Hovedinnhold

Liv (91) til Kongo for å bygge skole

REISEKLAR: Etter jul forlater Liv Kyllingstad Godin (91) omsorgsboligen i Oltedal for å reise til Kongo hvor hun skal bygge sykepleierskole for kvinner i Bili. Foto: Trond Sørås/ VG
REISEKLAR: Etter jul forlater Liv Kyllingstad Godin (91) omsorgsboligen i Oltedal for å reise til Kongo hvor hun skal bygge sykepleierskole for kvinner i Bili. Foto: Trond Sørås/ VG
OLTEDAL (VG) Liv Kyllingstad Godin (91) orker ikke å sitte uvirksom hjemme i omsorgsboligen.

Denne saken handler om:

I februar reiser hun til Kongo for å bygge sykepleierskole for pensjonspengene.

- Det er så intetsigende å sitte her. Jeg kan jo like gjerne bli sittende her uvirksom i ti år til. Nå har jeg vært hjemme i ett år fordi folk maste på meg om at jeg skulle ha det godt. Men det er umulig å sitte her og ha det godt når du har vært i Kongo. Det er ingen vits å leve hvis man ikke er fornøyd, og jeg vil ikke risikere at jeg begynner å vente på døden, sier Godin til VG.

- Jeg opplever at mange eldre rundt meg føler at de er unyttige, at de er i veien og at de synes de lever for lenge. Det er forferdelig at de skal føle det slik når de har jobbet hele livet og fortsatt betaler for seg. I Kongo kan jeg være til nytte for folk. Jeg har pensjon så lenge jeg lever, så nå er det om å leve så lenge som mulig. Derfor har jeg lagt en tiårsplan, forklarer hun.

Rømte fra rebeller

Den 91 år gamle misjonæren er ikke som andre pensjonister. Hun tar imot oss i døråpningen, støttet til gåstolen. Men det er bare åtte måneder hun rømte fra den fryktede ugandiske opprørsgruppen Lord's Resistance Army (LRA) fordi det gikk rykter om at «Madame Liv» var deres neste mål. Det var fjerde gangen hun rømte fra rebeller.

- Første gangen vi rømte fra Kongo var i 1966 under borgerkrigen. Under den forrige borgerkrigen lå jeg i dekning i tre måneder i jungelen, så langt borte fra veien at de umulig kunne finne meg.

Tar med gåstolen

Etter å ha tilbrakt mer enn 40 år av livet i DR Kongo er den spreke 91-åringen klar for å reise tilbake til byen Bili. Flyplassen som hun selv har fått ryddet, ligger bare noen hundre meter fra boligen hennes.

Dersom det er for urolig i Bili vil hun administrere sykehusbyggingen fra nabobyen Buta, som ligger en 20 mils motorsykkelreise unna. Gåstolen tar hun bare med seg på reisen.

- Jeg bruker gåstolen så lenge det er veier, må jeg på stier bruker jeg stokk.

Det er billigere å leve i Kongo. For den månedlige pensjonen hennes får 100 foreldreløse barn gå på skole.

- Planen er å bygge en skole for kvinnelige sykepleierstudenter. For å få råd til det har jeg tenkt å bygge et klasserom hvert år. I tillegg lærer jeg dem litt om hvordan de kan planlegge økonomien sin, slik at de alltid har litt penger dersom et av barna skulle bli syke. Blir barna syke og foreldrene ikke har penger til medisiner, dør de.

Hun mottar ikke noen statlig støtte til prosjektene sine.

- Jeg prøver å låne penger til prosjektene mine og forsøker å overbevise folk om at jeg ikke har tenkt å dø det førstkommende året, så de får pengene tilbake, sier Godin med et smil.

Sørgelig

Tidligere har Godin bygget til sammen 13 broer i Kongo. I tillegg til syv skoler, en flyplass, tre kirker, fem pastorboliger, fem lærerboliger og ett sykehus.

Hennes største milepæl er den 155 meter lange broen over Api-elven. Å få på plass infrastrukturen i landet er viktig.

- Mannen min sa alltid at dersom et land skulle bli rikt, måtte det ha gode veier. Veiene er hemmelighetene til et lands økonomi.

Det hjelper heller ikke med skoler og sykehus, dersom det ikke fins veier slik at folk kan ta seg fram.

- Det er vanskelig å få støtte til å bygge veier, og det er sørgelig at ikke Kongo, Europa eller Norge forstår nytten av veier, sier Godin.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks