Hovedinnhold

Furuholmen: - Pengekrav kan komplisere utlevering

Mamma Moland ber UD om hjelp til overføring

KISANGANI/OSLO (VG Nett) Tjostolv Moland og Joshua French er dømt til å betale over 12 millioner dollar i erstatning til de etterlatte og vitnene i Kongo-saken.

Denne saken handler om:

Tips oss

VG Nett i KongoTips Stian Eisenträger og Adolphe Mbikay her,
og følg Stian på Twitter.

Siste Twitter-meldinger:

  Erstatningskravet er in solidum med staten Norge, som betyr at Norge står ansvarlige for betalingen sammen med de to nordmennene.

  - Da har vi definitivt en økonomisk utfordring, men tross alt er det bedre enn fem milliarder. Vi beveger oss i alle fall i riktig retning, sier forsvarer Morten Furuholmen tørt.

  Les også:- Hadde håpet på et annet resultat

  Han mener at det felles kravet mot Norge og de to nordmennene kan være en kompliserende faktor når det kommer til utlevering.

  - Nå vil jeg først gjøre meg kjent med dommen og snakke med de kongolesiske forsvarerne. Så får vi diskutere hva vi skal gjøre videre, sier Furuholmen.

  KONGO I DAG:Dømt til døden - igjen

  Slitne

  Han er bekymret over helsesituasjonen til de to nordmennene.

  - De er fryktelig slitne. Dersom de ikke kommer hjem til Norge, er jeg bekymret for hva som vil skje med dem. Akkurat nå er de helt på felgen, sier forsvareren.

  VGTV:Her får de dommen

  UD jobber nå med å skaffe seg dommen skriftlig. De er ikke innstilt på å punge ut et million-krav.

  - Vi har ikke forholdt oss til anklager eller pengekrav rettet mot Norge. Vi mener at Norge ikke er en part i saken, sier kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen i UD.

  Les også:- Den bisarre delen av Kongo-dommen er borte

  Vil ha soning i Norge

  Mathilde Moland, mor til drapsdømte Tjostolv Moland, ber norske myndigheter om å starte forhandlinger så snart som mulig for overføring til soning i Norge.

  - Nå må Utenriksdepartementet og Justisdepartementet på banen så fort som overhodet mulig. Ønsket mitt er at de setter i gang og forhandler, sier hun til NRK.

  Til VG Nett gir hun uttryk for at hun håper de kommer hjem til jul. En eventuell anke av dommen frykter hun vil føre til å forsinke en mulig overføring til soning i Norge.

  Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

  Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

  VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
  Klikk for å se kommentarene

  Siste saker fra Utenriks

  Se neste 5 fra Utenriks