Hovedinnhold

Kronprinsparet intervjuet i ny storsatsning på CNN:

- Jeg ønsker å få frem noe få vet om kongelige

PROMINENT MØTE: Christiane Amanpour møtte kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit mandag kveld. Foto: Thomas Nilsson
PROMINENT MØTE: Christiane Amanpour møtte kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit mandag kveld. Foto: Thomas Nilsson
NEW YORK (VG Nett) CNNs Christiane Amanpour mener Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit bidrar til å sette fokus på noen av vår tids viktigste spørsmål. Derfor inviterte hun dem til sitt studio i New York.

Denne saken handler om:

Programmet har bare vært på lufta i én uke. Allerede har personer som Zimbabwes president Robert Mugabe og Midtøsten-utsending og tidligere statsminister i Storbritannia Tony Blair avlagt den prisbelønte journalisten Christiane Amanpour et besøk i hennes studio bare et steinkast fra Central Park i New York.

I dag satt et pent antrukket norsk par på andre siden av bordet for den amerikanske journalisten; Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit.

Intervjuet, som varte i 12,5 minutter, vil bli vist i programmet «Amanpour» på CNN International på fredag. I samme program dukker også dronning Rania av Jordan opp.

- I dette programmet fokuserer vi på ting mange mennesker ikke vet om kongelige. Det gode arbeidet de gjør og den positive innflytelsen de har på mange humanitære spørsmål, sier programleder Christiane Amanpour til VG Nett få minutter etter at innspillingen er over.

- Veltalende

VG Nett var til stede i studio under innspillingen, og fikk høre de tre snakke om temaer som Kronprinsessens Aids-engasjement i FN-regi og Kronprinsens jobb som Goodwill-ambassadør for FN, men også om hvordan Mette-Marit opplevde det å bli en del av kongefamilien.

Christiane Amanpour er en høyt respektert journalist kjent for sitt arbeid i områder som Midtøsten, Afghanistan og Afrika. I sitt nye intervjuprogram ønsker hun å også fokusere på andre områder ved å kunne gå i dybden på ett tema i løpet av 30 minutter, forklarer hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

GOD TONE: Christiane Amanpour var imponert over kronprinsparet. Foto: Thomas Nilsson
GOD TONE: Christiane Amanpour var imponert over kronprinsparet. Foto: Thomas Nilsson

- Vi er et internasjonalt program, så vi vil også fokusere på Europa og interessante historier. Enten det er seriøse nyheter, eller mer featureaktige ting. Norge er blant de landene som bidrar mest til FN, og det er noe vi ønsker å synliggjøre, sier Amanpour.

Dette var første gang journalisten møtte det norske kronprinsparet, og hun er imponert.

- De er svært veltalende, og gode ambassadører for landet deres. Jeg synes intervjuet gikk veldig bra, sier Amanpour til VG Nett.

Nøkkelfelt

Hun trekker blant annet frem noe av det Kronprinsen snakket om i intervjuet, nemlig at det er viktig å fokusere på positive ting, samt at alle mennesker trenger å føle verdighet.

- Jeg vet ikke om det å gjøre et intervju med meg vil gjøre noen forskjell, men det som gjør en forskjell er - som Kronprinsen sa - at vi alle har ulike utgangspunkt, men det betyr ikke at ikke alle kan bidra med noe. Det er et poeng jeg synes er viktig, sier journalisten.

Hun mener Kronprinsparet fremstår som folk av folket, og at dette gjør dem til gode rollemodeller.

- De temaene de to fokuserer på er nøkkeltemaer. Fattigdom, rettferdighet, verdighet og Aids. Når noen som er så veltalende og høytprofilerte som Kronprinsessen kan fokusere på Aids, så tror jeg det utgjør en forskjell, og kan ha positiv innflytelse.

Til tross for at Amanpour spurte Kronprinsessen om hvordan det var å bli en del av kongefamilien styrte hun i hovedsak unna å spørre om livet som kongelig og den glamorøse delen av det.

- Jeg vil ikke snakke om det tabloide, fordi jeg ikke er en tabloid reporter. Det skapte sikkert en del styr den gang (når forholdet mellom Haakon og Mette-Marit ble offentlig kjent journ.anm.), men nå bidrar hun til til å sette søkelyset på noen av de viktigste problemene i vår tid, og det er poenget jeg prøver å få frem.

- Tror du dette blir et bra program?

- Jeg håper det. Jo, det blir et bra show, avslutter Christiane Amanpour.

Kronprinsparet var ikke tilgjengelig for intervju etter innspillingen av programmet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks