Hovedinnhold

Kyle (21) ble bitt i to av hai

(VG Nett) Kyle James Burden ble angrepet av hai da han surfet ved Bunker Bay sør for Perth i Australia søndag.

Typer haiangrep

Det er i hovedsak tre måter haier angriper mennesker på:

  • «Hit-and-run»-angrep er når haier tror mennesker er mat. Når haien har smakt på mennesket, pleier den å stikke av når den skjønner at byttet ikke er fisk. Det minst farlige angrepet.
  • Snikangrep er når haier lurer seg inn på mennesker. Resulterer ofte i død og alvorlig skade.
  • Ved «dult- andbite-angrep» sirkler haien rundt personen, og dulter borti med hodet og kroppen før den biter. Også veldig farlig.

    Kilde: George Burgess

Burden og vennene padlet på bodyboardene ute ved den populære turistplassen Sugar Loaf Rock ved Bunker Bay da angrepet fant sted, melder The Austrailian.

Stranden var full av badegjester som ble forskrekkede vitner til angrepet.

Haien dukket opp fra intet, ifølge vennene, og dro Burden bort fra gruppen. To av vennene satte sine egne liv på spill for å få Burden opp på land, men livet sto ikke til å redde.

Døde momentant

Ifølge lokalt politi døde Kyle James Burden momentant etter at haien skal ha bitt av nedre halvdel av kroppen til 21-åringen.

- Skadene var svært alvorlige. Det er ikke noe verken redningsmenn eller nødetatene er vant til å se, men det er bare noe du må håndtere som politi og gjøre jobben du trenger å gjøre, sier Craig Anderson, politibetjent.

Eksperter mener det trolig var en hvithai som sto bak angrepet. Flere surfere skal også ha observert hvithai i området nylig.

Det skal være en selkoloni like ved området der angrepet fant sted, enkelte lokale innbyggere mener haien kan ha forvekslet surferen med en sel. Andre mener det kan være hvaler som har vært i området den siste tiden som kan være grunnen til at haien trakk til Bunker Bay.

Jakter på haien

Bunker Bay og andre strender i området er nå stengt, og det jaktes nå på haien som tok livet av 21-åringen, ifølge SkyNews.

Det er rådmann Ian Stubbs som har beordret at rovdyret skal drepes.

- Om en hai har angrepet mennesker i området så er det sannsynlig at den vil gjøre det igjen, og det skal vi forhindre, sier Stubbs.

Både båt og fly er satt inn i søket etter haien.

Hai er vanlig i Australsk farvann, men angrep på mennesker med dødelig utfall er sjeldent.

Les også: Mann (30) drept av hai på bryllupsreise

Ifølge SkyNews er det de siste 20 årene rapportert om 24 dødsfall som følge av haiangrep. Søndagens haiangrep er det første dødsangrepet i landet siden februar, da en dykker skal ha blitt angrepet av to hvithaier.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks