Hovedinnhold

NATO splittet om økt militær innsats i Libya

PROTEST: Protestene mot utenlandsk intervensjon i Libya er godt synlige i opprørshovedstaden Benghazi. NATO er nå splittet om operasjonen i landet skal trappes opp. Foto: AP
PROTEST: Protestene mot utenlandsk intervensjon i Libya er godt synlige i opprørshovedstaden Benghazi. NATO er nå splittet om operasjonen i landet skal trappes opp. Foto: AP
(VG Nett) NATO er fortsatt splittet i synet på økt bruk av militær makt mot Muammar Gaddafis regime i Libya.

Denne saken handler om:

Frustrasjonen øker nå i deler av forsvarsalliansen etter hvert som ukene går og Muammar Gaddafi ikke viser tegn til å gå av, melder NTB.

LES OGSÅ: Libyske opprørere i forhandlinger om våpenhjelp

Den franske regjeringen, som var en av pådriverne for å etablere en flyforbudssone for å stanse Gaddafis angrep på sivile, mener NATO ikke har gjort nok for å beskytte sivilbefolkningen i landet. Utenriksminister Alain Juppé mener NATO også må ødelegge tunge våpen som Gaddafi bruker til å angripe sivilbefolkningen, blant annet i byen Misrata.

- NATO må spille sin rolle fullt ut. Alliansen ønsket å ta ledelsen over operasjonene, vi godtok det, sier Juppé i et intervju med radiokanalen France Info.

Saken fortsetter under bildet!

SPLITTET: USAs utenriksminister Hillary Clinton sammen med Tysklands utenriksminister Guido Westerwelle og NATOs generalsekretær Anders Fogh Rassmussen under NATO-møtet om Libya torsdag. Foto: AFP
SPLITTET: USAs utenriksminister Hillary Clinton sammen med Tysklands utenriksminister Guido Westerwelle og NATOs generalsekretær Anders Fogh Rassmussen under NATO-møtet om Libya torsdag. Foto: AFP

Frykter massakre

Opprørere i Libya frykter at regjeringsstyrkene vil gjennomføre en massakre i byen Misrata hvis ikke NATO trapper opp sine angrep.

- En massakre vil finne sted her hvis ikke NATO intervenerer kraftfullt, sier en talsmann for opprørerne som kaller seg Abdelsalam, på telefon til nyhetsbyrået Reuters.

Libyske regjeringsstyrker skjøt torsdag raketter mot bydelen Kar Ahmad i Misrata, ifølge en annen av opprørernes talsmenn. Minst åtte mennesker skal være drept i angrepene.

Ikke flere fly

Torsdag samles NATOs utenriksministre til et todagersmøte i Berlin. Her vil Frankrike og Storbritannia forsøke å overtale sine NATO-allierte til å trappe opp militæraksjonene i Libya. Flere NATO-land sier imidlertid klart nei til å yte mer i aksjonen. Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier Norge ikke vil sende flere fly, selv om det skulle komme en forespørsel om dette.

- Den største utfordringen blir å komme ut av det militære og inn i det politiske, sier Støre til NTB.

LES OGSÅ: Amnesty slår alarm om overgrep fra Gaddafis styrker

Også amerikanske myndigheter understreker at USA fortsatt vil ha en tilbaketrukket rolle i operasjonen. Samtidig gjør utenriksminister Hillary Clinton det klart at alliansens medlemsland har et felles ønske om å se slutten på Gaddafis regime, melder nyhetsbyrået AP.

- Vi bidrar på mange ulike måter for å realisere det målet, sier Clinton.

Støre understreker at det blir en viktig oppgave fremover å holde koalisjonen «samlet og fokusert».

- Vi ser at det er ulike meninger og analyser. Det er ikke unaturlig, sier understreker han.

Fredsplan

Den afrikanske union (AU) kom nylig med et fredsforslag som ble blankt avvist av de libyske opprørerne. Våpenhvilen AU foreslår, vil resultere i at Muammar Gaddafi blir sittende ved makten. Støre mener de absolutte kravene fra de libyske opprørerne ikke bidrar til en løsning på militærkonflikten.

- Det å stille ultimatum om hvem som må bort før en prosess kan begynne, ser ut til å være oppskriften for en langtrukken konflikt, sier Støre, som understreker at Norges posisjon er at Gaddafi ikke er en legitim leder for sitt folk.

- Jeg advarer mot en utvikling der man nuller ut den politiske og økonomiske infrastrukturen i Libya, legger han til.

LES OGSÅ: Uenige om hvordan Gaddafi skal avsettes

Ifølge NTB etterlyste NATO-ledelsen tidligere i uken en fredsplan med tydeligere betingelser enn den Den afrikanske Union la fram.

- En våpenhvile i Libya må være troverdig og mulig å etterprøve ved hjelp av en effektiv kontrollmekanisme. Den må bety at voldsbruken tar helt slutt og innebære at alle angrep og overgrep mot sivile tar slutt, sier NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen.

FRYKTER MASSAKRE: Opprørerne i Libya mener NATO må involvere seg av full kraft. Her fra Ajdabiya. Foto: AFP
FRYKTER MASSAKRE: Opprørerne i Libya mener NATO må involvere seg av full kraft. Her fra Ajdabiya. Foto: AFP

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks