Hovedinnhold

Pengekrav fra sjåførens familie kan stoppe utlevering

MÅ BETALE: Utleveringen betinger at det to Kongo-fangene betaler en erstatning de pårørende godtar. Foto: AFP
MÅ BETALE: Utleveringen betinger at det to Kongo-fangene betaler en erstatning de pårørende godtar. Foto: AFP
(VG Nett) Myndighetene i Kongo åpner for utlevering av de to dødsdømte nordmennene, men betinger at de betaler en erstatning de pårørende etter deres drepte kongolesiske sjåfør godtar.

Denne saken handler om:

Tips oss


- En forutsetning for utlevering fra kongolesisk side, er at det blir betalt erstatning fra Moland og French til det de beskriver som ofrene i saken, sier Morten Ruud fra justisdepartementet til VG Nett.

Den tidligere sysselmannen på Svalbard er departementsråd, og har ledet den norske delegasjonen som har vært i Kongo for å forhandle om muligheten for utlevering.

Delegasjonen dro ned mandag, og har gjennomført to møter med representanter fra det kongolesiske justisdepartementet.
Det er ikke diskutert konkret beløp i forhandlingene.

- Men vi har fått et klart inntrykk av at beløpene i dommene ikke nødvendigvis er noe man må forholde seg til. Dette er en positiv utvikling, sier Ruud.

- Kan betale uten å innrømme skyld

- At erstatningsoppgjøret er viktig fikk vi klare indikasjoner om på forhånd. Dette er et klarere signal enn tidligere om at utlevering er mulig å få til.

Ifølge Ruud kan en avtale med enken komme i stand på flere måter.

- Det kan være en sivilrettslig avtale i det kongolesiske rettssytsemet, eller en mer uformell avtale. Partene kan godt bli enig over bordet, bare de pårørende er fornøyd, sier han.

Men han mener Moland og French kan betale uten nødvendig vis å innrømme å stå bak drapet de er dømt for.

- De kan betale erstatning uten å innrømme skyld. Det ligger ikke forutsetninger om noe slikt i det som nå er sagt, sier Ruud til VG Nett.

Han understreker at Norge ikke er involvert i det mulige sivilrettslige kravet.

Hans delegasjon er nå i utgangspunktet ferdig med oppdraget.

- Vi blir en dag til. I tilfelle kongolesisk side har ytterligere spørsmål.

Les også:Slik skal Norge få dem hjem igjen

Gode nyheter

Faren til Tjostolv Moland, Knut Moland, mener dette kan være gode nyheter.

- Hvis dette stemmer, så er det gode nyheter, sier Knut Moland til VG Nett.

Les også:Hevder Moland og French ville kjøpe våpen i fengselet

- Men, myndighetene har sagt lenge at de åpner for utlevering, så vi får bare håpe at det er noe innhold i denne nyheten, sier han.

Moland vet ikke hvor høy erstatningssummen må være for at de pårørende skal godta den.

- Det blir bare ville spekulasjoner, sier han.

Tror utleveringen kan ta tid

Moren til Tjostolv Moland, Mathilde Moland, er glad for at prosessen med å få sønnen tilbake til Norge er kommet et steg videre.

- Dette er bra, men jeg har fortsatt begge beina på jorda. Jeg tror fortsatt det er et godt stykke å gå før vi har dem hjemme igjen, og det har de også innstilt seg på, sier Mathilde Moland til NTB.

Ifølge nyhetsbyrået hadde hun ved 20.00-tiden ikke fått snakket med sønnen etter torsdagens avklaring, men regnet med å få en telefon fra Kisangani i løpet av kvelden.

Moland og Frenchs familier har ikke tatt stilling til om de selv vil dra ned for å forhandle med sjåføren Abedi Kasongos enke, skriver NTB.

Mathilde Moland påpeker imidlertid at det viktigste i første omgang er å få de to overført fra de kummerlige forholdene i fengselet i Kisangani til hovedstaden Kinshasa.

Dømt til å betale 30 millioner

I den siste dommen fra desember ble de to dømt til å betale drøyt 30 millioner kroner til den drepte sjåføren Abedi Kasongos familie.

Advokat Morten Furuholmen vil ikke si om det er blitt diskutert noen konkrete erstatningssummer, men benekter at det skal være aktuelt å betale så mye som 30 millioner kroner.

- Det er et beløp som jeg aldri har hørt om. Jeg er ikke på den planeten, og jeg ønsker ikke å kommentere mulig beløpsstørrelse, sier Furuholmen til VG Nett.

Les også:Moland og French ber om benådning

- Det blir opp til de to sivile partene å framforhandle en avtale. Vi har fått forsikringer om at overføringen deretter skal være uproblematisk, sier Ruud til NTB.

Hvor lenge de to dødsdømte nordmennene eventuelt skal sone i Norge har heller ikke vært noe tema under ukens samtaler på myndighetsnivå.

- Jeg vil ikke spekulere i hvor lenge de eventuelt skal sone i Norge. Først må vi få dem overført, og det må vi få gjort før de stryker med, sier Furuholmen.

- Hvordan går dere frem for å få Moland og French overført?

- Det får tiden vise. Saken har nå fått en mer definert ramme, vi vet hva vi har å forholde oss til. Så får vi se om det er mulig å få de til Norge.

Les også:- Noe av det verste jeg har opplevd

Reiste for å forhandle

En norsk delegasjon reiste mandag til Kinshasa for å innlede forhandlinger med kongolesiske myndigheter om soningsoverføring for Tjostolv Moland og Joshua French.

Ifølge NTB er det ikke aktuelt for Norge å betale pengene Kongo krevde i den siste dommen da den norske stat ble gjort kollektivt ansvarlig sammen med Moland og French for erstatningen de to ble dømt til å betale.

Les også:Forhandlinger om French og Moland i september

Justisdepartementet har tidligere sagt at det trolig vil ta tid før man kommer i gang med forhandlingene om å få Moland og French til Norge, slik at de kan sone her. Nå ser det altså ut til at man kan få fortgang i prosessen

Nordmennene har vært gjennom flere rettsrunder i Kongo etter at de ble pågrepet i landet i mai 2009, mistenkt for drapet på sjåføren Abedi Kasongo. 10. juni i år ble de igjen dømt til døden. Begge nekter straffskyld.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks