Hovedinnhold

Enken krever hus og utdanning for sin drepte ektemann

Nordmennene i fengsel tør ikke fortelle noe

SIKTET: 28 år gamle Tjostolv Moland og den 27 år gamle kameraten sender en desperat bønn om hjelp fra fengselet i Kongo. Foto: PRIVAT
SIKTET: 28 år gamle Tjostolv Moland og den 27 år gamle kameraten sender en desperat bønn om hjelp fra fengselet i Kongo. Foto: PRIVAT
KISANGANI (VG) Enken etter sjåføren de to nordmennene er siktet for å ha drept, krever to hus og utdanning. Hvis ikke blir det opptøyer mot nordmenn.

Denne saken handler om:

VG møtte tirsdag enken Bibeche Oledjeke (27) etter den drepte sjåføren Abedi Kasongo (30) i Kisangani. Det er svigerbroren hennes Nathan Olanga (35) forklarer hva familien krever som kompensasjon for tapet fembarnsfaren.

- Det vår familie har bestemt er at det nå er viktig at vi får erstatning. Det vil ikke kunne fjerne sorgen i våre hjerter, eller gi oss min bror og hennes mann tilbake. Men det vil kunne bidra til å sikre familiens fremtid, sier Olanga alvorlig.

Les også:Elendige forhold i fengselet for nordmenn i Kongo

Lovet hard justis

- Vi krever at det gis ett hus til enken og barna og ett hus til den øvrige familien som kompensasjon for tapet. Videre krever vi at det settes av et fond som dekker utdanning for Bibeche til å bli sykepleier, så hun kan få en jobb og brødfø familien. Barna må også få dekket sine skolepenger, og den nærmeste familien må få penger til mat.

- Vi har en klar beskjed til både kongolesiske og norske myndigheter: De to skal ikke utleveres noe sted før vi har fått erstatning, sier broren.

Les også:Moland til politiet: - Var redd - gravde ned våpenet

- Våger ikke fortelle noe

Den norske predikanten Rune Edvardsen besøkte sammen med VG de to drapsmistenkte nordmennene Tjostolv Moland (28) og hans 27 år gamle kamerat fra Østlandet i fengselet i Kisangani tirsdag.

- Vil dere fortelle deres versjon til norsk presse, som har tatt turen til Kongo? spurte Edvardsen og fikk ristende hoder til svar.

Da hvisket Moland til ham på norsk:

- Vi våger ikke å fortelle noe.

Krever høyt beløp

Det er ikke uvanlig i Kongo at det gjøres opp for drap ved at familien til drapsmannen betaler en erstatning til familien til offeret. En Kongo-kjenner VG har diskutert med anslår at to gode hus i Kisangani fort kan komme på nær 100.000 dollar, eller over 600.000 kroner.

Olanga vil heller ikke si hvem han mener bør betale, men er krystallklar på hva som vil skje hvis de to blir utlevert uten at det betales.

- Da vil vi arrangere et protesttog som fort kan bli til opptøyer. Nordmenn kan bli mål for dette sinnet, sier han.

Les hele intervjuet i dagens VG.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks