenen og tidlig på ettermiddagen.

Det også ha blitt skutt med antiluftskyts mot NATO-jagerfly fra stillinger i sentrum av byen. Eksplosjonene skal ifølge al Jazeera komme bydelen al-Aziziya, ikke langt fra Gaddafis bolig.

Ifølge statskanalen i Libya skal flere sivile være drept, eller såret.

- Minst 20 drept i Misrata

NATO-LEDER: Anders Fogh Rasmussen. Foto: AFP
NATO-LEDER: Anders Fogh Rasmussen. Foto: AFP

Fra havnebyen Misrata melder CNN at minst 20 opprørere skal være drept av Gaddafis styrker. Angrepet skal ha skjedd ved havnen, der et skip med medisinsk nødhjelp var ventet å ankomme. Skipet skulle også evakuere fremmedarbeidere i byen. Rundt 20 personer ble såret i angrepet.

- Ødeleggelsene er enorme, sier en talsmann for opprørerne.

- De bombarderte dette området fordi havna i Misrata er det eneste vinduet til verden utenfor, sier han til Reuters.

Opplysningene er vanskelig å få bekreftet av uavhengige kilder ettersom journalister i Libya ikke får lov til å bevege seg fritt

Opprørerne i byen sier de frykter regjeringsstyrkene vil gjennomføre en massakre dersom ikke NATO trapper opp sine angrep.

Også i byen Ajdabiya kommer det meldinger om kamper mellom opprørere og Gaddfi-styrker.

Fjernet fra liste

Norge, på sin side, mener flere av NATO-landene må bidra i militæraksjonen.

- Det er klart at i en allianse av 28, så er det viktig at så mange som mulig bidrar, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre på NATOs utenriksministermøte i Berlin torsdag.

For å kunne opprettholde trykket i militæroperasjonen, er det viktig at andre kan ta over når de seks som nå bidrar har gjort unna sin økt, mener Støre.

- Derfor er rullering og byrdefordeling viktig, sier Støre til NTB.

I dag er det også klart at den libyske avhopperen, tidligere utenriksminister Musa Kusa, blir fjernet fra EUs sanksjonsliste. Det betyr at han får tilgang til sine verdier, og at han også kan reise fritt.

Det er Sky News som melder dette torsdag ettermiddag.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks