Hovedinnhold

Tjostolv Moland: - Jeg vil forsørge offerets familie

** Bekrefter at han kom til Kongo som leiesoldat
** Friskmeldte seg selv - ba deretter om legehjelp
** Nordmennene ble vist «Prison Break» på storskjerm

PRISON BREAK: Her blir dødsdømte Tjostolv Moland og Joshua French vist TV-serien «Prison Break» på storskjerm mens de ventet på at retten ble satt. Serien handler om en dødsdømt mann som får hjelp av sin bror til å rømme fra fengselet. Foto: Helge Mikalsen
PRISON BREAK: Her blir dødsdømte Tjostolv Moland og Joshua French vist TV-serien «Prison Break» på storskjerm mens de ventet på at retten ble satt. Serien handler om en dødsdømt mann som får hjelp av sin bror til å rømme fra fengselet. Foto: Helge Mikalsen
OSLO/KISANGANI (VG Nett) Tjostolv Moland (28) nekter for å ha drept sjåføren Abedi Kasongo, men sier at han tar på seg ansvar for drapet.

Denne saken handler om:

Fakta om Kongo-saken

  • Tjostolv Moland og Joshua French ble pågrepet i Kongo i begynnelsen av mai, mistenkt for drapet på Abedi Kasongo, som var sjåfør for nordmennene.
  • Moland og French nekter begge straffskyld.
  • 8. september ble de to funnet skyldig i drap, drapsforsøk, spionasje, væpnet ran og forsøk på å danne et kriminelt forbund. Rettssaken gikk i militærdomstolen i Kisangani i Kongo.
  • Begge ble dømt til døden, men anket dommen.
  • Ankesaken startet 13. oktober i militærdomstolen i Kisangani, men er blitt utsatt på grunn av Molands helsetilstand. Ankesaken startet opp igjen tirsdag.

VG Nett fulgte det som skjedde i retten i dag minutt-for-minutt. Les direktereferatet nederst i denne saken,eller klikk her.

Retten tolket i går Tjostolv Molands bekreftelse på at han har skrevet det såkalte tilståelsesbrevet til den drepte sjåførens enke som en tilståelse av drapet. Det var derfor i dag knyttet stor spenning til hva dette ville bety for sakens videre gang.

Da dommeren i dag spurte Moland om han innrømmer drapet på sjåføren, at han forsøkte å drepte de andre passasjerene og at han deretter flyktet svarte Moland følgende:

- Jeg tar ansvar for drapet på Abedi Kasongo. Jeg drepte ham ikke selv, men jeg har bedt familien om unnskyldning for at han havnet i den situasjonen.

- Når det gjelder de to feigingene i bilen, forsøkte verken jeg eller French å drepe dem. De vil ha 10 millioner dollar som de vil få i helvete, fortsetter Moland.

Nordmannen sier at sjåførens familie ikke trenger å bekymre seg økonomisk.

- Jeg vil forsørge familien dersom jeg ikke blir henrettet.

Støtter Frenchs forklaring

Moland ga i dag en identisk forklaring med hva French i går fortalte om kvelden da sjåføren ble drept. 28-åringen fra Vegårdshei sa til tribunalet at han og French ble angrepet, og at Abedi Kasongo ble drept.

- Jeg tror det var de to bak i bilen og soldater fra den kongolesiske hæren som angrep oss. Kasongo ble drept, en sivil, og fordi den kongolesiske hæren er for feige til å ta ansvar for hans død, har jeg tatt ansvaret, forklarer Moland.

Han nekter også for spionanklagene som er rettet mot dem:

- Jeg kom ikke for å spionere på Kongo. Jeg kom for å gjøre livet bedre for kongolesere.

Han nekter også for påstanden om at han og French spionerte på vegne av Norge, men bekrefter at han var leiesoldat.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ANKESAK: Her ankommer Tjostolv Moland og Joshua French rettslokalet i Kisangani onsdag. Foto: Helge Mikalsen
ANKESAK: Her ankommer Tjostolv Moland og Joshua French rettslokalet i Kisangani onsdag. Foto: Helge Mikalsen


Trakk inn Laurent Nkunda

Moland fortsatte å si at han hadde med seg et sivilt våpen inn til Kongo - en hagle han skal ha spurt ambassaden om å kunne ta med på forhånd.

- Jeg hadde med et våpen inn i en konflikt som har drept mer enn fem millioner mennesker. For å beskytte meg mot ville dyr, og banditter, sier han.

FIKK TILBUD: I et brev, som skal være hentet fra Tjostolv Molands PC, tilbys trening av soldater for opprørsgeneral Laurent Nkunda, som nå sitter i husarrest i Rwanda. I retten i dag snakket Moland opprørslederen. Foto: EPA
FIKK TILBUD: I et brev, som skal være hentet fra Tjostolv Molands PC, tilbys trening av soldater for opprørsgeneral Laurent Nkunda, som nå sitter i husarrest i Rwanda. I retten i dag snakket Moland opprørslederen. Foto: EPA

Han utdyper at han var i Kongo for støtte tutsi-minioritetene i landet.

- Jeg gjorde det av ideologiske årsaker. Jeg tror Nkunda er den rette til å lede dette landet.

Salen blir svært urolig når Moland sier dette, for opprørslederen Laurent Nkunda, bedre kjent som «Slakteren fra Kisangani», er ingen populær mann blant befolkningen.

Moland har også tidligere knyttet til Nkunda, etter at det ble beslaglagt et brev på hans PC hvor Moland tilbød trening for hans menn.

- Som en leiesoldat hva var målet ditt her i Kongo, spør aktor.

- Det svaret vil jeg holde hemmelig til jeg går i graven, svarer Moland.

Da han blir spurt om det faktum at han ikke vil avsløre sine hemmeligheter, betyr at han bekrefter anklagene mot ham, svarer Moland:

- Nei, det er fullstendig feil. Det betyr bare at jeg er stolt og lojal.

Moland sier at det er hans ære som leiesoldat å beskytte navnene til de som hyret ham.

Uenige om hagla

Aktor Blaise Bwamulundu stilte seg onsdag undrende til hvorvidt haglegeværet som ble funnet i jungelen, og beslaglagt, kan være drapsvåpenet. Bwamulundu lurte på hvorfor dommeren stilte spørsmål om den avsagde haglen.

- Vi er i militæret. Vi vet at dette ikke er det riktige våpenet, sa aktor.

Han viste frem bildene av den drepte i retten, og slo fast at skadene ikke stemmer overens med at sjåføren skal ha blitt skutt med våpenet. Han ba heller dommeren stille spørsmål om hva slags våpen som ble brukt under drapet.

Senere kalte dommeren frem en våpenekspert som befant seg i salen. Han mente skadene på offeret var forenlig med haglegeværet dersom det hadde blitt avfyrt på kloss hold i forsetet av bilen.

Bwamulundu ble da opphisset og satte spørsmålstegn rundt utdannelsen til våpeneksperten. Han minnet ham også på at han var under ed, og måtte fortelle sannheten.

Aktor påpekte videre at det ikke var funnet noen rester av hagleladningen i hodet på den drepte sjåføren. Moland rakk også opp hånden i retten, og blandet seg inn i diskusjonen. Han nektet onsdag for å ha drept sjåføren, men antydet at han ble skutt av noen andre med en AK-47 automatrifle.

Ba om legehjelp

Før han ankom retten onsdag skal Moland ha friskmeldt seg selv, og samtidig bedt om å bli utskrevet fra sykehuset og tilbakeført til fengselet hvor kameraten sitter.

Men da 28-åringen kom til rettslokalet slo han kontra og fortalte at han ikke føler seg bra og at han vil ha legehjelp.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

I RETTEN: Nordmannen Tjostolv Moland (28). Foto: Helge Mikalsen
I RETTEN: Nordmannen Tjostolv Moland (28). Foto: Helge Mikalsen


Ifølge VGs journalist Linn Yttervik som er tilstede i rettslokalet i Kisangani, fremstår han ikke som frisk.

Hans forsvarer Marius Dietichson sier til VG i morges at han allerede har hørt han skal tilbakeføres i dag og at tingene til 28-åringen er på vei til fengselet, mens legen sier at Moland ikke skal skrives ut av sykehuset.

Etter at retten var opphevet ble Moland likevel fraktet tilbake til sykehuset.

LES OGSÅ:- Retten misbruker psykotisk og neddopet Moland

Prison Break på storskjerm

Da retten ble satt ved 10.30-tiden fortalte aktor at Moland hadde kastet opp frokosten i morges. Legen sa at 28-åringen ikke er sterk nok til å stå under rettssaken, og ber derfor at han får sitte.

Mens de ventet på at retten ble satt i dag ble TV-serien «Prison Break» vist på storskjem for de dødsdømte nordmenenne og de øvrige tilhørerne. TV-serien handler om en dødsdømt mann som opplever at hans bror hjelper han med å rømme ut fra fengselet.

Tidligere er det blitt spilt mye musikk av Celine Dion før retten settes og i pausene.

LES OGSÅ:- Bekymret for at French skal knekke

Tilståelsesbrev

ALENE IGJEN: Enken Bibiche Olendjeke med datteren Rita på armen i retten i går. Foto: Helge Mikalsen
ALENE IGJEN: Enken Bibiche Olendjeke med datteren Rita på armen i retten i går. Foto: Helge Mikalsen

I retten i går ble det såkalte tilståelsesbrevet lagt frem. Som VG omtaler i dagens papirutgave skrev Moland to motstridende brev den dagen sjåførens familie besøkte ham på sykehuset. Begge brevene er datert 7. novemver.

I det andre brevet står det at han ikke vet hvem som drepte sjåføren og at han derfor ikke kan be om tilgivelse for det.
Mens tilståelsesbrevet ble skrevet under møtet med enken, skal dette brevet ha vært skrevet på forhånd, før møtet.

Da VG i går konfronterte dommer Pascal Moliba med at det fantes mer enn ett brev, svarte han at det viktigste brevet er lagt frem i retten.

LES BREVENE I DAGENS VG!

Rettssaken fortsetter torsdag. Trolig starter rettsdagen ved 10-tiden.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks