Hovedinnhold

- Jeg begynner å bli litt lei av å bli dømt til døden

French tror rettssaken vil ende med dødsstraff igjen

FÅR SNART DOMMEN: Joshua French og Tjostolv Moland. Foto: Tor-Hartvig Bondø
FÅR SNART DOMMEN: Joshua French og Tjostolv Moland. Foto: Tor-Hartvig Bondø
OSLO/KISANGANI (VG Nett) Aktor la fredag igjen ned påstand om at Tjostolv Moland (28) og Joshua French (27) straffes med døden.

Denne saken handler om:

Påstanden er den samme som dommen i første rettsrunde.

Aktor Blaise Bwamulunda mener nordmennene har gjort seg skyldig i spionasje mot Kongo, drap og drapsforsøk, og av den grunn fortjener dødsstraff. For illigal våpenimport la majoren ned påstand om 20 års fengsel.

- Jeg begynner å bli litt lei av å bli dømt til døden, sier French til VG Nett etter at påstanden var lest opp i retten.

Bwamulunda sa innledningsvis i sin prosedyre at vil takke Tjostolv Moland for hans samarbeid i denne rettsrunden. Majoren mente 28-åringen gjennom sin forklaring i retten har bekreftet tiltalepunktene om spionasje, konspirasjon, inngåelse av kriminelt forbund, ulovlig våpenimport, drap, forsøk på drap og væpnet ran.

Glemte påstand for ran

VIL HA DØDSSTRAFF: Aktor Blaise Bwamulunda krever like streng straffereaksjon som i forrige rettsrunde. Foto: Jørgen Braastad
VIL HA DØDSSTRAFF: Aktor Blaise Bwamulunda krever like streng straffereaksjon som i forrige rettsrunde. Foto: Jørgen Braastad

Når det gjelder Joshua French så hevdet aktor at det var bevist at han deltok i spionasjen, drapsforsøket, samt alle de andre tiltalepunktene som aktor mener Moland har tilstått.

- Jeg la merke til at mens jeg ikke ble dømt for medvirkning til drap i første instans, ville aktor dømme meg for det nå. Det ble heller ikke tatt med at vi skulle dømmes til døden for landeveisrøveri, sier Joshua French til VG Nett, og legger til:

- Det kan jo skyldes at de sliter med å holde styr i bokholderiet sitt.

Aktor la stor vekt på det som skjedde under den dramatiske rettsdagen på tirsdag 10. november.

Moland bekreftet da blant annet at han hadde skrevet det såkalte «tilståelsesbrevet» som ble lest opp i retten. Han sa også ting som «Jeg trenger ikke svare deg, skyt meg hvis du vil» til dommeren.

- «Tilståelse» må da i beste fall stå i hermetegn. Det var jo noe Tjostolv gjorde i psykotisk tilstand. Han var åpenbart syk og skulle aldri ha møtt i retten. Sykdommen har aktor og domstolen greid å utnytte på det groveste, mener French.

Tror ikke på mildere straff

To dager på rad knyttet også Moland seg til opprørslederen Laurent Nkunda, bedre kjent som «Slakteren fra Kisangani». Nkunda har drevet geriljakrig mot Kongos regjeringshær, og ledet tutsienes væpnede kamp.

- At han igjen klistrer seg til Nkunda er som å hive inn en rød klut i rettssalen. Moland har gjort så mye dumt før også, så det ser ikke ut som hans evne til å gjøre det vanskelig for seg selv noen gang tar slutt, sa Kongo-ekspert og FAFO-forsker Morten Bøås til VG Nett i forrige uke.

Forsvarerne skal holde sine prosedyrer lørdag, og det er ventet at de vil legge ned påstand om frifinnelse. Dommen i ankerettssaken vil trolig være klar i løpet av neste uke.

French har imidlertid liten tro på at forsvarernes argumenter vil endre rettens oppfatning.

- Nei, det har jeg vel egentlig ikke. Men vi må vel gjennom dette for å komme oss videre i saken. Men noen rettssak har jo dette aldri vært. Det står jeg fast på, sier Joshua French.

French og Moland ønsker å anke dommen i andre rettsinstans videre til Høyesterett i Kinshasa. De mener sjansene for et annet utfall er størst dersom saken flyttes til Kongos hovedstad.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks