Hovedinnhold

UD-utsending om French: Situasjonen er svært alvorlig

Pleier tett presidentkontakt for å løse Kongo-krisen

KINSHASA (VG): Her kommer UDs spesialutsending i French-saken ut av bilen til den kongolesiske presidenten etter å ha deltatt på en minnemarkering for hans far.

Denne saken handler om:

Tips oss

Ambassadør Arild Øyen pleier nå tett kontakt med det øverste lederskapet i Kongo i et forsøk på å løse den fastlåste situasjonen rundt den fengslede nordmannen. Under besøket i Kongo denne uken får den norske toppdiplomaten VIP-behandling. Presidentens kontor har blant annet stilt en bil med sjåfør til disposisjon.

Lørdag var Øyen, som siden april i fjor har deltatt aktivt i arbeidet med å få Joshua French tilbake til Norge, gjest under en høytidelig minneseremoni for tidligere president Laurent Kabila. Ekspresidenten, far til dagens president Joseph Kabila, ble drept i et attentat i 2001. Under seremonien la Øyen ned en krans ved minnesmerket på vegne av Norge, og fikk hilse på presidenten og hans familie.

Hele historien: Turen i Kongo som endte i tragedie

Også regjeringen og parlamentsrepresentanter var til stede. Øyen er ikke i tvil om at det er viktig å delta på slike arrangementer for å knytte kontakter blant dem som sitter med nøkkelen til å løse French-saken.

Fakta

  • Joshua French og Tjostolv Moland ble pågrepet i Kongo henholdsvis 9. og 11. mai 2009, mistenkt for drap på sjåføren Abedi Kasongo 5. mai. Begge har hele tiden nektet straffskyld. 8. september 2009 ble de to funnet skyldig og dømt til døden for drap, drapsforsøk, spionasje, væpnet ran og forsøk på å danne et kriminelt forbund. Begge anket dommen.

  • Dødsdommen ble opprettholdt av ankeinstansen i Kisangani 3. desember. Dommen ble anket til militær høyesterett i hovedstaden Kinshasa. Høyesterett underkjente 22. april 2011 begge de tidligere avgjørelsene. Saken ble behandlet på nytt i ankedomstolen i Kisangani, hvor nordmennene satt fengslet.

  • 10. juni ble de to nok en gang dømt til døden. Moland ble dømt for drapet, mens begge ble dømt for spionasje, ulovlig våpenbesittelse, drapsforsøk, væpnet ran og for å ha dannet et kriminelt forbund. Retten frafalt imidlertid spionasjeanklagene mot Norge.

  • De to nordmennene anket ikke dødsdommen videre, i håp om å få fortgang i en soningsoverføring til Norge. Like før jul 2011 ble to flyttet til et fengsel i Kinshasa. Norske myndigheter har flere ganger i år vært i samtaler med kongolesiske myndigheter, med mål om å få overført nordmennene til Norge.

  • 18. august 2013 blir Tjostolv Moland funnet død.

  • 9. desember ble Joshua French tiltalt for å ha drept cellekameraten. Påtalemyndigheten mener at French dopet ned og kvalte French, mens French selv sier at Moland tok selvmord.

  • Norske Kripos har deltatt i etterforskningen av saken, og slått fast at Moland ikke ble utsatt for noe kriminelt.

  • 19. februar 2014 ble French dømt for overlagt drap på Moland.

– Det er en viktig del av arbeidet med å bygge relasjoner. Det handler om å vise respekt, sier han.

Pensjonist

Den erfarne diplomaten, med 35 års erfaring fra Afrika, hadde vært pensjonist i ett år da han i april i fjor ble kontaktet av sin tidligere arbeidsgiver Utenriksdepartementet. Oppdraget var klart: Bygge relasjoner med den politiske ledelsen i Kongo for å løse French-krisen.

– Det er klart at jeg etter så mange år i området har tilgang til viktige personer. De kjenner meg og jeg kjenner dem. Jeg har en veldig god dialog med kongoleserne. Det er ikke mangel på dialog som er problemet, det er saken i seg selv som er vanskelig, sier han.

– Man vet aldri helt hva som kan være utslagsgivende i en slik sak, derfor har jeg en bred tilnærming til dette, sier han.

Justisministeren grep inn

Øyen er nå på sitt fjerde besøk i Kongo siden han tok oppdraget. Han ankom hovedstaden Kinshasa tirsdag denne uken for å bistå i forhandlingene om å få French overført til sykehus. UD-utsendingen ønsker ikke å gå i detalj om hvem han møter, eller innholdet i samtalene, men etter det VG forstår var det til slutt justisministeren selv som grep inn og sørget for at nordmannen ble innlagt.

Dramatisk utvikling: French kollapset på cellen

Øyen legger ikke skjul på at situasjonen er dramatisk for nordmannen som nå har sittet seks år og åtte måneder i kongolesisk fengsel, etter at han ble pågrepet sammen med kameraten Tjostolv Moland, mistenkt for drapet på sjåføren sin.

– At kongolesiske myndigheter går til et så drastisk skritt som å flytte han ut av fengselet sier sitt om hvor alvorlig situasjonen er, sier Øyen.

To vakter

Utover det ønsker hverken Øyen, eller advokat Hans Marius Graasvold, å uttale seg om helsetilstanden til nordmannen. Moren, Hilde Kari French, besøkte lørdag sønnen på sykehuset, men ønsker ikke å snakke med media mens sønnen er på sykehus.

VG besøkte lørdag ettermiddag sykehuset der nordmannen ligger. Rommet ligger i toppetasjen, i den såkalte VIP-avdelingen. Utenfor rommet sitter to bevæpnede soldater på hver sin skjeve plaststol. Ellers er det ikke noe synlig vakthold på eller rundt sykehuset.

Øyen ønsker ikke å gi noen vurdering av mulighetene for at French kan bli overført til Norge, men understreker at tiden jobber for nordmannen.

– Jo lengre tid som går, og jo større del av straffen som er sonet, jo mindre blir motstanden mot en slik løsning. Det er ingen her som ønsker at dette skal gå helt galt, sier Øyen.

Det er ikke første gang den erfarne diplomaten står midt opp i en krevende sak. Som ambassadør i Algerie måtte Øyen håndtere den dramatiske situasjonen som oppsto da terrorister angrep Statoil-anlegget i In Amenas og flere nordmenn ble drept.

– Jeg lærte mye av den saken som jeg tar med meg inn i dette arbeidet, sier Øyen.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks