Hovedinnhold

Hevder NATO holder på å gå tom for presisjonsbomber

BOMBETOKT: Franske jagerfly får fylt på drivstoff over Middelhavet. Stadige bombetokter gjør at flere NATO-land holder på å gå tom for presisjonsbomber. Foto: AFP
BOMBETOKT: Franske jagerfly får fylt på drivstoff over Middelhavet. Stadige bombetokter gjør at flere NATO-land holder på å gå tom for presisjonsbomber. Foto: AFP
(VG Nett) Mindre enn en måned etter at bombetoktene mot Libya startet, holder de europeiske landene på å gå tom for presisjonsbomber.

Denne saken handler om:

Dette viser Storbritannia, Frankrike og andre europeiske nasjoners begrensninger når det kommer til å opprettholde selv små militære aksjoner, sier NATO-tjenestemenn og personell fra det amerikanske militæret til Washington Post.

Det begrensede antallet presisjonsbomber som de europeiske landene er i besittelse av, skaper tvil om USA virkelig kan avstå fra å delta i bombetoktene hvis Muammar Gaddafi holder seg til makten i flere måneder.

I begynnelsen av april stoppet USA med bombeoppdrag, og de har nå en såkalt støttende rolle i Libya-operasjonen.

USA-bomber passer ikke

NATO-lederne har så langt ikke bedt USA om å gjenopprette bombeoppdragene, men flere amerikanske militærkilder sier til Washington Post at de forventer at de vil bli bedt om å bidra med sine jagerfly på nytt.

Opposisjonen i Libya har flere ganger bedt om økt intensivitet i NATO-bombingen, men Storbritannia og Frankrike har ikke klart å få flere land til å bidra i Libya-oppdraget.

Det europeiske arsenalet av laserstyrte bomber, våpenet NATO har valgt å bruke i Libya, har begynt å gå tomt. Selv om USA har store reserver, kan ikke disse brukes på britiske og franske fly som har gjort de fleste bombetoktene i landet.

- Brukte klasebomber

Lørdag skriver Human Right Watch at libyske styrker har brukt klasevåpen mot sivilbefolkningen i den opprørskontrollerte byen Misrata.

Det var en New York Times-journalist som først observerte klasebomber i byen, og disse har igjen blitt etterforsket av HRWs eksperter. Ifølge organisasjonen er det spanskproduserte klasebomber av typen MAT-120 som er observert i byen.

- Det er forferdelig at Libya bruker slike våpen, spesielt i boligområder, sier Steve Goose, leder for våpendivisjonen til Human Right Watch.

Klasebomber kan skytes ut fra fly, granatkaster og artilleri. Flere bomber sprer seg ut fra hovedbomben i luften, og et stort område kan dermed bli rammet. Bombens natur gjør at man ikke kan treffe presise mål, og når de blir skutt ut over et boligområde, setter de sivile liv i stor risiko.

Gaddafis angivelige bruk av klasevåpen kan presse NATO-landene til å øke sitt engasjement i Libya for å kunne fullbyrde FN-resolusjonen om å beskytte sivile liv, skriver New York Times.

Den libyske regjeringens pressetalsmann hevder på sin side at det er uaktuelt for libyske styrker å bruke klaseammunisjon, skriver NTB.

- Ved bruk av slike bomber vil bevisene ligge igjen i dager og uker. Så vi kan ikke gjøre dette. Vi kan ikke gjøre noe som vil gjøre oss til forbrytere, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks