Hovedinnhold

Rice ikke velkommen i Libanon

IKKE VELKOMMEN: USAs utenriksminister Condoleezza Rice er ikke velkommen i Libanon før Israel går med på en umiddelbar våpenhvile. Foto: AP
IKKE VELKOMMEN: USAs utenriksminister Condoleezza Rice er ikke velkommen i Libanon før Israel går med på en umiddelbar våpenhvile. Foto: AP
(VG Nett) Libanesiske myndigheter vil ikke møte USAs utenriksminister før Israel går med på en våpenhvile.

Denne saken handler om:

Dermed må Condoleezza Rice avlyse sin planlagte reise til Beirut for å forsøke å forhandle fram en løsning, melder nyhetsbyrået Reuters.

Libanons statsminister, Fouad Siniora, sa søndag at han ikke ville delta på noen samtaler vedrørende krisen i Midtøsten, før en umiddelbar våpenhvile var på plass.

Dette kommer etter at et israelsk luftangrep krevde livet til minst 54 sivile libanesere, som befant seg i en bygning i den sørlibanesiske byen Qana natt til i dag.

- På denne sørgelige morgenen vil det ikke være aktuelt å diskutere noe annet enn en umiddelbar og ubetinget våpenhvile, samt en internasjonal etterforskning av de israelske massakrene, som finner sted i Libanon i dag, sa Siniora under en pressekonferanse i Beirut i dag.

- Må stå sammen mot krigsforbryterne

Samtidig oppfordret han den libanesiske befolkningen til å stå sammen «mot de israelske krigsforbryterne».

- De pågående krigsforbrytelsene mot våre sivile vil ikke knekke viljen til det libanesiske folket, sa han.

Libanesiske myndigheter kaller angrepet mot den sørlibanesiske landsbyen en massakre.

Rice «dypt opprørt»

Rice skal imidlertid ha uttrykt at hun var «dypt opprørt» over den israelske bombingen over Qana og mener «det nå var på tide å inngå en våpenhvile i Libanon».

- Jeg sender mine kondolanser til Libanon. I kjølevannet av denne tragedien har jeg bestemt meg for å utsette mitt møte i Libanon, sa Rice under en pressekonferanse i dag.

Hun vil derfor forbli i Jerusalem inntil videre.

- Mitt arbeid i dag vil derfor utføres her, hvor jeg vil føre diskusjoner med israelske myndigheter for å forsøke å komme frem til hvilke elementer vi kan ta i bruk for en fredsløsning, sa han.

- Ikke travle med å inngå våpenhvile

Samtidig sier Israels statsminister Ehud Olmert at Israel ikke har det travelt med å bli enige om en våpenhvile.

- Israel har det ikke travelt med å få i stand en våpenhvile før vi kommer til det punktet hvor vi kan si at vi har nådd målene vi har satt oss fore, sa Olmert til regjeringen mandag.

Ifølge FN har 600 mennesker, hvorav en tredjedel er barn, blitt drept av israelske styrker I Libanon.

På israelsk side har 51 israelere, inkludert 18 sivile, blitt drept i konflikten, som eskalerte da den libanesiske Hizbollah-geriljaen kidnappet to soldater og drepte åtte den 12. juli i år. Kidnappingen ble hevnet med israelske militærangrep mot det som skal være Hizbollah-mål. Hizbollah har igjen svart med å sende granater mot byer i Nord-Israel.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks