Hovedinnhold

- Truet på livet utenfor rettssalen

Begge dømt til fem ganger dødsstraff

KISANGANI (VG Nett) Mens publikum i salen klappet ble nordmennene Tjostolv Moland (28) og Joshua French (27) dømt til døden i Kongo.

Denne saken handler om:

Tips oss

Fotograf Jørgen Braastad og journalist Linn K. Yttervik er på plass i rettssalen i Kongo.

De to ble kjent skyldig på alle fem tiltalepunkter. De var tiltalt for drap, drapsforsøk, spionasje, væpnet ran og ulovlig våpenbesittelse.

Selv ble de stilltiende vitner til dommen, siden alt foregikk på fransk og tolken fikk beskjed av retten om å ikke avbryte underveis. Resignerte satt de rolig i de hvite plaststolene, og enkelte ganger så det ut som de var i ferd med å sovne i heten.

VGTV:HER FÅR DE DØDSDOMMEN

- Dette kan ikke løses juridisk, det må løses politisk, sa de to dømte til VG Nett etterpå.

- Vi er ikke overrasket over dommen. Hvis det skjer et drap eller en henrettelse her vet Norge hvem som står bak, fortsatte de to, og hevdet igjen at de er uskyldig dømt.

Truet på livet utenfor

Da de ble ført ut av rettssalen ble Moland og French omringet av sinte unge menn og stemningen var aggressiv. Folkemengden ropte «finish, finish», mens de viste tegn til at strupen til nordmennene skulle kuttes over.

Selve domsavsigelsen var en omstendelig og langtrekkelig seanse. Alle punktene i tiltalen ble gjennomgått gjentatte ganger, og det ble brukt mye tid på aktors argumentasjon. Momentene i prosedyren til nordmennenes forsvarsadvokat ble tillagt liten vekt og avfeid. Alle aktors bevis ble godtatt, også informantenes forklaring om drapshandlingen.

Straffen ble samlet satt til fem ganger dødsstraff. Ankefristen er opplyst å være fem dager.

Artikkelen fortsetter...

DØMT TIL DØDEN: Tjostolv Moland og Joshua French ble dømt til fem ganger døden i Kongo i tirsdag. Foto: VGTV
DØMT TIL DØDEN: Tjostolv Moland og Joshua French ble dømt til fem ganger døden i Kongo i tirsdag. Foto: VGTV

Samtidig er Norge dømt til å betale 60 millioner dollar i erstatning til Kongo for spionasje. Det tilsvarer omkring 360 millioner kroner. Summen er symbolsk og skal tilsvare en dollar til hver kongoleser.

I tillegg er drapsdømte Tjostolv Moland og Joshua French dømt til å betale til sammen 171.000 dollar, eller drøyt 1 million kroner, i erstatning til enken til den drepte sjåføren Abedi Kasongo og hennes familie, samt sjåførens fagforening, eieren av bilen og de to mennene som retten slår fast at var til stede da drapet skjedde.

De mindreårige barna er tilkjent 60.000 dollar hver.

Skyldig på alle punkter

Allerede tidlig i domsavsigelsen slo rettens administrator fast at Moland skjøt sjåføren, slik passasjerene har forklart.

French ble kjent skyldig i drapsforsøk. Retten mener at drapet på Abedi Kasongo var overlagt, og at French holdt et vitne slik at Moland kunne skyte sjåføren.

VGTV:Intervju med French og Moland på vei inn i retten

Det norske utenriksdepartementet (UD) opplyser til VG Nett at de vil komme med en uttalelse i løpet av kort tid. Kort tid etter at de tiltalte ble kjent skyldige i spionasje, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre følgende til NRK:

- Vi har tidligere gitt helt klart uttrykk for at disse ikke har drevet noen virksomhet for Norge av noe slag.

Artikkelen fortsetter...

DØMT TIL DØDEN: Joshua French (27) får nå britisk bistand. French og Tjostolv Moland (28) er dømt til døden i en miltærdomstol i Kongo. Foto: Jørgen Braastad
DØMT TIL DØDEN: Joshua French (27) får nå britisk bistand. French og Tjostolv Moland (28) er dømt til døden i en miltærdomstol i Kongo. Foto: Jørgen Braastad

Støre mener at UD har måttet finne en balanse mellom det å vise respekt for et annet land samtidig som man må bistå nordmenn i en vanskelig situasjon.

- Det vil ikke tjene noen, ikke minst de to tiltalte, om vi ikke hadde gjort det på en høvelig måte. Jeg mener vi har gjort dette innenfor de rammene som en slik vanskelig situasjon har gitt oss, sa Støre til NRK.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks