Hovedinnhold

Vitne vil nagle Ratko Mladic til drap og mishandling

MØTER I RETTEN IGJEN: Aktoratets bevisførsel i rettssaken mot Ratko Mladic skulle begynt 29. mai, men ble utsatt fordi store mengder bevismateriale fra aktoratet ikke var blitt levert Mladic' forsvarere i tide. Mandag starter rettssaken opp igjen. Foto: Afp
MØTER I RETTEN IGJEN: Aktoratets bevisførsel i rettssaken mot Ratko Mladic skulle begynt 29. mai, men ble utsatt fordi store mengder bevismateriale fra aktoratet ikke var blitt levert Mladic' forsvarere i tide. Mandag starter rettssaken opp igjen. Foto: Afp
Blant de første vitnene når rettssaken mot Ratko Mladic begynner mandag, er vitner som hadde kontakt med den bosnisk-serbiske generalen under krigen i 1992-95.

Denne saken handler om:

Fakta om Ratko Mladic

  • Øverstkommanderende for den nyopprettede bosnisk-serbiske hæren fra mai 1992.
  • Født 12. mars 1942 i byen Kalinovik i Bosnia-Hercegovina.
  • Blir sammen med Radovan Karadzic betraktet som hovedmannen bak Srebrenica-massakren i 1995, der om lag 8.000 muslimer ble drept.
  • Slo seg ned i Beograd under beskyttelse av Serbias president Slobodan Milosevic etter krigens slutt.
  • Gikk i dekning etter at Milosevic ble pågrepet den 31. mars 2001.
  • Tiltalt for folkemord av FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY) i Haag.
  • Ble 26. mai 2011 pågrepet av serbisk politi og utlevert til Haag fem dager senere.
  • Rettssaken mot Mladic åpnet 16. mai, men ble utsatt dagen etter. Saken starter igjen 9. juli.

Det aller første vitnet er Elvedin Pasic (34), som 14 år gammel i 1992 opplevde hvordan bosnisk-serbiske styrker angrep landsbyen Hrvacani, opplyser FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY) på sine hjemmesider.

Han vil fortelle om brutal mishandling og drap på ikke-serbere og hvordan ikke-serbiske hus og eiendommer ble beskutt med granater og ødelagt som ledd i den etniske rensingen som var krigens mål.

Møtte Mladic

Vitne nummer to er David Harland, ansvarlig for sivile spørsmål og politisk rådgiver for FN-styrken UNPROFOR fra juni 1993 til krigens slutt høsten 1995. Han møtte Mladic minst 20 ganger.

I rettssaken mot tidligere president Slobodan Milosevic fortalte Harland hvordan Mladic ofte kom for sent til møter nær Sarajevo fordi han hadde vært i Beograd og hatt diskusjoner med Milosevic.

Andre tidlige vitner er en representant for Leger uten grenser som var i Srebrenica og traff Mladic, den tidligere britiske forsvarssjefen Sir Richard Dannatt som vil vitne om kommandoansvar, og Joseph Kingori som var militær observatør for FN i Srebrenica.

Avbrutt

Rettssaken har vært avbrutt siden aktoratet holdt sitt innledningsforedrag 16. og 17. mai.

Aktoratets bevisførsel skulle begynt 29. mai, men ble utsatt fordi store mengder bevismateriale fra aktoratet ikke var blitt levert Mladic' forsvarere i tide.

ICTY opplyste deretter at det første vitnet vil være på plass i rettssaken 25. juni, men det skulle altså gå helt til 9. juli før saken kom i gang igjen. Domstolen tar sommerferie i august.

Mladics dagbøker

I innledningsforedraget i mai opplyste aktoratet om nye bevis som ikke tidligere er presentert i noen av rettssakene. Blant dem var utdrag fra generalens dagbøker. De ble funnet i et hemmelig rom i konas leilighet i Beograd før Mladic ble arrestert for vel et år siden.

Dagbøkene viser ifølge aktoratet at han hadde daglig oversikt over hvordan den etniske rensingen skjedde under krigen i Bosnia. De skal også vise hvilken detaljert kontroll han hadde som øverstkommanderende.

Den 8. januar 1992, måneder før krigen begynte, noterte han at det var 17.000 bosnjaker (bosniske muslimer) i byen Klujc. Den 11. september samme år var det bare 3.500 igjen, og noen uker senere bare 2.000.

Mladic noterte også at han ble fortalt at antall bosnjaker i Srebrenicas nabolandsby Bratunac falt fra 64 prosent av befolkningen til 2 enkeltpersoner. I neste omtale skrev han at Bratunac «ikke har en eneste muslim igjen».

- Bratunac er en fullstendig frigjort by, konkluderte han.

I Srebrenica

En av hovedanklagene mot Mladic er at han er ansvarlig for folkemordet i Srebrenica. Mladic var personlig til stede i Srebrenica fra 11. til ettermiddagen 14. juli, etter at de organiserte massakrene hadde begynt 13. juli, ifølge aktoratet.

Da dro han til Beograd for å ha samtaler med Slobodan Milosevic og for å være til stede i et bryllup. I Beograd ble han informert av den britiske FN-generalen Rupert Smith om rykter om massakrer. Mladic dro i bryllupet og undersøkte ikke påstandene.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks