Hovedinnhold

Forsvarer Morten Furuholmen raser mot militærdomstolen:

- Retten misbruker psykotisk og neddopet Moland

RASER: Forsvarer Morten Furuholmen mener retten misbruker en psykisk syk Tjostolv Moland. Foto: Frode Hansen
RASER: Forsvarer Morten Furuholmen mener retten misbruker en psykisk syk Tjostolv Moland. Foto: Frode Hansen
OSLO/KISANGANI (VG Nett) Forsvarer Morten Furuholmen mener militærdomstolen i Kongo manipulerer en psykotisk og neddopet Tjostolv Moland.

Denne saken handler om:

Den dramatiske dreiningen i dagens rettssak, da Tjostolv Moland bekreftet at han har skrevet det såkalte «tilståelsesbrevet», gjør forsvareren rasende.

- Dette er et regissert spill fra retten. De sperrer Moland inne, doper ham ned så han nesten blir narkoman og kjører så inn et kjempeapparat mot ham. Deretter applauderer man det man selv har iscenesatt i retten, sier Furuholmen til VG Nett.

LES OGSÅ:Moland bekrefter at han skrev tilståelsesbrev

- Har ikke tilstått

Furuholmen er nå tilbake i Norge, mens hans kollega Marius Dietrichsson har reist til Kongo.

- Slik jeg har forstått min kollega, har Moland kun innrømmet at han har hatt befatning med dette brevet, ikke selve innholdet, sier Furuholmen.

Han mener dette ikke betyr det samme som at nordmannen har tilstått drapet.

- Han har hele tiden understreket at han har medfølelse med enken, men at han ikke kan si hvem som står bak drapet, sier Furuholmen.

Han synes det er tungt å sitte og se på Moland i retten.

- Vi er vitne til at en person rives i filler av et gjennomkorrupt system. Det er sterkt å se på, nesten så man tror det ikke er mulig, sier advokaten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

NYBARBERT: En nybarbert Tjostolv Moland ble fraktet direkte fra sykehuset til rettssalen tirsdag. Foto: Helge Mikalsen
NYBARBERT: En nybarbert Tjostolv Moland ble fraktet direkte fra sykehuset til rettssalen tirsdag. Foto: Helge Mikalsen

- Kynisk spill

Moland ble fraktet direkte til retten fra sykehuset hvor han har vært innlagt med mistanke om hjernemalaria og psykose i to uker.

- Molands lege sa til meg i den norske diplomatens påhør, at Moland er psykotisk og at han ikke kan stå inne for hva han sier. Han blir ruset ned og får abstinenser, sier Dietrichson i dagens VG.

Furuholmen reagerer sterkt på at 28-åringen likevel måtte forklare seg i retten.

- Nå skjer det jeg har advart mot hele tiden. Ved å dope ned og kynisk bruke en psykotisk mann, har retten iscenesatt denne situasjonen, hevder Furuholmen.

Lagt fram i retten

Det mye omtalte «tilståelsesbrevet» ble gitt til den drepte sjåførens familie under et møte på sykehuset der Moland er innlagt.

Ifølge politilegen, som også var tilstede på møtet med offerets familie, tok Moland da frem et brev som de leste sammen. En kopi av dette brevet ble lest opp i retten.

- Jeg forårsaket at Abedi Kasongo døde, leser sekretæren til militærtribunalet.

- Jeg ber om tilgivelse. Det er jeg som drepte Abedi Kasongo, leser tolken opp fra brevet.

På spørsmål fra dommeren om Moland har skrevet dette, svarer 28-åringen bekreftende.

Etter Molands uttalelser sa dommerne at de er fornøyde, og ga uttrykk for at de mener han nå har tilstått drapet på sjåføren. De ber nordmannen reagere mot sine forsvarere som fikk ham til å ikke snakke i den første rettsrunden, og som i denne rettsrunden har forsøkt å få ham til å spille syk, ifølge dommerne.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks