Hovedinnhold

- Som å hive inn en rød klut inn i rettssalen

Kongo-ekspert tror Molands Nkunda-utspill gjør saken verre

STØTTEERKLÆRING TIL NKUNDA: Tjostolv Moland drar igjen inn opprørslederen Laurent Nkunda i ankesaken. Foto: Helge Mikalsen/EPA
STØTTEERKLÆRING TIL NKUNDA: Tjostolv Moland drar igjen inn opprørslederen Laurent Nkunda i ankesaken. Foto: Helge Mikalsen/EPA
OSLO/KISANGANI (VG Nett) Kongo-ekspert Morten Bøås frykter at Molands utspill om den upopulære opprørslederen Laurent Nkunda kan gjøre det vanskeligere for nordmennene å få en fornuftig løsning på saken.

Denne saken handler om:

Fakta om Laurent Nkunda

  • Laurent Nkunda tilhører folkegruppa tutsi, som i 1994 ble utsatt for et brutalt folkemord i nabolandet Rwanda.
  • Kjempet først for tutsiopprørere som overtok makten i Rwanda etter folkemordet. Deretter for den kongolesiske gruppa RCD-Goma, som tok kontroll over mesteparten av det østlige Kongo under den fem år lange borgerkrigen (1998–2003).
  • Anklages for en rekke krigsforbrytelser.
  • Startet sin egen opprørsgruppe i 2004.
  • I august 2008 innledet han en ny offensiv mot Kongos regjeringshær i Nord-Kivu.
  • Arrestert i Rwanda 22. januar.
    Kilde: NTB

Under ankesaken i dag knyttet dødsdømte Tjostolv Moland (28) nok en gang opprørslederen Laurent Nkunda, bedre kjent som «Slakteren fra Kisangani» inn i saken. Tidligere er det blitt beslaglagt et brev fra Molands PC hvor han tilbyr opprørslederen trening av soldater.

Da dommeren i dag spurte om Moland kunne bekrefte at hans oppdragsgiver sendte ham til Kongo for å støtte tutsi-miniotitetene, svarte 28-åringen følgende:

- Nei, jeg gjorde det av ideologiske årsaker. Jeg tror Nkunda er den rette til å lede landet.

Han nektet imidlertid å kommentere om det har vært kontakt mellom han og opprørslederen.

LES OGSÅ:Moland: - Jeg drepte ikke sjåføren

Reaksjoner i salen

Dette utspillet skapte sterke reaksjoner i salen, da Nkunda er en svært upopulær mann blant mannen i gata i Kongo, på grunn av striden om hvorvidt tutsier en kongolesere eller ikke.

Den kongolesiske krigsherren er leder for en tutsi-domintert opprørsfraksjon i provinsen Nord-Kivu og er blitt satt til ansvar for henrettelser og undertrykkelser.

Kongo-ekspert og FAFO-forsker Morten Bøås reagerer også sterkt på Molands uttalelser.

- At han igjen klistrer seg til Nkunda er som å hive inn en rød klut i rettssalen. Moland har gjort så mye dumt før også, så det ser ikke ut som hans evne til å gjøre det vanskelig for seg selv noen gang tar slutt, sier Bøås til VG Nett.

LES OGSÅ:- Bekymret for at French kan knekke

- Kan gjøre det vanskeligere

KONGO-EKSPERT: Fafo-forsker Morten Bøås. Foto: AFTENPOSTEN
KONGO-EKSPERT: Fafo-forsker Morten Bøås. Foto: AFTENPOSTEN

Etter at Moland i går bekreftet overfor tribunalet at han skrev det såkalte tilståelsesbrevet til offerets enke, mente Bøås at det kunne hjelpe for en eventuell benåding. Etter Nkunda-uttalelsene mener han at det kan bli vanskelig.

- Blant dommerpanelet og aktoratet er ikke Nkunda en populær mann. Hvis dette blir et vedvarende tema i ankebehandlingen kan det føre til at den blir politisert i Kongo.

- Dette kan føre til at president Joseph Kabila vil se det som vanskelig å benåde dem, fordi han vil bli oppfattet som alt annet enn ettergivende for noen som støtter tutsiene.

Kongo-eksperten sier at han er rimelig overbevist om at nordmennene kommer til å bli dømt.

- Slik jeg ser det, er det to veier ut: Den ene gjennom soningsoverføring eller benåding. Dette var ikke spesielt lurt, og jeg tror dette kan gjøre det vanskeligere å finne en fornuftig slutt på saken, sier Bøås.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks