Hovedinnhold

Libysk etterretning jaktet NRK-journalister

Sidsel Wold: - Veldig skremmende og ubehagelig

AVHØR: Libyske etterretningsagenter stilte nærgående spørsmål om NRK-korrespondent Sidsel Wold da de avhørte den norske journalisten Ammar al-Hamdan. Foto: Privat
AVHØR: Libyske etterretningsagenter stilte nærgående spørsmål om NRK-korrespondent Sidsel Wold da de avhørte den norske journalisten Ammar al-Hamdan. Foto: Privat
(VG Nett) NRK dropper planene om å sende et team til Libyas hovedstad Tripoli etter å ha blitt advart av den norske Al Jazeera-journalisten Ammar al-Hamdan.

Denne saken handler om:

Al-Hamdan ble torsdag sluppet fri etter å ha sittet fengslet i Libya siden 7. mars. Journalisten var på oppdrag for fjernsynskanalen Al Jazeera i Libya da han sammen med tre kolleger ble pågrepet av libyske sikkerhetsstyrker.

LES OGSÅ: Norsk journalist trodde han ville bli drept

Under avhør skal den libyske etterretningstjenesten ha vist stor interesse for NRK-teamet som oppholdt seg i den østlige delen av landet. Al-Hamdan fikk spørsmål om han kjente korrespondent Sidsel Wold og NRK-kollegaen Mohammed Alayoubi, som ifølge Gaddafis myndigheter oppholdt seg ulovlig i landet, melder NRK.

Han ble blant annet spurt om han hadde mobiltelefonnummeret til de to NRK-journalistene. Etterretningsagentene fortalte at de visste hvem de to var, og at de befant seg øst i Libya, forteller al-Hamdan til kanalen.

Journalister pågrepet

Sidsel Wold ble torsdag varslet om libyske myndigheters interesse for henne og NRK-kollegaen.

- Det er veldig skremmende og ubehagelig å høre at etterretningstjenesten har vært på jakt etter oss. Vi vet imidlertid ennå ikke om de var spesielt ute etter oss, eller om dette også gjaldt andre utenlandske journalister, sier Wold.

Saken fortsetter under bildet!

LØSLATT: Den norske Al Jazeera-journalisten Ammar al-Hamdan ble torsdag sluppet fri etter å ha sittet fengslet i Libya siden 7. mars. Foto: Scanpix
LØSLATT: Den norske Al Jazeera-journalisten Ammar al-Hamdan ble torsdag sluppet fri etter å ha sittet fengslet i Libya siden 7. mars. Foto: Scanpix

En rekke andre journalister har også blitt pågrepet og holdt fengslet av libyske myndigheter under oppdrag i det krigsherjede landet. Flere av dem forteller om skremmende døgn i Gaddafi-regimets fangenskap.

BBC-journalister: - Trodde de skulle drepe oss

Al-Hamdan forteller til NRK at han ble godt behandlet av vaktene i fengselet, men at avhørene med etterretningsagentene var ille. Blant annet fikk han og kollegaene bind for øynene under avhørene.

Reiser ikke til Tripoli

Sidsel Wold bekrefter at al-Hamdan har advart NRK mot å sende reportere til Tripoli. NRK har derfor bestemt seg for å droppe en planlagt reise til den libyske hovedstaden.

- Jeg har absolutt ikke lyst til å reise til Tripoli nå. Grensen mellom å være modig og dum kan være litt flytende i denne jobben, men vi tar denne advarselen alvorlig, sier hun.
Wold har vært i Libya i to perioder, på til sammen tre uker.

Hun understreker at hun aldri merket noe til myndighetenes interesse for henne, og viser til at hun hele tiden oppholdt seg i områder som var kontrollert av opprørerne.

- Vi hadde ingen kontakt med libyske myndigheter. Det vi var engstelige for var å møte på Gaddafi-folk som gjemte seg i de opprørskontrollerte byene, sier hun.

Skal treffe foreldrene

Den norske journalisten kom torsdag til nabolandet Tunisia. I dag reiser han videre til Qatars hovedstad Doha, der Al Jazeera har sitt hovedkontor.

LES OGSÅ: Al Jazeera-kameramann drept i Libya

Ifølge kollegaen Samir Shatara ved kanalens Oslo-kontor vil Al-Hamdan ha møter med ledelsen i Al Jazeera, og treffe foreldrene sine som til daglig er bosatt i Syria. Han kommer trolig til Oslo om en uke eller to.

- Vi er veldig lettet og glade over at han endelig er satt fri, og det skal bli godt å se han igjen, sier Shatara til VG Nett.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks