Hovedinnhold

- Over 400 drept i «julemassakren» i Kongo

TIL DARFUR? Medlemmer av opprørgruppen den ugandiske Herrens motstandshær (LRA) poserer for fotografen i begynnelsen av desember. Foto: Reuters
TIL DARFUR? Medlemmer av opprørgruppen den ugandiske Herrens motstandshær (LRA) poserer for fotografen i begynnelsen av desember. Foto: Reuters
(VG Nett) Over 400 mennesker skal ha blitt drept av ugandiske opprørere i Kongo siden 1. juledag.

Denne saken handler om:

Som en advarsel mot å fortelle om grusomhetene, fikk fem personer i landsbyen Faradje leppene skåret av. Det er opprørsgruppen Herrens motstandshær (LRA) som skal stå bak, melder BBC.

Regjeringsstyrken i Kongo foretok i midten av desember et framstøt mot LRA, med støtte fra regjeringshæren i Uganda og Sør-Sudan, etter at LRA-leder Joseph Kony igjen nektet å undertegne en fredsavtale.

LRA-lederen, som de siste årene har holdt seg skjult i jungelen nordøst i Kongo, er ettersøkt for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten.

Les også:Ugandiske opprørere på drapsraid i Kongo

OPPRØRSLEDER: Joseph Kony. Foto: AFP
OPPRØRSLEDER: Joseph Kony. Foto: AFP

- Satte landsbyer i brann

Ifølge lederen for en katolsk hjelpeorganisasjon, Bruno Mitewo, skal over 400 mennesker ha blitt drept i angrepene.

I Faradje skal 150 sivile ha blitt drept. I Duru ble 75 personer drept og 215 i Doruma. Ofrene skal ha blir «hakket til døde» og tvunget inn i bål.

- Alle landsbyene ble brent av opprørerne. Vi har nesten 6500 internt fordrevne i vårt sogn rundt byen Dungu. Over 20.000 har flyktet opp i fjellene, sier han til BBC.

FN melder om at 120 hjem i Faradje ble satt i brann mens opprørerne plyndret resten av landsbyen. De 30.000 innbyggerne måtte flykte.

Vil bytte ut grunnloven med De ti bud

Kongos kommunikasjonsminister Lambert Mende Omalanga sier til CNN at angrepene skjedde da LRA-opprørerne flyktet fra den kongolesiske regjeringshæren. Ofrene var stort sett «kvinner, barn og eldre menn - dem som ikke klarte å rømme og komme seg unna».

LRA har de siste 20 årene terrorisert deler av Uganda og Kongo. Titusenvis av barn er blitt bortført av opprørsgruppen for å bli barnesoldater og sexslaver.

Myndighetene i Uganda og opprørerne inngikk i august 2006 en avtale om at kampene skulle opphøre, men dette skjedde ikke.

Joseph Kony og LRA forsøkte å styrte regjeringen i Uganda og ønsket å bytte ut grunnloven med en versjon av De ti bud.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks