Hovedinnhold

- Flere nye angrep i Libya i kveld

(VG Nett) Det meldes om om flere luftangrep og eksplosjoner i hovedstaden Tripoli mandag kveld. Også mål sør i landet skal være bombet, ifølge statlig fjernsyn.

Denne saken handler om:


Dette skriver flere internasjonale nyhetsbyråer i kveld.

Angrepene pågår dermed for tredje kveld på rad i den libyske hovedstaden. NTB skriver at det meldes om eksplosjoner og skyting fra antiluftskyts i nærheten av regjeringskvartalet.

VGTV:  Se bilder fra angrepet her

En talsmann for den libyske regjeringen sier at det også er bombet flere steder sør i landet, blant annet i flere havner og på flyplassen i Sirte, Muammar Gaddafis hjemby. Ifølge AFP skal også en libysk marinebase ha blitt bombet i kveld.

- Siden lørdag har fiendens koalisjon gjennomført luftangrep og rakettangrep mot Tripoli, Zuwarah, Misrata, Sirte og Sebha, spesielt har flyplasser vært mål, sa talsmann Mussa Ibrahim mandag kveld.

Mussa hevder mange sivile skal være drept i angrepene, spesielt i bombingen av flyplassen i Sirte.

TALSMANN FOR MYNDIGHETENE: Mussa Ibrahim. Foto: AFP
TALSMANN FOR MYNDIGHETENE: Mussa Ibrahim. Foto: AFP


VGTV:  VGs journalist på Libya-grensen: - Spent situasjon
VGTV:  Slik er slagmarken etter nattens bombeangrep

Dette skjer natten etter at blant annet en bygning i Muammar Gaddafis hovedkvarter ble totalskadet etter bombing.

VGTV:  Se ruinene fra Gadaffis hovedkvarter
Les også:  Avbrøt Libya-bombing fordi sivile var i veien

Vil la andre styre

USAs president Barack Obama har mandag sagt at de i løpet av få dager kommer til å la andre land overta styringen med militæroperasjonen i Libya, ifølge NTB.

- Situasjonen utvikler seg åpenbart på bakken. Som jeg sa, vårt første fokus er å ta ut det libyske luftforsvaret slik at en flyforbudssone kan fungere effektivt og slik at fly og piloter i koalisjonen ikke trues når de opprettholder flyforbudssonen, sa Obama på en pressekonferanse i Chile.

Seks norske jagerfly dro i dag til Kreta, men forsvarsminister Grete Faremo opplyste at flyene ikke vil bli satt inn i Libya før det er klart hvem som har kommando over operasjonen.

Les også:  Putin sammenlignet Libya-angrep med korstog
Samleside:  VG Netts artikler om Libya

Mandag kveld kom det også påstander om at 40 personer ble drept da Gaddafi-styrker angrep en folkemengde i byen Misrata. 300 mennesker skal være såret, ifølge en opprørstalsmann.

- Da de samlet seg i sentrum, begynte Gaddafis styrker å skyte på dem med artilleri og geværer, sier et øyenvitne til Reuters.

På en pressekonferanse mandag kveld sa opprørstalsmann Mussa Ibrahim at byen ble frigjort for tre dager, etter jakt på «terroristelementer».

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks