Hovedinnhold

USA tror opptaket er av bin Laden

(VG Nett) - Det er ham, sier amerikanske tjenestemenn om lydopptaket av det man tror skal være Osama bin Laden.

Denne saken handler om:

Tirsdag sendte den arabiske TV-kanalen al-Jazeera lydbåndet. CIA gransker nå om stemmen på opptaket tilhører al-Qaida-lederen.

Mens to amerikanske tjenestemenn overfor NBC News sier at det er bin Laden på lydbåndet, sier en tredje tjenestemann sa at de ennå ikke var ferdige med analysen, men at det ikke var noen grunn til å tro at det ikke var bin Laden.

- Ikke uventet

Ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) tror man ikke at lydopptaket vil endre USAs fokus i kampen mot terror.

- Det er et tilbakeslag for amerikanerne, med et ikke uventet tilbakeslag. Amerikanerne har vel antatt at han er i live, sier Tore Bjørgo, som leder instituttets forskning på terrorisme, til VG Nett.

Bjørgo påpeker at det helt siden 11. september er gått endeløse spekulasjoner om hvorvist al-Qaida-lederen er levende eller død.

- Det har gått masse rykter om at han har vært død eller såret, men man har jo ikke kunnet konkludere med noe.

Hyller Bali-bomben

Dersom det blir bekreftet at det faktisk er bin Ladens stemme, vil opptaket være det første beviset siden nyttår på at terrorlederen fortsatt er i live - iallfall så sent som for noen uker tilbake, siden han refererer til høstens aksjoner.

Sist USA mener å være sikker på at han var i live, var mens han ble jaget i grensetraktene mellom Afghanistan og Pakistan i desember i fjor.

I lydopptaket lovpriste den man tror er bin Laden de siste terroraksjonene i Asia og den arabiske verden, blant dem angrepet på et diskotek på Bali, der 190 mennesker ble drept.

- Australia er blitt advart tidligere om ikke å delta i Afghanistan. De ignorerte advarslene, og våknet opp til lyden av eksplosjoner på Bali, med myndighetene lot som om de ikke var målet, sies det i opptaket.

- Vi skal drepe dere

Også den tsjetsjenske gisselaksjonen i et teater i Moskva i forrige måned lovprises av bin Laden, skriver NTB. Opptaket inneholder også nye trusler mot USA og alle land som er alliert med USA. President George W. Bush beskrives som århundrets "farao som dreper våre barn", og USAs viktigste allierte kalles mordere.

- Slik som dere dreper oss, skal vi drepe dere, var den klare beskjeden ifølge CNN.

Unngår ledetråder

Mens al-Qaida i hovedsak har videofilmet bin Laden, er det denne gangen ingen bilder av terroristen. Forsker Brynjar Lia ved Forsvarets forskningsinstitutt tror al-Qaida har sine grunner til det:

- Dette blir selvsagt spekulasjoner, men det kan være at al-Qaida tenker at bildeopptak vil kunne gi ledetråder til hvor bin Laden er, sier Lia til VG Nett.

Forskeren utelukker heller ikke at fysiske forandringer hos terrorlederen, slik som skader eller sår, kan være bakgrunnen for ikke å filme bin Laden.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks