Hovedinnhold

Millioner på flukt i Kongo

<p>PÅ FLUKT: Disse internt fordrevne flyktningene fra den kongolesiske provinsen Kasai er blant de mange millionene som har flyktet fra flere områder i Kongo de siste månedene.  </p>

PÅ FLUKT: Disse internt fordrevne flyktningene fra den kongolesiske provinsen Kasai er blant de mange millionene som har flyktet fra flere områder i Kongo de siste månedene.  

Foto: John Wessels, AFP
3,8 millioner mennesker er nå på flukt fra konflikt i Kongo, og det er nesten dobbelt så mange som for et halvt år siden, ifølge FN.

Denne saken handler om:

– De trenger øyeblikkelig beskyttelse, slår George Okoth-Obbo i UNHCR fast.

Bare fra den urolige Kasai-regionen, som er kjent for sine rike diamantforekomster, har 1,4 millioner flyktet fra sine hjem, over 30.000 av dem til nabolandet Angola.

Flyktninghjelpen: Ti kriser verden har oversett 

Uroen brøt ut for ett år siden etter at en lokal opprørsleder i Kasai ble drept. Det førte til et opprør som siden har kostet minst 3.000 mennesker livet. .

– Forholdene i Kasai er i dag slik at vi ikke kan oppmuntre eller bistå flyktninger til å vende hjem, sier Okoth-Obbo.

FN bruker mindre penger på flyktninger: Kutter milliarder etter press fra Trump

I Tanganyika-provinsen sørøst i Kongo har det samtidig brutt ut harde kamper mellom de to folkegruppene bantu og pygme, noe som også har drevet mange på flukt. Det samme er tilfelle i Kivu-provinsen, der det i årevis har vært urolig.

Samtidig med at mange flykter fra Kongo, har landet tatt imot rundt 500.000 flyktninger fra nabolandene Burundi. Rwanda, Sør-Sudan og Den sentralafrikanske republikk. 60.000 flyktninger har ankommet bare i år, ifølge UNHCR.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks