Hovedinnhold

- Muhammed-filmen er mer ekstrem enn karikaturtegningene

Kokkvold: Filmen framstår som en vulgær hatvideo

(VG Nett) Midtøsten-ekspert Sverre Lodgaard mener den omstridte Muhammed-filmen er mer ekstrem enn karikaturtegningene som ble trykket i 2005.

Denne saken handler om:

Tidligere Mohammed-saker

  • 2005: Jyllands-Posten trykker en side med karikaturtegninger av profeten Mohammed. Flere europeiske aviser, også norske, velger etter hvert å sette karikaturene på trykk. Dette utløser angrep på danske og også norske interesser i Midtøsten. Jyllands-Posten og Kurt Westergaard, tegneren bak den mest kontroversielle av karikaturene, har vært målet for flere planlagte terroraksjoner, deriblant et drapsforsøk på Westergaard og et planlagt bombeangrep mot Jyllands-Postens lokaler København.
  • 2007: En svensk avis trykker tegninger av profeten Mohammed som en hund. Kunstneren Lars Vilks som står bak tegningen, er i ettertid blitt utsatt for drapstrusler og drapsforsøk.
  • 2008: Den nederlandske politikeren Geert Wilders lager kortfilmen «Fitna», som inneholder harde angrep på islam. Tidligere er to nederlendere drept etter å kritisert islam: Politikeren Pim Fortuyn i 2002 og filmskaperen Theo van Gogh i 2004.
  • 2011: Den amerikanske pastoren Terry Jones brenner Koranen, seks måneder etter at han lot seg presse til å droppe planene om Koran-brenning på niårsdagen for 11. septemberangrepene. Dette utløser uroligheter i Afghanistan der sju FN-ansatte, deriblant norske Siri Skare, blir drept.
  • 2012: Brenning av Koraner sammen med søppel på den amerikanske Bagram-basen i Afghanistan utløser opptøyer som koster 40 mennesker livet.
  • Kilde: Ritzau, NTB

Protestbølgene den kontroversielle filmen har ført til de siste dagene, ligner de sterke reaksjonene som karikaturtegningene av profeten Mohammed skapte etter de ble publisert i 2005. Fredag kom det til store sammenstøt i en rekke arabiske byer.

Da den danske avisen Jyllands-Posten publiserte flere karikaturer av profeten Mohammed utløste det demonstrasjoner i en rekke land, og tegneren Kurt Westergaard ble truet på livet.
- Man har sammenlignet filmen med karikaturtegningene, men i dette tilfellet er ytringene mer ekstreme, sier Lodgaarad.

Eksperten mener at uroen kan pågå en stund.

- Jeg tror vi kommer til å se noe som ligner på reaksjonene i kjølvannet av de danske karikaturtegningene av Mohammed. Det kan spre seg til enda flere muslimske land, og pågå en stund, i alle fall en uke eller to.

Filmen ble lagt ut allerede 2. juli, men demonstrasjonene startet ikke før denne uken. Både USA og Libya mener den er ble brukt som en avledningsmanøver for å gjennomføre angrepet mot konsulatet i Benghazi tirsdag kveld.

Amatørmessig

Filmen «Innocence of islam» gjør narr av profeten Muhammed, og beskriver ham som en kvinnebedårer og galning. Den viser også profeten ha sex. Etter at en 14 minutter lang trailer ble lagt ut på YouTube og dubbet til arabisk, har den skapt sterke reaksjoner.

En rekke scener i den angivelig to timer lange filmen er tydelig dubbet over i etterkant. Enten er ikke skuespillerne til stede i bildet når navnet «Mohammed» blir nevnt, eller så virker det som om de uttaler et annet navn når navnet blir lest, skriver AP.

Ifølge produsenten deltok 15 skuespillere i filmen. De har senere hevdet at de har blitt villedet om prosjektet.

- Mange har påpekt at filmen er amatørmessig laget, men det spiller ingen rolle for reaksjonene, sier Lodgaard.

Filmen skal ifølge regissøren ha kostet 28 millioner kroner å lage, men flere betviler denne påstanden.

- Satirisk tradisjon

HATVIDEO: Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund synes lite om Mohammed-filmen. Foto: FRODE HANSEN/ VG
HATVIDEO: Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund synes lite om Mohammed-filmen. Foto: FRODE HANSEN/ VG

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund har selv sett traileren som ligger ute på nettet. Han mener at klippet viser til noe helt annet enn det Muhammed-karikaturene tilbake i 2005.

- Karikaturtegningene er i tråd med satiriske tradisjoner i vår del av verden. Gjennom de siste 200 årene har det å gjøre narr av ideologier, guder og religioner vært helt allment akseptert, sier Kokkvold til VG Nett, og fortsetter:

- Tegningene var ikke et angrepet på Mohammed, men de som dreper i hans navn. Denne videoen er jo noe helt annet. Filmen framstår som en vulgær hatvideo, og flere som har sett filmen mener at den har ingen verdi.

Kokkvold viser til at bakgrunnen for bråket i Danmark var at det ble registrerte at man kunne lage satire på jøder og kristne, men ikke muslimer.

Dette ble spesielt et problem da en forfatter av en barnebok ønsket å illustrere de ulike religionenes guder, men fant ingen tegnere som ønsket å utføre jobben. Bilder og tegninger av profeten regnes som blasfemisk i Islam.

I 2010 viste Dagbladet en tegning av Mohammed fremstilt som en gris på sin forside, og oppslaget vakte kraftige reaksjoner.

Ytringsfrihet

Ifølge Kokkvold ligger videoen innenfor ytringsfrihetens rammer, selv om den både er sjokkerende og krenkende.

- Det er faktisk lov å gjøre dumme og vulgære ting i vår del av verden. Vi kan jo ikke ha det slik at president Obama eller andre er nødt til å gå ut å beklage til muslimene hver gang en person i hans land gjør noe galt eller dumt. Selv om filmen er laget av en amerikaner, har den ikke fått støtte eller blitt godkjent av amerikanske myndigheter.

Totalt fire amerikanere ble drept i tirsdagens angrep, blant dem ambassadør Christopher Stevens, da væpnede gjerningsmenn angrep det amerikanske konsulatet i Benghazi i Libya.

- Skalkeskjul

Midtøstenekspert Kai Kvarme mener at filmen fungerer som et skalkeskjul for demonstrantene.

- Opprøret startet muligens med radikale personer, men nå er det bøller som står bak bråket som skjer i flere land. Disse personene bryr seg nok ikke om profeten Mohammed, forteller Kvarme til VG Nett.

Ifølge Kvarme er opprøret et resultat av flre tiår med totalitære regimer.

- Elementer fra de gamle regimene er stert involvert i opprøret. Flere av demonstrantene er gamle Gaddafi-støttere og respekterer ikke USA og landets regjering. Dette er et produkt av flere tiår med totalitære regimer og at man mangler de demokratiske tradisjonene vi har her i vesten.

Koptisk kristen

Regissøren er ifølge nyhetsbyrået AP den 55 år gamle amerikaneren Nakoula Basseley Nakoula. Den koptiske kirken ble etablert i det første århundre i Egypt, og er i dag den største kristne minoritetskirken i den islamske verden. Flere mener denne gruppen blir utsatt for forfølgelse.

PROTESTERER: EN demonstrant roper slagord mens han vifter med et egyptisk flagg framfor politiet utenfor den amerikanske ambassaden i Kairo. Foto: REUTERS
PROTESTERER: EN demonstrant roper slagord mens han vifter med et egyptisk flagg framfor politiet utenfor den amerikanske ambassaden i Kairo. Foto: REUTERS


Under pseudonymet «Sam Bacile» har regissøren uttalt at islam er som kreft, og at filmen er en politisk kommentar som fordømmer religionen. Selv nekter Nakoula for at det er han som er regissøren, og skal ifølge politiet i California frykte for sitt liv.

En konservativ koptisk kristen i USA, Morris Sadek, har de siste dagene promotert filmen på sine hjemmesider. Også han får kjenne demonstrantenes vrede.

- Det er alle muslimers og kristnes plikt å drepe Morris Sadek og Sam Bacile, og alle som deltok i filmen, står det på en plakat en av demonstrantene i Kairo holdt opp fredag, skriver Reuters.

Den koptiske menigheten i Los Angeles støtter ikke filmens innhold. Også USA har tatt sterk avstand fra den.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks