Hovedinnhold

Terrorfanger fra Guantánamo kan gå fri i Norge

ORIENTERT: Utenriksminister Jonas Gahr Støre bekrefter at Norge er forespurt om å ta imot Guantánamo-fanger. Foto: JØRGEN BRAASTAD/SHANE T. MCCOY/AP
ORIENTERT: Utenriksminister Jonas Gahr Støre bekrefter at Norge er forespurt om å ta imot Guantánamo-fanger. Foto: JØRGEN BRAASTAD/SHANE T. MCCOY/AP
Regjeringen skal være satt under press fra USA for å ta imot fanger fra terrorfengselet Guantánamo.

Denne saken handler om:

Guantánamo-fangene

  • Guantánamo Bay er opprinnelig en amerikansk militærbase på øya Cuba i Karibia. Siden USAs invasjon i Afghanistan høsten 2001 har amerikanerne internert utlendinger mistenkt for terrorvirksomhet på Guantánamo.
  • Fengselet har vært kritisert og fordømt helt siden starten. Bare et fåtall av de nær 800 fangene som har hatt kortere eller lengre opphold i fengselet, har vært fremstilt for en domstol.
  • I januar bestemte Obama at fengselet skal være tømt og stengt innen 12 måneder. Nå ber han USAs allierte i Europa om hjelp til dette.
  • Amerikanske myndigheter opplyser at det nå er 241 fanger på Guantánamo, og sorterer nå hvem som skal tiltales og hvem som skal settes fri.
  • 50 av dem kan ikke sendes hjem på grunn av fare for tortur eller dødsstraff.

Norge er et av flere aktuelle mottagerland nå når president Barack Obama ber allierte i Europa om å ta imot opptil 50 fanger som slipper tiltale i USA - og som USA ikke vil sende tilbake til hjemlandet.

Dersom Norge sier ja til å ta imot noen av fangene, vil de trolig kunne bevege seg fritt rundt i landet, siden de hverken er tiltalt eller dømt i USA.

Er orientert

Utenriksminister Jonas Gahr Støre bekrefter overfor VG at Norge allerede har fått en direkte orientering fra amerikanerne om Guantánamo-fangene.

- Norge støtter Obamas avgjørelse om å stenge fengselet. Vi har sagt at vi vil vurdere en konkret henvendelse, men den har ikke kommet ennå, sier Støre til VG.

Les også:EU splittet i fangespørsmålet

Ifølge VGs opplysninger vil Norge, så snart regjeringen har tatt en prinsippavgjørelse, få en konkret liste fra USA. Navnelisten over hvem USA vil sende til Norge, vil også inneholde opplysninger om hvorfor de ble internert i Guantánamo, eventuelle konkrete bånd til terrororganisasjoner, og hvorfor de ikke kan sendes til sitt opprinnelige hjemland.

Kilder sier til VG at amerikanerne har tolket de foreløpige signalene fra den norske regjeringen som positive. Det blir bekreftet av kilder i regjeringssystemet, som opplyser at regjeringen ga positive tilbakemeldinger da den mulige fangeoverføringen ble forhåndsdrøftet med utvalgte rødgrønne stortingsrepresentanter for kort tid siden.

Les også:- Slik hadde jeg det i Guantánamo-leiren

USA har gitt fangeoverføringen høyeste prioritet. Ifølge den amerikanske justisministeren Eric Holder vil de første fangene bli løslatt i løpet av få uker. Obama er under press i USA for å levere på sitt første dekret som president, nemlig at Guantánamo skal stenges innen januar 2010.

Pressetalskvinne Hilary Olsin-Windecker ved USAs ambassade i Oslo vil hverken bekrefte eller benekte at Norge er på Guantánamo-listen. Hun sier at USA har snakket med et antall «venner og allierte» om å motta fanger som ikke kan sendes hjem.

- Den beste løsningen for å komme videre med Guantánamo er en løsning som ikke bare involverer USA, men også våre allierte, sier Olsin-Windecker til VG.

For Norges del skal det være snakk om et svært lite antall, kanskje bare en, avhengig av responsen i andre europeiske land.

Blir ikke tiltalt

Justisminister Holder var i Berlin før helgen og ga den tyske regjeringen en liste med 10 navn som han ba Tyskland ta imot.

Obama-administrasjonen har så langt listet 30 fanger som skal løslates så snart amerikanske myndigheter har et sted å sende dem til. Antallet vil trolig øke til rundt 50 når mappene til hver enkelt av de 241 fangene på Guantánamo er gjennomgått.

Dansk nei

Ingen av de 30 vil bli tiltalt for terrorvirksomhet eller andre forhold i USA, men amerikanerne nekter plent å innvilge dem opphold selv.

Samtidig har amerikanerne gjort det klart at disse fangene ikke vil bli sendt tilbake til sine hjemland. Begrunnelsen er at de kan risikere å bli torturert eller henrettet i hjemlandet. Den danske regjeringen sa allerede i vinter blankt nei til å ta imot Guantánamo-fanger. Polen har også sagt nei, mens Frankrike og Portugal skal ha akseptert å motta en fange hver.

Den tyske regjeringen er delt i spørsmålet. Forbundskansler Angela Merkels CDU mener at amerikanerne må løse dette problemet selv, mens sosialdemokratene er langt mer positiv og vil støtte Obamas anstrengelse for å imøtekomme internasjonal kritikk og stenge den forhatte fangeleiren på Cuba.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier at regjeringen ikke kan gi konkrete svar før man har konkrete opplysninger om hvem USA ønsker å sende til Norge.

- Vi kan ikke saksbehandle dette før vi har en sak til behandling, sier Støre til VG.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks