Hovedinnhold

- Jamals far får utsatt dødsstraffen

SAMMEN: Ali Hussain Sibat og konen Samira Rahmoon på et bilde fra deres tur til Saudi-Arabia- Foto: AP
SAMMEN: Ali Hussain Sibat og konen Samira Rahmoon på et bilde fra deres tur til Saudi-Arabia- Foto: AP
(VG Nett) Den libanesiske mannen som i Saudi-Arabia er dømt til halshugging for hekseri, skal ha fått lovnader om at dødsstraffen ikke vil bli gjennomført fredag.

Denne saken handler om:

Det forteller hans advokat May el-Khansa til CNN. Hun skal ha fått lovnaden fra Libanons justisminister. Det har likevel ikke kommet noen beskjed om at Ali Hussain Sibats dødsstraff ikke vil bli gjennomført, eller at han vil bli sluppet fri.

Sibat ble pågrepet av Saudi-Arabias religionspoliti under en pilegrimsreise til Medina i mai 2008.

Bakgrunnen for pågripelsen skal ha vært at libaneseren hadde kommet med spådommer og gitt religiøse råd på libanesisk fjernsyn, noe det saudiarabiske religionspolitiet mente var å anse som såkalt hekseri.

LES OGSÅ:Jamals far skal halshogges for hekseri

Barn

Det har ikke kommet noen bekreftelser verken fra myndighetene i Libanon eller Saudi-Arabia på påstandene fra advokaten om at henrettelsen er utsatt. Tidligere har Libanons utenriksminister derimot fortalt at han har bedt Saudi-Arabia om å ikke halshugge Sibat.

Artikkelen fortsetter under bildet.

DATTEREN: Faren til Jamal Sabat er dømt til døden for hekseri. Foto: Reuters
DATTEREN: Faren til Jamal Sabat er dømt til døden for hekseri. Foto: Reuters

I et intervju med CNN i går, ba Sibats kone om at hennes ektemann måtte bli løslatt.

- Jeg ber bare om at Saudi-Arabias konge og regjering viser ham nåde. La ham få komme hjem til sitt land og sin familie, sa Samira Rahmoon.

Hun og ektemannen har to barn sammen.

- Vi forstår ikke hvordan de kunne arrestere ham og dømme ham til døden. Det henger ikke på greip, mener kona, som ikke har hatt muligheten til å kontakte mannen sin på en god stund.

Ytringsfrihet

I november 2009 ble Ali Hussain Sibat dømt til døden, til protester fra blant andre Amnesty International.

- Han ser ut til å ha blitt dømt ene og alene fordi han på fredelig vis benyttet seg av sin ytringsfrihet, sier Malcolm Stuart i Amnestys Midtøsten-avdeling.

Saudi-Arabia har ingen klar definisjon på hekseri, og dommerne står derfor fritt til å avgjøre hva som er lovbrudd og bestemme straffen. Det er ikke blitt frigitt noen detaljer om hvorfor landet mener han er skyldig og bør dømmes til døden.

I november 2007 ble en egyptisk mann som arbeidet som apoteker i Saudi-Arabia, funnet skyldig i å ha utøvd trolldom og henrettet ved halshogging.

Lovene i Saudi-Arabi er basert på islamske sharialover.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks