Hovedinnhold

USA: 18 allierte drept etter feilsendt luftangrep i Syria

<p>INSPISERER VRAKRESTER: En soldat i Syrian Democratic Forces (SDF), som kjemper mot IS, inspiserer et ødelagt fly i Tabqa, Syria. Det var i dette området at 18 soldater fra SDF ble drept etter et feilsendt luftangrep torsdag.</p>

INSPISERER VRAKRESTER: En soldat i Syrian Democratic Forces (SDF), som kjemper mot IS, inspiserer et ødelagt fly i Tabqa, Syria. Det var i dette området at 18 soldater fra SDF ble drept etter et feilsendt luftangrep torsdag.

Rodi Said, Reuters
Et luftangrep fra den USA-ledede koalisjonen drepte 18 allierte soldater i nordlige Syria, opplyser det amerikanske forsvaret.

Denne saken handler om:

Den amerikanske hæren opplyser til nyhetsbyrået AP at et feilsendt luftangrep drepte 18 allierte krigere i Syria. De allierte styrkene kjempet mot terrororganisasjonen IS.

Det skyldes at de amerikanske kampflyene fikk feil koordinater av kurdiske styrker. Det opprinnelige målet for angrepet var styrker fra IS i sørlige Tabqa.

Les også: Trump beordret Syria-angrep mens han spiste dessert med Xi

I stedet rammet angrepet Syrian Democratic Forces (SDF), som også er organisasjonen som ga den amerikanske hæren gale koordinater, ifølge den amerikanske hæren. 18 allierte ble drept i angrepet.

Koalisjonen kondolerer etter tragisk hendelse

SDF har omringet Tabqa ved hjelp av luft- og bakkestøtte fra amerikanskledet koalisjon, ifølge nyhetsbyrået. En rekke land har bidratt med sine luftstyrker i en koalisjon for å overvinne IS. Det er uklart hvilket land som står bak den mislykkede bombingen, skriver AP.

Gassoffer om USAs angrep: – Gud straffer Assad

– Koalisjonens dypeste kondolanser går ut til medlemmene av SDF og deres familier. Koalisjonen er i tett kontakt med våre partnere i SDF, som har uttrykt et sterkt ønske om å fortsette å fokusere på kampen mot IS etter denne tragiske hendelsen, skriver U.S. Central Command i en uttalelse.

Videre skriver koalisjonen at de undersøker bakgrunnen for hendelsen, og at de vil implementere passende sikringstiltak for å unngå at lignende hendelser finner sted i fremtiden.

Straffet etter bruk av kjemiske våpen

– Angrepet ble forespurt av allierte styrker, som hadde identifisert en lokasjon med IS-krigere. Området var i realiteten en fremskutt posisjon kontrollert av SDF, opplyser Pentagon, ifølge Reuters.

Etter at det syriske regimet brukte kjemiske våpen i et angrep som har vekket avsky i store deler av verden, ble regimet nylig straffet med et motangrep fra USA. Forrige uke fyrte marinefartøy av 59 Tomahawk-missiler mot en syrisk luftbase.

Har du lest? Putin krever FN-gransking av kjemisk angrep i Syria

Både fly, rullebaner, flyhangarer og ammunisjonslagre ble truffet i angrepet, som markerer et skifte i den amerikanske politikken mot Assad-regimet, som støttes av Russland. Angrepet har ført til anstrengte diplomatiske relasjoner mellom USA og Russland.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks