Hovedinnhold

Enken vil ha 18 millioner

Avgjør om nordmennene får komme hjem

NØKKELEN: Denne kvinnen er nøkkelen til om Tjostolv Moland og Joshua French kan bli utlevert til Norge. Bibiche Olendjeke er enken etter den drepte sjåføren Abedi Ksango. Her med datteren Rita på armen. Foto: Helge Mikalsen
NØKKELEN: Denne kvinnen er nøkkelen til om Tjostolv Moland og Joshua French kan bli utlevert til Norge. Bibiche Olendjeke er enken etter den drepte sjåføren Abedi Ksango. Her med datteren Rita på armen. Foto: Helge Mikalsen
Prislappen på at Tjostolv Moland og Joshua French skal få komme til Norge er satt: 3 millioner dollar - mer enn 18 millioner norske kroner.

Denne saken handler om:

VG var i går i kontakt med Bibiche Olendjeke gjennom vår medarbeider i Kongo.

Hun er enken til sjåfør Abedi Kasongo, som de to nordmennene er dømt for å ha drept.

- Jeg vil ha 3 000 000 amerikanske dollar, sier enken til VG.

Uttalelsen kom etter at det i går ble kjent at kongolesiske myndigheter er åpne for utlevering av de drapsdømte nordmennene. Så fremt sjåførens pårørende får en økonomisk erstatning de er fornøyd med.

BAKGRUNN:Pengekrav fra sjåførens familie kan stoppe utlevering

- Pengene skal gå til to inngjerdede gårdshus, og til forretningsinvesteringer for å sikre barnas fremtid, uttaler enken.

- Jeg setter håpet mitt på disse erstatningspengene. Slik det er nå, har jeg ikke råd til å gi barna en utdannelse.

Avdrag

På spørsmål om hun er villig til å forhandle om beløpet, svarer hun slik:

- Jeg kan motta betalingene i avdrag.

Artikkelen fortsetter under bildet...

KREVES ERSTATNING: Joshua French og Tjostolv Moland må betale 4,5 millioner dollar i erstatning for å få forlate kongolesisk fengsel. Foto: Scanpix
KREVES ERSTATNING: Joshua French og Tjostolv Moland må betale 4,5 millioner dollar i erstatning for å få forlate kongolesisk fengsel. Foto: Scanpix

Abedi Kasongos enke sier hun ikke har problemer med at Moland og French sendes til soning i Norge.

- Jeg har ingen problemer med at de sendes ut av Kongo. Det har aldri vært viktig for meg. Det som er viktig for meg, er pengene.

LES OGSÅ:- Noe av det verste jeg har opplevd

Joshua Frenchs mor, Kari Hilde French ler oppgitt når hun hører enkens krav på tre millioner dollar.

- Det er jo verre enn i USA! Nei, det nytter ikke det. Her i Norge ville vi aldri ha opplevd et slikt krav. Og du kan jo tenke deg hvor mye mer verdt dollaren er i Kongo enn for eksempel her i Norge. Den strekker mye, mye lenger til der nede, sier French.

Uforutsigbart

- Har du tro på forhandlinger?

- Det blir jo forhandlinger, men får enken gjennom kravene sine, så får gutta bare sitte der da.

- Hvor lang tid tror du det nå kan ta før Joshua og Tjostolv Moland kan komme hjem?

- Jeg har alltid håpet de kommer hjem, og når de gjør det, blir jeg glad. Men det er så vanskelig å spekulere på når. Ting er så uforutsigbare der nede, det har vist seg gang på gang. Nå får vi se hvordan dette utvikler seg, sier Kari Hilde French.

LES OGSÅ:Hevder Moland og French ville kjøpe våpen i fengselet

- Hva synes du om norske myndigheters innsats de siste dagene?

- UD har hele tiden sagt at de ville begynne å jobbe mot kongolesiske myndigheter etter en rettskraftig dom, og det har de gjort. Jeg føler at de har fått gjort mye på to dager, og de har nok jobbet litt i det stille også.

De to nordmennenes norske advokat har tro på at de lykkes å få de dømte utlevert.

- Jeg tror at det er reelt å få til en utlevering, sier Moland og Frenchs advokat i Norge, Morten Furuholmen.

- Nå gjenstår det å få løst forholdet til enken.

- Hva må til for at dette forholdet løses?

- Det vil jeg ikke kommentere. Det eneste jeg kan si er at vi er opptatt av å finne en løsning i saken.

- Står dere langt fra hverandre?

- Det vil jeg ikke kommentere. Men vi jobber med problemstillingen.

Positivt

Advokaten ønsker ikke å si noe om hvor lenge de har jobbet med å få til en avtale med enken.

Han tar nyheten om at en utleveringsavtale nå er nærmere, som et positivt tegn på at Moland og French snart kan komme til Norge.

Furuholmen ville imidlertid ikke spekulere i når en eventuell utlevering kan finne sted.

Utlevering innebærer at Moland og French soner i Norge. Det vil bli ytterligere forhandlinger mellom norske og kongolesiske justismyndigheter om dette. Trolig vil de to drapsdømte måtte sone straff tilsvarende det som gis for forsettlig drap i Norge.

Slitne

Furuholmen hadde ikke fått snakket med sine to klienter i fengselet i Kisangani, da VG ringte i går kveld.

- Men de er veldig slitne, og har tøffe dager.

Tjostolv Moland og Joshua French kan få rundt ti år i fengsel, mener jusprofessor.

Til Aftenposten.no sa jusprofessor Alf Petter Høgberg i juni at rettens avgjørelse i Kongo etter all sannsynlighet vil være utgangspunktet for en rettssak i Norge.

- Det er realistisk å få til en avtale hvor man legger til grunn konklusjonen med hensyn til skyldspørsmålet, men at straffeutmålingen vil bli lagt i forhold til en normalstraff i Norge, sa Høgberg.

Nettopp ti år er den normale straffen for forsettlig drap her hjemme. Høgberg antydet i det samme intervjuet at muligheten for en kortere straff på grunn av de dårlige soningsforholdene i fengselet i Kongo er god.

Faren til Tjostolv Moland, Knut Moland, mottok gårsdagens utvikling med glede.

- Dette kan være gode nyheter. Men myndighetene har sagt lenge at de åpner for utlevering, så vi får bare håpe at det er noe innhold i dette, forteller han VG.

Kan bli enige over bordet

Forhandlingene om erstatning kan bli sluttført i kongolesisk rettsapparat, eller i uformelle avtaler over bordet, ifølge departementsråd Morten Ruud i Justisdepartementet. Han har ledet den norske delegasjonen som siden mandag har vært i Kongo, og forhandlet om en utlevering med lokale myndigheter.

- Det kan være en sivilrettslig avtale i det kongolesiske rettssystemet, eller en mer uformell avtale. Partene kan godt bli enig over bordet. Det som er viktig for kongolesiske myndigheter, er at de pårørende blir fornøyd, sier Ruud til VG.

Den tidligere sysselmannen på Svalbard sier delegasjonen har hatt to møter med det kongolesiske justisdepartementet.

Det ble ikke diskutert konkrete beløp.

Moland og French er dømt til døden tre ganger. I den siste dommen ble de dømt til å betale vel 30 millioner kroner til Kasongos familie.

- Vårt inntrykk av at beløpene i dommene ikke er noe man nødvendigvis må forholde seg til, sier Ruud.

Han sier sjansene for å få French og Moland hjem til Norge økte med gårsdagens omdreining.

- Dette er positivt. At erstatningsoppgjøret er viktig har vi fått klare indikasjoner på også tidligere, men vi har nå fått et mye klarere signal om at utlevering er mulig å få til.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks