Hovedinnhold

Moland og French har det tungt i fengselet

DRAPSDØMTE: Tjostolv Moland og Joshua French. Foto: KRISTIAN HELGESEN
DRAPSDØMTE: Tjostolv Moland og Joshua French. Foto: KRISTIAN HELGESEN
De to tiltalte nordmennene Joshua French og Tsjostolv Moland har det for tiden tungt i fengselet i Kongo. Ifølge advokat Marius Dietrichson får de det stadig vanskeligere.

Denne saken handler om:

Mandag 10. mai starter en ny rettssak mot de to i den militære domstolen i Kisangani. Dommerne skal være nye, ellers er trolig det meste ved det gamle.

- De to nordmennene får ingen oppfølging fra kongolesiske myndigheters side, og det dør jevnlig fanger i fengselet. De har det meget vanskelig. Derfor har de også bedt om en snarlig avklaring, sier Dietrichson til NTB.

Les også:Dødsdommen avvist - får ny rettssak

Han var torsdag på reisefot til Kongo. Dietrichson bistår advokat Morten Furuholmen i samarbeidet med de lokale forsvarerne.

- Jeg skal ned for å bistå de lokale forsvarerne og de to norske. Jeg kommer til å observere gjenåpningen av rettssaken, og det er uvisst hvor lenge jeg blir, sier Dietrichson.

Både aktor og forsvarere i saken er de samme som forrige gang. Denne gangen starter saken i andre rettsinstans, det vil si at det kun blir én rettsrunde før en eventuell anke til landets høyesterett.

- Skeptisk

Dietrichson er skeptisk til at den nye domstolen vil gjøre store endringer. Han mener Kongos militære høyesterett opphevet dødsdommene på grunn av en teknisk detalj og ikke på grunn av vesentlige saksmessige feil.

- Hvis saken hadde vært opphevet på et mer substansielt grunnlag, hadde vi vært mer positivt innstilt til en ny runde. Men årsaken var at to av dommerne ble byttet ut på rettssakens siste dag, og det opplever vi som en mindre detalj, sier den norske advokaten.

Les også:- Får ingen rettferdig rettssak i dette landet

Han mener det var en vesentlig feil å stille French og Moland for en militær domstol. En annen grunnleggende feil som ikke ble berørt av ankedomstolen var, ifølge Dietrichson, at Molands forklaring i retten og skriftlige erklæring til dommerne ble gitt i den tiden han var åpenbart psykotisk, og ble tillagt vekt som bevis.

- Derfor er vi kritiske og skeptiske til hva en ny runde vil bringe av endringer, sier Dietrichson. Han har fått opplyst at minst en ny dommer vil komme fra Kinshasa, men om hele dommerkollegiet byttes ut, er han usikker på.

Når han kommer til Kisangani, skal han ha møter med de lokale forsvarerne og de to norske guttene før saken starter.

UD til stede

Utenriksdepartementet vil være til stede med en representant når den nye rettssaken starter.

- Kongo ligger under vår ambassade i Angola og det blir en av våre medarbeidere der som er til stede under åpningen av rettssaken, opplyser rådgiver Cecilie Willoch i Utenriksdepartementet til NTB.

Les også:Moland og French er helsearbeidere i fengselet

Hun sier norske myndigheter har vært i kontakt med myndighetene i Kinshasa etter at dommen mot de to nordmennene ble opphevet i slutten av april.

- Vi har sendt en henvendelse til Kongo etter at høyesterett opphevet dommen. Der gjentok vi enkelte ting som vi også har understreket tidligere, blant annet at myndighetene i landet har ansvaret for å sørge for de to fengslede nordmennenes sikkerhet og helse, sier Willoch.

Forsikringer

Norge har tatt opp de tidligere dødsdommene flere ganger, både skriftlig og muntlig og fått forsikringer om at dommen ikke vil bli gjennomført. Siden dommen er opphevet, er de to nordmennene ikke dødsdømt nå.

French og Moland ble dømt til dødsstraff for drap og medvirkning til drap på sjåføren Abedi Kasongo 5. mai i fjor. De ble også domfelt for drapsforsøk, ran og spionasje i de to første rettsinstansene.

De to har hele tiden sittet fengslet i Kisangani, mer enn 1.000 kilometer fra hovedstaden Kinshasa.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks