Hovedinnhold

Amerikaner drept i angrep mot konsulat i Libya

I BRANN: Den amerikanske ambassaden i brann under demonstrasjon. Foto: REUTERS
I BRANN: Den amerikanske ambassaden i brann under demonstrasjon. Foto: REUTERS
Én amerikansk statsborger ble drept da militssoldater stormet det amerikanske konsulatet i Benghazi i Libya, angivelig i protest mot en amerikansk film som framstiller islam som kreft.

Denne saken handler om:

Ifølge innenriksdepartementet i landet ble bygningen beskutt med rakettdrevne granater, stukket i brann og plyndret under angrepet.

- En amerikansk tjenestemann ble drept og en annen ble såret i hånden. De andre ansatte ved konsulatet ble evakuert og er i sikkerhet, opplyser Libyas viseinnenriksminister Wanis al-Sharif.

Harde kamper

Libyske sikkerhetsstyrker forsøkte å holde militsfolkene på avstand, og det kom til kraftig skuddveksling.

- Det pågår harde kamper mellom den libyske hæren og en væpnet militsgruppe, opplyste en talsmann for Libyas øverste sikkerhetsråd, Abdel-Monen Al-Hurr.

Veiene i området er stengt og libyske sikkerhetsstyrker har omringet bygningen, opplyser han.

Militsfolkene raser over en ny og sterkt islamkritisk amerikansk film om profeten Muhammed.

Omstridt film

Filmen er produsert av den israelsk-amerikanske forretningsmannen Sam Bacile.

- Islam er kreft, sier Bacile til Wall Street Journal.
Han forteller videre at rundt 100 jødiske givere har finansiert filmen, som har tittelen «Innocence of Muslims».

Filmen markedsføres flittig av den omstridte Florida-pastoren Terry Jones, som i fjor utløste rasende protester verden over ved å brenne Koranen.

I Mazar-i-Sharif i Afghanistan ble norske Siri Skare, svenske Joakim Dungel og fem andre FN-medarbeidere drept da demonstranter angrep et FN-kontor.

Jones viste tirsdag utdrag av den omstridte Muhammed-filmen i sin kirke i Gainesville i Florida, og det skal være nyheten om dette som utløste protester.

Angrep ambassade

Også i Egypt førte nyheten om filmen til rasende demonstrasjoner tirsdag.

Flere tusen demonstranter forsøkte å storme den amerikanske ambassaden i Kairo, satte fyr på det amerikanske flagget og erstattet det med et svart flagg med påskriften «Det finnes ingen gud unntatt Allah, og Muhammed er hans sendebud».

- Denne filmen må straks forbys og det må komme en beklagelse. Dette er en skam, mente en av demonstrantene, 19 år gamle Ismail Mahmoud.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks