Hovedinnhold

Kongos utenriksminister til Støre:

Frykter opprør dersom de ikke soner i Kongo

Støre: Uaktuelt å betale penger

DØMT TIL DØDEN: Joshua French (27) får nå britisk bistand. French og Tjostolv Moland (28) er dømt til døden i en miltærdomstol i Kongo. Foto: Jørgen Braastad
DØMT TIL DØDEN: Joshua French (27) får nå britisk bistand. French og Tjostolv Moland (28) er dømt til døden i en miltærdomstol i Kongo. Foto: Jørgen Braastad
NEW YORK (VG) Tjostolv Moland og Joshua French må belage seg på å sone noen år i Kongo dersom de blir dømt i ankesaken.

Denne saken handler om:

AvPål Ertzaas, Pontus Hook og Sindre Øgar

Årsaken skal være frykt for opprør blant befolkningen i Kongo dersom de to blir flyttet ut fra Kongo for å sone i et norsk fengsel.

Les også:Mystiske bilder funnet på Molands PC

Utenriksminister Jonas Gahr Støre diskuterte denne uken Kongo-saken med sin kongolesiske kollega Alexis Thambwe Mwamba under FN-møtet i New York.

Etter møtet fortalte Støre norske journalister at en soningsoverføring kan bli aktuelt:

- Når det foreligger en rettskraftig dom, er det grunnlag for ny diskusjon om soning av en eventuell dom, sa Støre.

Les også:Kongos utenriksminister åpner for å diskutere utlevering

Han sa samtidig at han ikke ville gå i detaljer om dette. VG er kjent med at det derimot ble gjort klart overfor Støre fra den kongolesiske utenriksministeren at en soningsoverføring ikke kan skje med det første. Alexis Thambwe Mwamba skal ha sagt rett ut at en eventuell soningsoverføring kun er aktuelt etter at det har «gått en tid».

(Saken fortsetter under bildet)

SAMTALER: Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre (t.h.) i samtale med Kongos utenriksminister Alexis Thambwe Mwamba i New York tirsdag kveld norsk tid. Foto: SCANPIX
SAMTALER: Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre (t.h.) i samtale med Kongos utenriksminister Alexis Thambwe Mwamba i New York tirsdag kveld norsk tid. Foto: SCANPIX


Internt i UD-miljøet ble dette oppfattet som at de norske drapsdømte fangene må sone noen år i Kongo før de kan komme til Norge.

Frykter reaksjoner

Støre ville i går ikke gå inn på denne delen av samtalen med sin kongolesiske kollega.

- Vi må nå avvente en rettskraftig dom, så får vi diskutere eventuell soningsoverføring når den har kommet, sier Støre til VG

Faksimile: VG
Faksimile: VG

Årsaken til at overføringen vil ta tid skal være frykten for reaksjoner blant lokalbefolkningen. Forholdene i kongolesiske fengsler er svært dårlige. Dersom Moland og French får sone i Norge vil mange i Kisangani mene at de nærmest slipper fri fra fengsel.

Les også:Barsk soning tross privilegier

For overflytting til Norge kan det komme pengekrav fra kongolesiske myndighetspersoner. Det vil ikke komme fra Norge.

- Nei, det er helt uaktuelt å betale noe for at de skal overføres til Norge, sier Støre.

Han fikk i møtet med Mwamba sagt at Moland og French, som også ble dømt for spionasje, ikke var på noe som helst oppdrag for Norge.

SAMLESIDE:Les alt om Kongo-saken her

Les hele saken i dagens VG

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks