Hovedinnhold

Somaliere: - Er frigjøringskamp terror?

BESLAG: Her bærer politiet ut beslag fra en internettkafé i Oslo i etterkant av pågripelsene. Foto: Morten Ulekleiv Eng
BESLAG: Her bærer politiet ut beslag fra en internettkafé i Oslo i etterkant av pågripelsene. Foto: Morten Ulekleiv Eng
Somaliske organisasjoner reagerer sterkt på at tre somaliere er siktet for å ha bidratt til å finansiere planlagte terroraksjoner i utlandet.

De spør om det å sende penger til frigjøringen av hjemlandet kan kalles terrorfinansiering.

20 norsk-somaliske ressurspersoner som representerer forskjellige somaliske organisasjoner i Norge, samlet seg torsdag kveld og fredag natt i Oslo etter at razziaene mot somaliere i Oslo og Stockholm ble kjent.

Les også:Her ble de pågrepet
VGTV:Nabo: - Bare tull

Til sammen har sikkerhetspolitiet i Norge og Sverige siktet seks somaliere for å ha bidratt til å finansiere planlagte terroraksjoner i utlandet.

Både PST, Økokrim, Kripos, Oslo-politiet og skattekrimavdelingen i Skatt øst deltok i aksjonen.

- Frigjøringskamp

Gruppen av somaliske organisasjoner understreker at somaliere i Norge sender penger til hjem til Somalia, og vil fortsette med det. Men derfra er det langt til terrorbidrag, mener de.

- Vi sender penger enten til våre slektninger, eller til dem som kriger mot etiopisk okkupasjon. Vi skal fortsette å sende penger til de som kjemper for frigjøring. Norge sender millionbeløp til en falsk somalisk regjering som er dannet av Etiopia, skriver gruppen i en pressemelding og spør om det å sende penger til frigjøringskampen kan kalles terrorfinansiering.

Les også:PST legger lokk på etterforskningen

Pengeoverføringene skal ha skjedd via hawala-systemet, der pengene settes inn på kontoer i hjemlandet via mellommenn.

Ifølge Dagbladet sitter PST på konkrete bevis som dokumenterer at flere millioner kroner somalierne har overført til hjemlandet, er blitt brukt til å finansiere terrorisme. Etter det flere medier kjenner til, mener PST at pengene har gått til grupperingen al-Shabab, eller «de unge menn», som skal drive terrorvirksomhet i Somalia.

Politisk aktiv

Alle de tre som ble pågrepet i Oslo skal være politisk aktive i hjemlandet, skriver Aftenposten. En av dem, en 47-åring som har vært i Norge siden 1999, skal være politisk aktiv i den moderate fløyen av Unionen av islamske domstoler (ICU). Disse slåss mot det sittende regimet i Somalia.

En 39 år gammel norsk statsborger med somalisk bakgrunn, skal ifølge kilder Aftenposten har vært i kontakt med være «hovedmannen» som politiet har fulgt i lang tid. Mannen har ifølge sin forsvarer Frode Sulland bodd i Norge siden 2000.

Verken disse to eller en 40 år gammel mann som også ble pågrepet under aksjonen torsdag, kjenner seg skyldig i forhold til siktelsen. Strafferammen for terrorfinansiering er 10 års fengsel. Heller ikke de tre som ble pågrepet i Stockholm innrømmer kjennskap til det de er siktet for.

Ifølge Oslo tingrett vil det ikke bli avholdt fengslingsmøter i saken før lørdag. Hvor lenge PST da vil begjære de tre fengslet, er ikke kjent.

Rollemodeller

Gruppen av somaliske organisasjoner ber PST legge fram bevisene for at de mistenkte driver med terrorfinansiering.

- De pågrepne norsk-somalierne er rollemodeller, ikke terrorister, skriver gruppen.

De peker på at de tre pågrepne somalierne, som torsdag kveld satt i avhør hos PST, var noen av de første somalierne som skapte arbeidsplasser for seg selv og for andre som har jobbet for dem.

- I tillegg til at de skapte arbeidsplasser, var de rollemodeller for mange andre somaliere som har fulgt i deres fotspor, og åpnet flere internettkafeer i Oslo sentrum, heter det videre i pressemeldingen som blant annet er underskrevet av prosjektleder Hassan Ali Omar i Landsforbundet mot stoffmisbruk.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks