Hovedinnhold

Kanadier mistenkt for overgrep mot 2000 barn - minst to er norske

<p>ENORM SAK: Politioverbetjent Fredrik Skoglunn ved Kripos' seksjon for seksuallovbrudd har bistått kanadisk politi i etterforskningen.</p>

ENORM SAK: Politioverbetjent Fredrik Skoglunn ved Kripos' seksjon for seksuallovbrudd har bistått kanadisk politi i etterforskningen.

Foto: Jan Petter Lynau, VG
Minst to norske gutter er ofre i Canadas største etterforskning mot seksuell utpressing på internett.

Denne saken handler om:

– Vi ble kjent med saken i september 2015, da kanadisk politi henvendte seg til oss fordi to av ofrene i deres etterforskning befant seg i Norge, bekrefter politioverbetjent ved seksjon for seksuallovbrudd hos Kripos, Fredrik Skoglunn.

Gjerningsmannen, en 25 år gammel mann fra New Brunswick, ble tatt i en regional politiaksjon kalt «Project Hydra» i 2014.

Godt nettvett

For barn og unge

*Snakk med venner og andre voksne du stoler på om dine opplevelser og erfaringer relatert til nettbruk.

*Lær deg å blokkere mennesker du synes er ekle, og si ifra til en voksen du stoler på om du opplever noe ubehagelig.

*Avtaler du å møte noen, ikke møt hverandre hjemme. Møt hverandre på et offentlig sted med mennesker rundt.

*Om du blir utsatt for overgrep eller andre ubehagelige opplevelser, fortell det til en voksen du stoler på og få hjelp.

For foreldre

*Vis interesse for hvem barna dine har kontakt med på ulike nettsteder og apper.

*Lær barna å ta forholdsregler spesielt på apper som Tinder. Vurder om barnet er modent nok til å være på en sjekkearenasom er ment for voksne.

*Få barna til å forstå at folk ikke alltid er dem de utgir seg for å være.

*Gjør barnet trygt på at det kan komme til deg om det opplever noe ubehagelig. Støtt barnet selv om du selv mener det har gjort noe dumt, for mange barn er redde for å si ifra fordi frykter at foreldrene skal bli sinte.

Kilde: Redd Barna

Talskvinne for det kanadiske politiet, Jullie Rogers-Marsh, opplyser til VG at overgrepene de så langt kjenner til startet i januar 2012 og fortsatte til mannen ble pågrepet høsten 2014. I løpet av denne tiden tror kanadisk politi at mannen har rukket å forgripe seg på så mange som 2000 barn fra hele verden.

Isabell (24): Ble utsatt for sextortion i nesten to år

Kripos har siden bistått med å avhøre en norsk gutt i tenårene. De avventer nå en rettsanmodning fra Canada når det gjelder det andre offeret fra Norge.

Gutter mellom 10 og 16 år

25-åringen skal ha gitt seg ut for å være en tenåringsjente ved navn Veronika i flere ulike sosiale medier, som Skype, Facebook og Vichatter. Der skal han ha kommet i kontakt med ofrene, som til nå er gutter mellom 10 og 16 år. Den siktede mannen skal deretter ha lurt guttene til å kle av seg og utføre seksuelle handlinger, som han skal ha filmet og distribuert på nett.

– Vi har jevnlig saker som dreier seg om sextortion (seksuell utpressing), men dette er den største etterforskningen vi har hatt i denne typen saker hos oss, sier Rogers-Marsh.

Kripos: – Én person kan forgripe seg på hundrevis

Kampanje i sosiale medier

Foruten de to kjente norske ofrene, er barn fra blant annet Canada, USA, Storbritannia, Nederland, Tyskland, Russland og Australia identifisert. Rogers-Marsh utelukker ikke at det finnes flere ofre, også norske, som de per i dag ikke har fått kjennskap til.

– Vi har ikke nok informasjon til å identifisere flere så vi har satt i gang en kampanje på sosiale medier for å komme i kontakt med flere av ofrene. Det er ikke sikkert at ofrene selv vet at de er ofre, opplyser hun.

<p>MANGE OFRE: Fredrik Skoglunn i Kripos mener vi bare har sett begynnelsen på omfattende overgrepssaker via internett.</p>

MANGE OFRE: Fredrik Skoglunn i Kripos mener vi bare har sett begynnelsen på omfattende overgrepssaker via internett.

FOTO: Jan Petter Lynau/VG

Politioverbetjent Skoglunn hos Kripos mener internett legger til rette for at overgripere kan nå ut til flere hundre ofre på grunn av anonymitet og tilgjengelighet. I Norge har det ikke vært saker av den dimensjonen som etterforskningen i Canada, men i februar ble en 20-åring dømt til ni års fengsel for 135 nettvoldtekter, mens en 55-årig musikklærer risikerer forvaring i saken hvor han er tiltalt for 225 lovbrudd mot totalt 108 fornærmede. Skoglunn mener dette kun er begynnelsen.

Les også: Slår alarm om økende antall Tinder-voldtekter

– Vi håper at vi ikke vil se saker med så mange fornærmede her i Norge, men at vi kommer til å se saker med flere hundre fornærmede fremover, det tror jeg, sier Skoglunn.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks